'DEVLET DİNİ ÖZELLEŞTİRMELİ'

İhsan Eliaçık hoca, 'Gerçek İslam'ın yaşanması için devlet dini özelleştirmeli. Herşey özelleştiriliyor da neden din özelleştirilmiyor' diye sordu.

14 Aralık 2014 Pazar 12:53
'DEVLET DİNİ ÖZELLEŞTİRMELİ'
Din'in dünyanın en büyük özerk kurumu olduğunu söyleyen Eliaçık hoca, " Herşey özelleştiriliyor da neden din özelleştirilmiyor? Halbuki din dünyanın en büyük özerk kurumudur. Ama devlet el koymuş. Din dersini ben belirlerim, dini hayatı ben belirlerim, dini ben okuturum diyor. Gerçek İslam'ı ben öğretir ve yaşatırım diyor. Hayır gerçek İslam sivil toplumun içindeki araştırma ve tartışmalardan çıkacak. Aksi halde diğer türlü Allah'a değil devlete kul yetiştiriyorsunuz. Bu kadar net" dedi.

İktidarın zorunlu din dersi dayatmasının dışında Alevilik konusunda bile tanımlamalar yaptığını ve bunun baştan aşağı yanlış olduğunu vurgulayan Eliaçık hoca, şunları söyledi: " Bugün Alevilik konusu tartışılıyor. Açılım deniliyor. Başbakan, kendisi için 'Ben bu ülkenin ortak vicdanıyım' diyor. Bu kurumsal anlamda doğru ama mesela camiye gidebildiğin gibi cemevine de gidebilmen lazım. Şimdi camiye gitmekle cemevine gitmek arasında bir fark olmadığını zihninizde kurmanız lazım. Din ritüellerle olmuyor. Din çalmamaktır, kul hakkı yememektir, emeği sömürmemektir, adam öldürmemektir, iftira atmamaktır. Mabedlerde yapılan semah ya da namaz ritüeldir. Bunları yapan yapar yapmayan yapmaz. Bunlar sorgulanamaz da. Ama davranışlar hakka girer ve o zaman ötekileştirme konusu yapılabilir. Devletin tanım yapmaması lazım. Bu iktidar beş alanda tıkanmıştır artık. Eski İslam kültürüne göre bu beş şeyi asla söyleyemezler. 1- Müslümanla gayri müslimler eşittir, söyleyemezler. 2- Alevi ile sünni eşittir, söyleyemezler. 3- Türk ile Kürt eşittir, söyleyemezler. 4- Kadın ile erkek eşittir, söyleyemezler. Hele hele şu beşincisini hiç söyleyemezler, zengin ile yoksul eşittir. Bunları asla söyleyemezler. Bütün bunlar çözülsün sosyal sorunlar ortadan kalkar. Dolayısıyla bu ülkede zihinsel bir devrime, kültürel bir devrime ihtiyaç var."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 14.12.2014 12:55
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Emine Aydin 2014-12-16 11:09:41

Hocam benim sorum cokdaha farkli..muminun suresi ayet 6yi lütfen aciklarmisiniz?