'BÜTÜN DİNİ CEMAATLER DIŞLANACAK'

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık, iktidarın Gülen cemaatine yönelik tutumunun kısa bir süre içerisinde diğer dini grup ve cemaatler içinde geçerli olacağını iddia etti.

26 Aralık 2014 Cuma 01:31
'BÜTÜN DİNİ CEMAATLER DIŞLANACAK'
İşte Eliaçık hocanın o açıklamaları:

" Türkiye’deki dini grupların hemen hemen hepsi özü itibariyle potansiyel IŞİD’çidir benim görüşüme göre. Çünkü sorgulanmamış eski İslam kültürünü aynen alıp devam ettiriyorlar. Sorgulanmamış eski İslam kültürü içerisinde Selefi akımlar var. Mesela İbni Teymiye’nin kitaplarını okuyan bir sürü Müslüman grup var. Selefi eğilimi olan, Vahabi eğilimi olan, bu görüşlere ilgi duyan, “Yorum, tevil yapmamak lazım, bu mezhepler de nereden çıktı? Müslümanlar birbirlerine karşı çıkmasın. Ayetin zahiri ne diyorsa ona uyalım” diyen bir sürü şahıslar, ufak tefek çevreler var. Tabii bunlar sıcak evlerinde oturup dururken “Adam orada cihat yapıyor” diye atlıyor gidiyor. Silahlı mücadele cazip geliyor. Oradaki hareketlerin cihat olduğunu zannediyor. “Oturup gevezelik yapmayı, birbirinizle tartışmayı bırakın, gelin burada cihat edin” diye bir söylem gelişince, bu eğilimde olan kişilere cazip geliyor. O nedenle gidiyorlar. AKP’nin zihin yapısı Selefiliğe, bu IŞİD zihniyetine tam uymaz. Şu an iş derinleştikçe, ayrışma ve çatışma olacaktır. Ama şu anda siyasi sebeplerle “Orada Müslüman bir grup var, öbür tarafta da PKK var, onlar da Müslüman olmayan grup” genel hatlarıyla böyle değerlendirip, Müslüman olanları destekleyelim diye gibi bir ruh haline girdiler. Müslüman ama nasıl Müslüman? Elinden gelse seni dahi kesecek. Kesiyor, doğruyor, adam öldürüyor. O zaman “Ya tamam da bunlar anlaşılacak gibi değil. Bunlarla yan yana dursak hatta bunlar bizim inancımızı, itikadımızı değerlendirdiklerinde hepimizi kafir yerine koyarlar” filan durumu ortaya çıktı ve iş ilerledikçe mevzu da netleşmeye başladı. IŞİD’çiler Türkiye’deki dini grupların hemen hemen hepsini zaten din dışı olarak görüyor. AKP’yi de din dışı olarak görür. Kafir Türkiye Cumhuriyeti’nin hükümeti olarak görür. Yani aralarındaki ilişki politiktir. Dini, itikadi değildir. Bu işler ilerledikçe anlaşamayacaklardır. Şu anda Türkiye’de benim görüşüme göre, Gülen Cemaati ilk nüvesini verdi, Türkiye’deki dini cemaatlerin tamamı AKP ile tersleşecek. Aynı Cemaat gibi olacak. Önce Cemaat geldi sonra başka gruplar olacak, dini cemaatlerin tamamı devletten dışlanacak.
Mesela en son uzun süren MGK toplantısında “Devlet bütün cemaatlere eşit mesafede duracak” adı altında cemaatlerin devletten dışlanması söz konusu. Askerler “Başımıza bela oluyorlar. Laikliğin önemini gör, senin bile altını oyuyorlar” diyerek ikna ettiler AKP’yi. AKP kendi grubu dışındaki cemaatlere mesafeli duracak. Devlet içinde örgütlenme durumunda, “paralel örgüt” ilan edilip dışlanacaklar. Bu böyledir. AKP onlardan oy alıyor ama zihni bakımdan dini grupların çoğuyla anlaşamaz." (Siyasihaber.org)

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 26.12.2014 01:35
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Tanju Solak 2014-12-26 17:45:19

i̇hsan hocam,değişik cemaat ve gruplardaki müslümanların amacı devleti ele geçirmek ya da iktidar nimetlerinden faydalanmak değildir,akp öncesi iktidarların hemen hemen çoğunun sahip olduğu dini ve dindarları düşman sayan laiklik anlayışı bir daha ülkemizde iktidar olmasın diye akp destekleniyor.