ÇILGIN DEĞİL FELAKET PROJELER...

TEMA çılgın projelerin 'çılgın' etkilerine dair rapor hazırladı. Rapora göre 3. köprü için 8 bin hektar orman kesilecek ancak, o köprü de Cumhuriyet'in 100. yılında tıkanacak.

26 Mart 2014 Çarşamba 11:42
ÇILGIN DEĞİL FELAKET PROJELER...

  İstanbul ’da yapılması planlanan 3. köprü, 3. havalimanı ve kanalistanbul gibi mega projelerin gelecekte ne gibi zararlara yol açacağına dair TEMA Vakfı kapsamlı bir rapor hazırladı. Rapor, makaleleri yazan akademisyenlerin de katıldığı bir basın toplantısıyla tanıtıldı. Toplantıda İTÜ Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Emin Özsoy ve İTÜ İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr Haluk Gerçek birer sunum yaptı.

İSTANBUL ULAŞIM ANA PLANI'YLA ILAN EDİLDİ!
Serkan Ocak'ın haberine göre, Prof. Gerçek 3. köprünün kentin ulaşım sorununu çözmek için yapılmadığını, yeni kurulacak şehirlere yol götürmek için yapıldığını savunarak şunları dedi: “İBB’nin internet sitesinde yer alan İstanbul Ulaşım Ana Planı’ndaki bilgilere göre, 2023’te 3. köprü pik saatlerde tıkanacak. Yeni yol yapmak trafiğe çözüm olmayacak. İnsanlar özel araç kullanımı yerine toplu taşımaya özendirilmeli. 3. havalimanı için tartıştığımız nokta gerekliliği değil, nereye yapılması gerektiği.”

Prof. Gülersoy, köprü güzergahının özellikle Anadolu Yakası’nda 4 noktada güzergâh değişikliği yapıldığına değindi. Bu durumun köprü için ön araştırma yapılmadığının bir göstergesi olduğunu belirten Gülersoy, güzergâh değişikliklerinin sebebini Riva taşkın alanı, kuşların göç yolu, şehit mezarlığı ve Taşdelen kaynak suyu gibi nedenlerden kaynaklandığını anlattı.

‘İSTANBUL ASALAK BİR ŞEHİR HALİNE GELDİ’
Prof. Tolunay da 3. köprü ve 3. havalimanı için 8715 hektar orman alanının yok edileceğini belirtti. İstanbul’un asalak bir şehir haline geldiğini, Düzce, Trakya gibi etrafını sömürdüğünü belirten Tolunay, “Bu projelerle İstanbul’un su kaynakları, yaban hayatı, oksijen üretemi, karbon depolaması açısından çok önemli olan kuzey ormanları yok olacak. Belgrad Ormanları’nın iki katı büyüklüğünde bir alan yok olacak” dedi. 3. havalimanın yakınındaki Terkos Gölü ve Belgrad Ormanı üzerinden yılda 800 bin kuşun geçtiği kuş yolları olduğuna dikkat çeken Tolunay, yine sadece Terkos Gölü’nde tehlike altında 13’ü endemik 73 tür olduğunu belirtti. 
Prof. Dr. Emin Özsoy da kanalistanbul’un yapılması durumunda Marmara-Karadeniz arasına 4 Sakarya Nehri ekleneceğini anlatarak bunun denizler arasındaki döngüyü etkileyeceğini dile getirdi.

SULAK ALANLARA VEDA 
Raporda çılgın projelerin İstanbul’un sulak alanlarını tehdit ettiği belirtilirken TEMA Vakfı Başkanı Deniz Ataç projenin birbirine bağlı olduğunu bu nedenle kümülatif değerlendirme yapılması gerektiğini söyledi. Ataç “Maalesef kanalistanbul ile ilgili bilgiler yok. Kümülatif bir değerlendirme yapamıyoruz” dedi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karaba ise ‘çılgın’ ifadesinin bile az olduğunu, projelerin birer felaket olduğunu ifade etti. 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 26.03.2014 11:43
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol