"BU ÜLKEYE CHE GUEVARA DEĞİL EBUZER LAZIM"

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık, Türkiye'de öteden beri dini ve sol çevreler üzerinde planlı çalışmalar yapıldığını belirterek, " İki çevrenin de bu tezgahtan geçirildiğini kabul etmesi lazım. Bugün artık Muaviye'ye Ebuzer lazım, Che Guavere değil" dedi.

02 Ocak 2014 Perşembe 10:56

 Eliaçık hoca, OkuYazar TV'de gerçekleştirdiği söyleşide İslam'ın sosyal yanının Türkiye'nin bugünkü kültürel ikliminde ve siyasal realitesindeki karşılığını değerlendirdi. Ülkede dini ve sol çevrelerin üzerinde öteden beri planlı ve yoğun çalışmalar yürütüldüğünü kaydeden Eliaçık hoca, " Dini çevreler anti- komünistleştirilirken, sol çevreler din dışılaştırılmıştır. Bu konuda planlı bir çaba sözkonusudur. İyiden iyiye bir tezgahtan geçtiklerini iki tarafından da kabul etmesi gerekiyor. Ondan sonra bir şeyler yapabiliriz. Şu an biz bu dayatılmış iklimi değiştirmeye ve yeni bir iklim oluşturmaya çalışıyoruz. Karşılığı henüz zayıf ama gün geçtikçe güçleniyor. Esasında hükümetin yönettiği siyasal alanın panzehiri bu düşüncedir. Esas muhafelet bu tartışmaların yarattığı iklimden çıkacak. Ne Ergenokonculuk, ne ulusalcılık ne de dindışılaştırılmış sol bunu yapamaz, ontolojileri müsait değil. Mauviye’ye Ebuzer lazım, Che Guevara değil" dedi.


"DURUŞUM POLİTİK DEĞİL..."
İktidara karşı sergilediği duruşun kesinlikle politik olmadığını, tarihsel ve dinsel kökleri bulunduğunu kaydeden Eliaçık hoca, " Bizim yaptığımız esasında politik bir muhalefet değil. Tarihsel ve dinsel kökleri çok derinlerde olan bir hesabın son halkası belki. Bu iş tarihsel, dinsel, siyasal, kültürel bir çok alanda artarak sürecek. Durum Ali Şeriati’nin dediği gibi ‘dine karşı dinin” vaziyet alması ve bu kaçınılmaz. Ben 2003’de, AKP iktidarının ikinci yılında tavır aldım. AKP’ye insaf gereği bir yıllık süre vermiştim. Beklediğim gibi çıkmadılar. Müslüman aydınlara baktığınızda onlar politika yapıyordu. Biz siyasal ve kültürel tedahül yapıyoruz. Tedahül iç içe geçme, birbirini etkileme ve etkilenme, birbinin dünyasına sahici olarak girme demektir. Onların hepsi sahteydi. Ortak platform olmaz ortak vicdan lazım çünkü" diye konuştu. 



yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 02.01.2014 11:05
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
OSMAN ATASEVEN 2014-01-02 13:55:58

sayın hocam solcuların anatomisi uymazda sağcıların anatomisini nekadar uyduğunu ğördük aslında dünya solu kuranıkerimi dincilerden önce cözmüşte anlatamamıpolitika yapmadan birilerine yandaşlıkla buiş olmaz,
ş

Avatar
Aydın Mutlu Dinçoğul 2014-01-02 14:59:17

che 20.yüzyılın devrimcisidir. ebuzer 7.yüzyılın. amaçları aynıdır eşitlik ve özgürlük. usul ve araçları farklıdır. bize ebuzer daha yakındır.che öncü savaşını ve sürekli devrimi savunan bir troçkisttir. görüşleri latin amerikaya özgüdür. orta doğu coğrafyasında uygulanabilirliği sınırlıdır. bu gerçeklik 68 lerden beri süregelen toplumsal pratikle artık tamamen açığa çıkmıştır.
politikayı iktidar için çatışma ve mücadele olarak anlamaktan ziyade, insanlığın tarihsel derinliğini yakalamak için ve toplumsal sorunlara vicdani ve ahlaki bir yaklaşım içinde bakmak için kavramak, anti-kapitalist müslümanların daha da güçlenmesini sağlayacaktır. bizim yolumuz hırs ve kin biriktiren iktidarlaşma ve egemenleşme değil, sadece hakk'ın adaletine ve hakikatine boyun eğerek yaşayacak bir toplumsallık yaratmak ve bunun için yaşamaktır. iktidarı vurucu, kıyıcı bir silah, kutuplaştıran ve ayrıştıran bir çark olmaktan çıkarmak, çok idealist ve ütopik gelebilir ama darüsselam toplumuna çıkan yol budur