'BU İŞ MİLLİ BİR YARA HALİNE GELDİ'

ERZURUM'da Atatürk Üniversitesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Türk- Ermeni İlişkileri Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, 1914- 1919 yılları arasında Doğu Anadolu'da 519 bin sivil ahalinin Ermeniler tarafından katledildiğini söyledi.

01 Nisan 2015 Çarşamba 13:13
'BU İŞ MİLLİ BİR YARA HALİNE GELDİ'

 Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salonda '1915'te Anadolu'da ne oldu?' ,' 1915'ten 2015'e biz ne yaptık, ne yapmalıydık?' konulu panel düzenlenen panele Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hikmet Koçak, dekanlar, öğretim üyeleri, öğrenciler katıldı. Panelde moderatör olan Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü ve Ebediyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Ermeni soykırım iddialarının 'milli bir yara' olduğunu bildirdi. Yıllardır Ermenilerin Türk ve Müslüman ahaliyi katlettiğini bilimsel verilerle kanıtlamaya çalıştıklarına işaret eden Prof. Dr. Kürkçüoğlu, şunları söyledi:

"İstesek de istemesek de kabul etsek de etmesek de bu milletin milli yarası haline geldi. Biz yıllardan beri bunun bilimsel mücadelesini sürdürmeye çalışıyoruz. Erzurum Müslüman Türk soykırımının yaşandığı bir şehir. Bugün bu salonda bulunanların atası, ecdadı, sivil ahali, savaşla uzak yakın alakası olmayan annelerimiz, dedelerimiz, babalarımız Ermeni çeteleri tarafından 1918'in Ocak, Şubat ve Mart aylarında katledildi. Köyünde, kasabasında, evinin bahçesinde hunharca katledilen 519 bin sivil ahali. Bakın 519 bin diyorum. Paris konferansına 1919'da sunduğumuz raporda tam 519 bin sivil ahaliyi kaybettiğimizi bildirdik. 1914-1919 arasında. Şimdi bize diyorlar ki Türkler kendi tarihleri ile yüzleşsinler. Bu soru ile çok muhatap olmaktayız. Biz tarihimizin her sayfası ile yüzleşmeye hazır durumdayız. Bizim tarihimizde, bizim kültürümüzde, bizim devlet felsefemizde, bizim gelenek ve göreneklerimizde bizim dinimizde kesinlikle soykırım söz konusu değildir. Soykırımı biz bir insanlık ayıbı olarak sayarız."

Ermenilerin o yıllarda Doğu Anadolu'da bir Karabağ oluşturmaya çalıştıklarına dikkati çeken Prof.Dr. Erol Kürkçüoğlu,hedeflerinin 'Denizden denize büyük Ermenistan' olduğunu anımsattı. Prof.Dr. Erol Kürkçüoğlu "24 Nisan Ermenilerin uydurduğu bir tarih. Dünyayı aldattıkları bir tarih. Bakın 24 Nisan 1915'te mağdur olan Müslüman ve Türklerdir. Mesela Van'da 10 bine yakın yerli ahali Kaya Çelebi Camii'nin yakınlarında Ermeniler tarafından katlediliyor. Bunların hepsinin belgesi var. 24 Nisan'da Ermeni çeteleri kapatılıyor ve yöneticileri tutuklanıyor. Anadolu'nun muhtelif yerlerinde ayaklanmalar çıkınca da devlet aldığı bir tedbirle 30 Mayıs 1915'te Sevk ve İskan Kanunu çıkarmak zorunda kalıyor. Bunu çok iyi anlatmak lazım dünyaya. Konu Ermenilerin söylediği gibi değildir" diye konuştu.
Kerim BURUCU/ERZURUM


yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 01.04.2015 13:29
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol