'DİN İHTİYACINI İSLAM'LA GİDERİYOR'

İlahiyatçı Yazar İhsan Eliaçık hoca, Türkiye'de İslam'ın bir ihtiyaç olarak görüldüğünü belirterek, " Kimsenin İslam'ın özünden haberi yok" dedi.

15 Ağustos 2016 Pazartesi 00:14
İşte hocamızın o sözleri:

" Halk din ihtiyacını İslam ile gideriyor. İslamı okumuş anlaşmışta, özündeki hakikati görmüş ondan dolayı Müslüman olmuş değildir. Bu halka bir din lazım. Türbelere gitmesi, ruhaniyet yaşaması, ruhani sesler duyması, mezarın ötesi göklerin derinlikleriyle ilişki kuracak ruhani bir ritüel lazım. Bu Hristiyanlıkta olabilirdi. Ama İslamiyet olmuş. İslamın özünden haberi yok. Bu nedenle beş vakit namaz kılmıyor  fakat Cuma namazına gidiyor, oruç tutmuyor ama teravih namazı kılıyor. Kurban kesme oranı yüzde 98, oruç tutma oranı yüzde 90, cuma namazı kılma oranı yüzde 70 fakat faizden kaçınma oranı yüzde 0,3…
Asıl mevzu nedir? İhtiyaçlar, rızık, nimetlerin bölüştürülmesi, eşitlik, adalet, dürüstlük, doğruluk. Din bunlardır. Bunları önemsemiyorsun öbür tarafta kurban bayramında her yer kan gölüne dönüyor, Boğaz kırmızıya boyanıyor. Boğaz’a dindar mı diyeceğiz? Dindarlık bu değildir. Cenazeden sonra yedisi, kırkı, elli ikisi gibi günler var mı diyor vatandaş? Bunlar Şaman dininde cenazeden sonra olan şeylerdir. Bunlar dini vecibeler değildir. Yedisi, on yedisi, kırk ikisi, elli ikisi bunlar sosyal kültürel dayanışma olaylarıdır. Cenaze sahiplerini hayata döndürmek için onlara verilen moraldir. Sosyolojik kültürel öğelerdir. Din bunu istiyor, bunları yapmazsan dinden çıkarsın diye bir şey yok. 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 15.08.2016 11:51
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol