DARBE GECESİ ASLINDA NE OLDU?

Darbe gecesi Erdoğan’ın yayınlanmadığı iddia edilen görüntüleri nasıl çekildi ve kimler vardı?

23 Kasım 2016 Çarşamba 01:27
DARBE GECESİ ASLINDA NE OLDU?

Darbe girişimi gecesi Tayyip Erdoğan’ın CNNTÜRK’te facetime canlı yayınına çıkmadan çekilen görüntülerin yandaş medya tarafından sansürlendiği iddiaları tartışılmaya devam ediyor. Yandaşların kavgası sürerken herkesin gözden kaçırdığı bir ayrıntı önemliydi. Önce o gece Tayyip Erdoğan açıklama yaptı, görüntüler de çekildi. Hatta Periscope ve Facebook üzerinden canlı yayın da yapıldı. Ama bu görüntüleri hiç bir kanal yayınlamadı. Periscope canlı yayınını Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan yaptı ama bu yayın birden yok oldu. Hasan Doğan darbe gecesi Twitter’dan duyurduğu yayını günler sonra sildi.

Darbe gecesi Erdoğan’ın yayınlanmadığı iddia edilen görüntüleri nasıl çekildi ve kimler vardı? Gazeteport’un ulaştığı bilgilere göre o gece şunlar yaşandı.

-23.44’teMarmaris’teki gazetecilerin  WhatsApp’ına ‘Cumhurbaşkanı açıklama yapacak Mares Otel’e bekleniyorsunuz’ mesajı atıldı..

-Saat 24.00’te Tayyip Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı villanın bahçesine gazeteciler davet edildi. Tamamı Marmaris yerel muhabirleriydi. Marmaris TV, Kanal 48,  TRT Marmaris muhabiri, İHA Marmaris Muhabiri, DHA Marmaris Muhabiri, AA Marmaris muhabiri, Sözcü Marmaris muhabiri villanın bahçesine alındı.

-Saat 24.10’da Tayyip Erdoğan gelerek açıklama yaptı. Açıklama 5.30 dakika civarında  oldu. Erdoğan’ın yanında özel kalem Müdürü Hasan Doğan ve damadı Enerji bakanı Berat Albayrak da vardı. Bu konuşma yerel muhabir Temel Irmak tarafından Facebook’tan canlı yayınlandı. 

Hasan Doğan da  bu konuşmayı Periscope’den yayınladı ve Twitter’dan duyurdu. Ama sonradan yani günler sonra bu yayın silindi.

-Muhabirler villa bahçesinden ayrılarak görüntüleri haber merkezlerine geçmeye çalıştılar. Bölgede 3 G sinyalinin zayıf olması nedeniyle görüntüleri haber merkezlerine götürmek için yola çıktılar. Ancak yol polislerce kesildiği için muhabirlerin haber merkezlerine erişimi engellendi.

-AA yerel muhabiri Erdoğan’ın konuşmasını WhatsApp’tan AA genel merkezine gönderdi. Ancak bu görüntüler “yayın kalitesi iyi değil” diye servis edilmedi. AA muhabirinin işine son verildi.

Soru İşaretleri Neler?

1-Erdoğan villa bahçesinde yaptığı açıklamadan  12-15 dakika sonra 00.28 civarında CNNTÜRK yayınına facetime ile katıldı. Bu konuşmanın yayınlanması için yerel muhabirlere yardımcı olunmadı.

2-Erdoğan’ın villa bahçesinde yaptığı açıklamayı izleyen muhabirlerde canlı yayın teçhizatı yok. Ama hepsinde telefon var istense TV haber merkezleri bu açıklamayı telefondan canlı yayınlayabilirdi. Ama yapılmadı.

3-Telefon canlı yayını tercih edilmezken bir başka şey de yapılmadı. Facebook’tan canlı yayın da verilebilirdi. Özel Kalem müdürü Hasan Doğan’ın periscope yayını da verilebilirdi. Bunlar yapılmadı. Tüm ülke Erdoğan’ı ve onun ne diyeceğini merak ederken haber merkezlerinin bu refleksi göstermemesinin mantıklı bir izahı yok. Sadece “yayın yapılmasın” denmiş olabilir. Kim dedi?

4-AA’ya Whatsapp’tan konuşmayı yerel muhabir gönderdi. Ama görüntü kalitesi bozuk diye yayınlanmadı. Eğer ses iyi ise öyle olduğu söyleniyor. Ülke tarihinin en kritik açıklamalarından biri. Görüntünün net olmasının bir önemi yok. AA servis edebilirdi. Ama yapılmadı?

Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı villa bahçesinde yaptığı açıklamada soru işaretleri böyle. Diğer gelişmeleri da yazalım. Soru işaretleri devam edecek. Erdoğan’ın villa bahçesinde yaptığı ve tv’lerde yayınlanmayan açıklamasını Pericope’tan canlı olarak Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan yayınladı. Ama silindi.

Hasan Doğan Neden Sildi?

Erdoğan’ın Özel Kalem müdürü Hasan Doğan’ın periscope üzerinden yaptığı açıklama uzun bir süre hem Twitter hesabında hem de Periscope’ta duruyordu. Ama hiç bir açıklama yapmadan sildi.

Hasan Doğan’ın periscope sayfasında 4 ay önceki Erdoğan’ın Kısıklı’da gece yaptığı konuşma son yayın olarak görülüyor. Twitter da da Periscope yayınını bildirdiği tweet şimdi yok. Hasan Doğan’ın 23.54’te Erdoğan’ın açıklama yapacağını duyurduğu tweet ise duruyor.

Hasan Doğan’ın Twitter sayfasında o geceye ait Erdoğan’ın havaalanında yaptığı açıklama var.

