CUMA GÜNÜ RESMİ TATİL Mİ OLUYOR?

Türkiye’nin saat konusunda yeni bir düzene geçmesinin, namaz saatlerini Suudi Arabistan’a göre ayarlamaya yönelik olduğu öne sürüldü.

17 Mayıs 2012 Perşembe 11:30
CUMA GÜNÜ RESMİ TATİL Mİ OLUYOR?

 Türkiye’nin saat konusunda yeni bir sisteme geçmesi konusundaki hazırlıkların, namaz saatlerini Suudi Arabistan’a göre ayarlamaya yönelik olduğu öne sürüldü. Yeni saat hesaplamasında Iğdır’dan geçen boylam esas alınacak ve Türkiye ile Suudi Arabistan arasında da saat farkı kalmayacak.

Saat hesaplamasında İzmit’in üzerinden geçen 30. boylam (GMT+2) yerine Iğdır’dan geçen 45. (GMT+3) boylam esas alınacak. Bu durum da 60 dakikalık saat farkına neden olacak. Daha önce bir saat fark olan Orta Avrupa ülkeleriyle Türkiye arasında iki saat ve daha önce 2 saat fark olan İngiltere’yle saat farkı 3’e çıkacak. Suudi Arabistan, Irak ve İran gibi ülkelerle ise hiçbir saat farkı kalmayacak.
MEKKE MEDİNE NAMAZI İDDİASI
DSP Bursa eski milletvekili Ali Rahmi Beyreli, yeni düzenlemenin ve artacak saat farkının Avrupa ile ticari ve ekonomik ilişkileri zedeleyeceğini savunarak şunları söyledi:
‘’AB’te tam üyelik hedefi olan bir ülkenin, bu uygulamayı yapmaması gerekir. Bu değişiklikteki asıl amaç ise, Suudi Arabistan saat dilimini kullanarak, namaz saatlerini Mekke ve Medine’ye göre ayarlamaktır. Ben öteden beri referansın Suudi Arabistan olduğunu söylüyorum. Zaman kullanımı açısından Suudi Arabistan’a tam uyum amaçlanıyor. Bundan sonraki adım da, resmi tatil gününün, Pazar yerine Cuma’ya alınması olabilir’’
KARANLIKTA MESAİ
Enerji Bakanlığı, Türkiye’nin saatini ayarladığı GMT+2 olarak tanımlanan 30. boylamdaki referans meridyeninin, GMT+3 olarak tanımlanan 45. boylama alınmasına ve yaz saati uygulamasının tamamen kaldırılmasına ilişkin yasa tasarı taslağı hazırlamıştı. Bu düzenleme sonucu, Türkiye’nin Avrupa ülkeleriyle saat farkı artacak, Doğu ülkeleriyle arasındaki fark ise azalacak.
Bu değişiklik ile 45. boylam esas alındığında Ankara’da özellikle Aralık, Ocak ve Şubat aylarında güneş saat 08.00’de doğacak ve 17.30’da batacak. Edirne’de ise Aralık, Ocak ve Şubat aylarında güneş saat 08.30’da doğacak ve 18.00’de batacak. Böylece vatandaşlar, sabah saatlerinde henüz güneş tam doğmadan yola çıkmak zorunda kalacak. GAZETEPORT/ANKARA

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol