ÇERKEZ ETHEM HAİN MİYDİ?

Tarihin en çok merak edilen konularını hocamız Prof. Dr. İlber Ortaylı yanıtlıyor...

25 Kasım 2014 Salı 11:40
ÇERKEZ ETHEM HAİN MİYDİ?
Hocam son olarak Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç'ın 'Hain değildir' açıklamarıyla gündeme gelen Çerkez Ethem konusu tam olarak nedir? 

Çerkez Ethem politik hırsları olan iki ağabeyinin etkisi altındadır. Ağabeyleri subaydı Ethem bey ise astsubay. Fakat cesur ve inançlı biriydi. Hiç evlenmedi ve kendini tamamen bu işe adamıştır. Maalesef hem kendindeki o yarı eğitimli gururu hem de milletvekili olan ağabeylerinin etkisiyle İsmet Paşa ile çekişti. Düzenli ordunun subayları bu gibi durumlardan hoşlanmazlar ve ters tarafa düştü. Cezalandırılacağı korkusuna da kapılmış olabilir. Ve karşı tarafa yani Yunanlılara sığınmak zorunda kaldı. Öyle bilinçli, planlı bir sığınma değil. Yunanlılarla bu tarafa, Türklere saldırma vs. yok öyle birşey. Bu vatan ihaneti değil. Ama iç harpte hakikaten çok amansız da davranmıştır ve bastırmıştır da. Yani Bozok İsyanı'ndan tutunuz bütün batı Anadolu, Kuzey, Güney. Onu öyle göreceksiniz.

Tarihe bakarsanız aksi söyleniyor...

Aslında daha soğukkanlı bir tarih yazmak lazım. Yunanlılar niye büyük millettir çünkü tarih yazımında çok objektif ve soğukkanlı olmayı bilmişlerdir bu çok önemlidir. Eski Yunanlılar tabii şimdikiler değil. Ayrıca bu vatan haini lafını iki de bir kullanmaktan vazgeçelim. Çünkü o zaman hakiki vatan hainleri temize çıkıyorlar aradan sıyrılıp. Herkes kusurlu, suçluysa hiç kimse suçlu değildir diye bir mafyavari söz vardır. Bu da böyle. 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 25.11.2014 11:43
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Kenan Çelik 2014-11-27 13:55:38

Ilber hocaya katılıyorum. Sonunda Ammanda (ürdün) tek odalı bir evde ölmüştür. Atatürk le beraber Libya'da İtalyanlar a karşı da savaşmıştır. Öldüğünde Atatürk Ethem le ilgilenemedik sonucun böyle olmasını istemezdim demiştir..yani üzülmüştür. . .