BU HAVA ALDATMASIN, ÜŞÜMEYECEĞİZ!

Yurdu etkisi altına alan soğuk hava 'daha şimdiden bu kadar soğuk olursa bu kış nasıl geçer' sorularını akıllara getirirken uzmanlar 'bu sene kış fazla üşütmeyecek' diyor.

04 Ekim 2013 Cuma 12:49
BU HAVA ALDATMASIN, ÜŞÜMEYECEĞİZ!

 İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen yaptığı açıklamada, Türkiye'de görülen soğuk hava dalgasının haftaya yerini mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklara bırakacağını söyledi.

Yurdu etkisi altına alan soğuk havanın, kimseyi yanıltmaması gerektiğini belirten Şen, ekim ayındaki beklenmedik soğukların 20-30 yılda bir ortaya çıkabileceğini ifade etti.

Aralık ayına kadar sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olacağını aktaran Şen, "Bu soğuklar kimseyi aldatmasın. Bu yıl mevsim normallerinde bir kış geçireceğiz. Kış bu sene yeni yılla, ocak ayından itibaren gelecek. Yılbaşına kadar ılıman bir hava bekliyoruz" diye konuştu.
Şen, önümüzdeki haftadan itibaren yazdan kalma günlerin geri geleceğini, bu hafta ile önümüzdeki hafta arasındaki sıcaklık farklarının 15-16 dereceye ulaşabileceğini vurguladı.
Şen, küresel ısınmanın bu hızla devam etmesi durumunda dünyanın sıcaklığının daha da artacağına dikkat çekti.
Küresel ısınmaya atmosfere salınan karbondioksit ve metan gazlarının neden olduğunu belirten Şen, şunları kaydetti: "Karbondioksit ve metan gazları atmosferde, yeryüzünden çıkan havayı ısıtan radyasyonu önlüyor. Havayı ısıtan, yeryüzünün verdiği radyasyondur. Dünya nüfusu 7 milyara ulaştı. Üretim hızla artıyor. Üretim arttığı için enerji ihtiyacı da artıyor. Enerji elde etmek için de kömür ve petrol gibi fosil yakıtlar kullanılıyor. Bunlar yakıldığı zaman sera gazı açığa çıkıyor. Önümüzdeki yıllarda sera gazları artmaya devam edeceği için dolayısıyla sıcaklık da artacak. Küresel ısınmanın durması gibi bir durum söz konusu değil."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 04.10.2013 14:50
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol