'BUNLARIN DİNİ DE YOK ALLAH'I DA...'

'Din tüccarı, insanlık ve akıl düşmanı, zalim, aklî dengeleri bozuk...'

13 Mayıs 2015 Çarşamba 00:27
'BUNLARIN DİNİ DE YOK ALLAH'I DA...'
İşte dünyanın ilahiyat alanında sayılı isimlerden biri olarak gösterdiği Yaşar Nuri Öztürk hocamızın son yazısında ele aldığı ve dile getirdiği konu:


"Yakup bin İshak el-Kindî (ölm. 252/866) İslam filozoflarının en büyüğü sayılır. Ortaçağ Avrupası’nda Alchindus olarak anılır ve tanınır. Aristo’dan yola çıkarak felsefe yapan Meşşâî (peripatetik) ekolün baş temsilcisidir. 220 küsur eserden oluşan bir külliyat bırakmıştır.
Kûfe ve Basra’da okuyup yetişti. İlk felsefi derslerini, akılcılık ekolü olarak bilinen Mûtezile düşünürlerinden aldı. Gençliğinin son yıllarında Bağdat’a göçtü ve hayatının geri kalan kısmını bu kentte geçirdi. İslam tarihinin filozof-kralı olarak bilinen ve Eski Yunan metinlerini tercüme ettirerek Batı’da rönesansın yolunu açan Abbasî halifesi Me’mûn (ölm. 218/833 ), hicrî 215 yılında kurduğu ünlü Beytül Hikme’nin önemli hocaları arasına Kindî’yi de katmıştır.

Akılcı ekol Mûtezile’yi koruyup kollayan Abbasî halifeleri dönemi bitip Sünnî nakilciliği resmileştiren Mütevekkil Alellah başa geçince, Kindî de itibardan düşmüş ve hayatının son yıllarını yalnızlık ve itilmişlik içinde geçirmiştir. Mütevekkil onun kütüphanesine el koydurdu ve bu ölümsüz filozofu ağır işkencelerinden geçirtti. Kindî, kendisine ve kendisi gibi düşüne akılcı bilgin ve filozoflara kötülük eden dinci saltanat ve çıkar çevrelerini tarihte ilk kez ‘din tüccarı, akıl düşmanı’ diye niteleyen kişidir. Günümüzden tam 1150 yıl önce.

Demek ki, ‘din tüccarı, din aktörü, din simsarı’ gibi dincilikten canı yananların kullandıkları tabirler, öyle Cumhuriyetçi-Atatürkçü ekiplerin kin ve nefret ürünü sloganları değildir. Bu tabirler, İslam düşüncesinin doruklarına oturmuş mümin-muvahhit-mütefekkir benliklerin tarihe armağan ettikleri devrim niteliğinde tespitlerdir.

Kindî’ye göre, dincilerin en büyük kötülüğü aklın işletilmesinin disiplini olan felsefeye ve onu temsil edenleredir. Şöyle diyor Kindî: “Bunların hayvanî nefislerinde yer eden haset kiri ve düşünce ufuklarını kapatan karanlık, gerçeğin nurunu görmelerini engellemiştir. Saldırgan zalim düşman durumunda olan bunlar, haksız yere işgal ettikleri kürsüleri korumak için, elde edemedikleri ve çok uzağında bulundukları insanî erdemlere sahip olanları aşağılarlar. Amaçları başa geçmek ve din tüccarlığı yapmaktır. Oysa kendileri dinden yoksundur. Çünkü bir şeyin ticaretini yapan onu satar, sattığı ise artık kendisinin değildir. Kim din tacirliği yaparsa onun dini yoktur. Varlığın hakikatinin bilgisini yani felsefeyi temsil edenlere karşı çıkan ve onu küfür sayanın da dinle bir ilişkisinin kalmaması gerekir.” (bk. Mahmut Kaya, Felsefe Metinleri, 10)

Demek ki, Kindî’ye göre, saltanat dincileri, ‘din tüccarı, insanlık ve akıl düşmanı, zalim, aklî dengeleri bozuk’ mahlûklardır. Bunların gerçekte dinleri de yoktur. Benim ifadelerimle verelim:
Saltanat dincilerinin Kur’an’ın anlattığı anlamda ne dinleri vardır ne de Allahları."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 13.05.2015 11:41
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
nurettin bicakci 2015-05-18 12:13:57

Sn hocam basta sevgi ve saygilar sunarim sizin gibi aydin durust sadece insanlara dogruyu anlat.ip aydinlatan kalmadi varliginiz yeter Allahim saglik ve uzun omurler versin trabzon dan sevgi ve saygilarimla

Avatar
mine 2015-05-18 18:35:38

Hacam guzel anlatmisiniz fakat gunumuzde bu gercegi nasil izah etcegiz ve helede yurdisinda yasayan o kadar türk varki onlara bu olayi izah etmek cok zor ve Allahin adini kullanarak birbirlerine akillarina gelen kotulugu yapiyorlar yani Allah deyip para mal herseyleri namus die birsey aramiycan bu toplumda

Avatar
selmaönal 2015-05-18 11:19:02

Hocademişsedoğrudur

Avatar
FFatma Neslihan Erener 2015-05-18 17:23:31

Hocam sizin gibi gerçek din deryasında yoğrulmuş değerleri Rabbim başımızdan eksik etmesin.
Işığınız a her daim muhtacız.
Allahım cümlenin imtihanı nı kolay geçirsin.
Bizlere o Zalimin künfeyekun olduğunu tez zamanda görmeyi nasip eylesin.Amin.
Sevgi saygı ve ışıkla.

Avatar
Abbas NAYCİ 2015-05-18 17:43:32

Sayin hocam Yuce RABBİM Sizi basimizdan eksik etmesin saglik,
Sihat, afiyet versin.
Lutfen daha fazla program yapma
İmkani var ise yapin bilgilendirin.

Avatar
esat gezginci 2015-05-20 00:51:03

ALLSH.ile aldatmaya devam.adi hırsız lar................

Avatar
İhsan Ahmet Kâhya 2015-05-18 13:34:52

Değerli Hocam,
Öyle anlaşılıyor ki 'iman', güç ve ihtişamın kolayca filizlenebildiği verimli bir zemine mahal bırakıyor. İnanan insanlar, saf duygulu olduğundan sü-i isti'male karşı ihmalkâr olurlar. Bereket ki Kur'an-ı Kerim tahrif edilmeden, her akıl sahibinin ulaşabileceği sağlam bir kaynak olarak duruyor, yoksa ruhban oluşturmaya meraklı muhterisler, dinimizi kadim dinlerin akibetine uğratırlardı.

Avatar
İhsan Ahmet Kâhya 2015-05-18 13:35:44

Değerli Hocam,
Öyle anlaşılıyor ki 'iman', güç ve ihtişamın kolayca filizlenebildiği verimli bir zemine mahal bırakıyor. İnanan insanlar, saf duygulu olduğundan sü-i isti'male karşı ihmalkâr olurlar. Bereket ki Kur'an-ı Kerim tahrif edilmeden, her akıl sahibinin ulaşabileceği sağlam bir kaynak olarak duruyor, yoksa ruhban oluşturmaya meraklı muhterisler, dinimizi kadim dinlerin akibetine uğratırlardı.