“BURADA BİRŞEYE YARAMIYORSAN AHİRETTE DE YARAMAZSIN“

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık, "Dünyada bir şey olmadan ahirette bir şey olmak mümkün değildir. Ali Şeriati’nin dediği gibi dünyada bir işe yaramayan ahirette hiçbir işe yaramaz." dedi.

23 Şubat 2014 Pazar 12:49
“BURADA BİRŞEYE YARAMIYORSAN AHİRETTE DE YARAMAZSIN“

 Epistemolojik bir yaklaşımla varlığı kavrama olayında üç tür akıl olduğunu, bunların batı aklı, doğu aklı ve Müslüman akıl olarak nitelenmesi gerektiğini kaydeden Eliaçık hoca, Batı aklı Yunan’dan Haidegger’e kadar esasında “varlığa hapsolan akıl”dır. “varlık” çerçevesinde düşünür ve varlığı aşacak bir kabiliyet gösteremez. Doğu aklı ise Hind’den Agustinius’a kadar “varlıktan kopan akıl”dır. “Öteler” çerçevesinde düşünür ve varlığa nüfuz edecek bir kabiliyet gösteremez. Birinde varlığa nüfuz eder ve fakat ona hapsolursunuz. Diğerinde ise öteye geçer ve fakat varolana nüfuz edemezsiniz.Müslüman akıl ise “varlığı aşabilen akıl”dır. Varlığa hapsolmamakla batı aklından, varlıktan kopmamakla da doğu aklından ayrılır. Ne ki çoğumuz doğu aklını Müslüman akıl zannederiz. “Hapsolmak” içeriden çıkamayarak varlığa gömülmektir. “Kopmak” ise içeriyi hayal veya gölge yerine koyarak ötelere dalmaktır. “Aşmak” ise zorlayıcı bir içkinlikten geçerek aşkın olana ulaşabilmektir. Bu anlamda İslam’ın doğrudan akılla bir sorunu olduğunu söylemek mümkün görünmüyor. İlginçtir, Kur’an’da geçtiği 59 yerde “akletme” fiili hiç kötü manada kullanılmaz. Fakat, örneğin, Şeytanın dostlarına vahyetmesi örneğinde olduğu gibi “vahyetme” kötü manada da kullanılır. Demek ki akletme bizzat iyidir fakat vahyetme Allah vahyederse iyidir" dedi.

MÜSLÜMAN AKLI BUDUR...
Dünya'nın sözlükte “en yakın olan, en aşağıda olan” anlamına geldiğini dile getiren Eliaçık hoca, " İştikakta (kelime türetme) orta ve son harfinin yer değişmesiyle (DYN) şeklini alır ve “din” kelimesi de buradan türer. “Din” ile “dünya” kelimelerinin bu şekilde aynı kök harflerinden geliyor olmaları dikkat çekicidir. Bu, dinin dünyada yaşanacak bir şey olduğu manasına gelir. Yani din ile dünya birbiri içindir. Ahiret ise “en sonda olan” demektir… Demek ki dünya kelimesine aşağılık, adî, pis anlamı vererek dünyanın aşağılanması Kuran’ın ruhu ile bağdaşmaz. Bu, daha çok dünyayı Şeytanın egemenliği altında lanet bir sürgün yeri olarak gören Hıristiyan (doğu) teolojilerin söylemidir. Kuran’ın dünya hayatını oyun, eğlence, süs, övünme ve zevklenmeden ibaret bir yer olarak tasvir etmesi, dünyayı bunlardan ibaret görenleri eleştirmek içindir. Oysa yerler ve gökler oyun ve eğlence olsun diye değil; gerçeğin ta kendisi (haqq) ile yaratılmıştır; “Biz gökleri, yeri ve ikisi arasındakileri oyun oynamak için yaratmadık. İkisini de ancak gerçeğin ta kendisi olarak yarattık. Fakat pek çoğu bunun bilincinde değil.” “Dikkat edin! Biz, göğü, yeri ve ikisi arasındakileri oyun olsun diye yaratmadık. Eğer bir eğlence arasaydık, bunu kendi katımızda yapardık, yaparsak böyle yapardık.” Demek ki “burada” yani dünyada bir şey olmadan ahirette bir şey olmak mümkün değildir. Ali Şeriati’nin dediği gibi dünyada bir işe yaramayan ahirette hiçbir işe yaramaz. İşte bu Müslüman akıldır" şeklinde konuştu.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 23.02.2014 17:22
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Serdar salman 2014-02-23 17:33:16

Yazmış olduklarınızı beğendim ancak görünen köy kılavuz istemez misali Hıristiyan dünyasındaki düzen tertip insana verilen değer oturmuş bir ekonomi laiklik ilkesinin gerçek anlamda benimsenmesi ve yargı yürütme ve yasamanın eşgüdüm içerisinde çalışması neticede birbiri ile barışık bir toplum ortaya çıkarmaktadır bu islam toplumlarında neden yoktur özeleştiri yapmamız gerekmiyormu

Avatar
Yılmaz 2014-02-24 02:44:26

Slm bugün 23 Şubat daha yeni gördüm ihsan abi Hamburg'a gelmiş nasip olmadı maalesef acaba Hamburg'da ihsan abi daha görmek mümkünmüşse ? Mana birzahmet bildirin saygılarımla Yılmaz