23 Temmuz’da Hasan Doğan’ın Periscope’tan yayın yaptığını Hande Fırat  Hürriyet’ten Cengiz Semercioğlu’na şöyle anlattı:

“Canlı yayında tanık olduğunuz, ilk telefon görüşmem değildi. FaceTime üzerinden Özel Kalem Müdürü ile canlı yayına kadar iki kez konuştum. İlkinde, “Birtakım sorunlar var… Cumhurbaşkanı birazdan açıklama yapacak” dedi. Hatta bunu da ilk duyuran biz olduk o gece… Ne biz ne de onlar o sırada otele saldırı olacağını biliyor… DHA muhabirlerini yönlendirdik hatta açıklama olacak diye… Bekliyoruz bekliyoruz Cumhurbaşkanı’ndan açıklama yok… 1 saat geçti yok… Tekrar aradım Özel Kalem Müdürü’nü… “Periscope’tan bir şeyler yaptık, görmediniz mi?” dedi… “Hayır görmedik… Periscope’tan olmaz o işler… Ben burada, yayındayım. Hemen yapalım, canlı yayına bağlayalım Sayın Cumhurbaşkanı’nı” dedim… “Burası çok karışık… Beyefendi’ye bir sorayım” dedi Özel Kalem Müdürü… Sordu ve olumlu dönünce hemen yayına aldık…”

Hande Fırat, Hürriyet’te 24 Temmuz 2016’da Ayşe Arman’a ise şunları söyledi;

“Hasan’ı tekrar aradım, “Açıklama yapacaktınız ne oldu?” dedim. Sesi bir tuhaftı. “Pek öyle gelişmedi olaylar Hande” dedi. “Ne oldu?” dedim. “Açıklama yapacak durum yok, biz Periscope’tan yayın yaptık!” dedi. “Periscope’tan ne yayını ya? Hiçbirimizin haberi yok! Nereden alacağız biz o yayını?” dedim, “Cumhurbaşkanı konuştuysa mutlaka vermeniz lazım” dedim. “Periscope’un varsa Periscope’tan yayın yap!” dedi. Benim o beyaz telefonda da Periscope yok ama FaceTime var. Çünkü 11 yaşındaki kızım Nehir bir Facetime canavarı. Onunla öyle haberleşiyoruz. “Ya” dedim, “Bize konuşsun o zaman Cumhurbaşkanı!” O kadar ısrar ettim, o kadar ısrar ettim ki, “Dur” dedi Hasan, “Beyefendiye bir sorayım.”
Hiçbir özel nedeni yok bence. Aramak ve ısrar etmekle ilgili… Ben sonra CNN International’da da dinledim Cumhurbaşkanı’nı. Galiba onların, ulusal kanallara çıkmakla ilgili birtakım girişimleri olmuş, ben öyle algıladım sözlerinden. Ama çıkamamışlar, bir sorun yaşanmış, ne olduğunu bilmiyorum. Benim o an, tek derdim Cumhurbaşkanı’nın o gece konuşmasıydı, dünyanın her yerinde büyük haberdir.”

Erdoğan’ın kaldığı Villanın ve otelin Sahibi Serkan Yazıcı o akşam ne yaşandığını anlatıyor:

“Muğla Valisi Amir Çiçek de gelmişti. Vali, “Civar illerden polis desteği istedik. Yolların güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz” dedi. Cumhurbaşkanımız yanındakilere “Basın açıklamam halka ulaşabilecek mi?” diye sordu. Hasan Doğan, “Şu an TRT’yi ele geçirmişler. Darbe bildirisini zorla okutmuşlar” dedi. Erdoğan, “Ne, TRT’yi mi ele geçirmişler?” diye sordu. Zaten o sırada alt katta açık olan televizyondan TRT’de okunan sıkıyönetim açıklaması duyuluyordu. Kısa süre sonra “TÜRKSAT merkezi bombalanmış” haberi geldi. Hasan Doğan ve Berat Albayrak yapılan basın açıklamasının halka ulaşmayacağına kanaat getirdiler. O sırada canlı yayında olan CNN Türk’e facetime ile bağlanıp konuşma fikri ortaya atıldı. Cumhurbaşkanı bu fikre çok sıcak baktı.Hasan Doğan’ın telefonundan CNN Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat’a ulaşıldı. Nerede bulunduğu belli olmasın diye Cumhurbaşkanı evde perdenin önünde konuştu ve halkı demokrasiyi korumak için sokağa çağırdı.”

Soru İşaretleri Neler?

1- Facebook’ta yerel muhabirin yaptığı canlı yayından belki haber olunmayabilir ama Hasan Doğan’ın Periscop yayını bilindiği halde bunu yayınlamak tercih edilmiyor. Bunun izahı şu ana kadar yapılmadı.

2-Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı (Villa)  otelin sahibi Serkan Yazıcı, Hasan Doğan ve Berat Albayrak’ın TURKSAT bombalanmasını mazeret gösterdiğini söylüyor. Oysa periscope yayını var. Tüksat’la falan ilgisi yok. İstense sayfadan yayına verilebilir. Ama yapılmıyor..

3-Serkan Yazıcı “Nerede bulunduğu belli olmasın diye Cumhurbaşkanı evde perdenin önünde konuştu” diyor. 10-12 dakika önce villa bahçesinde açıklama yapılmış. Nerede olduğu belli olmasın diye perde önünde konuştu demek çok mantıksız.

4-Serkan Yazıcı Facetime fikrinin ortaya atılıp benimsendiğini söylüyor Hande Fırat ise kendi isteğiyle olduğunu. Tuhaf..



 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 24.11.2016 22:17
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol