'BİR TEK ONU KİMSE TARTIŞMIYOR...'

İlahiyatçı İhsan Eliaçık hoca, günümüzde hemen her konunun alabildiğine tartışılabildiğini hatta Allah'ın varlığının bile sorgulandığını ancak o konuyu tartışmaya kimsenin yanaşmadığını söyledi.

16 Nisan 2015 Perşembe 00:58
'BİR TEK ONU KİMSE TARTIŞMIYOR...'

İşte Eliaçık hocanın Yolcu Dergisi ile yaptığı röportajından o bölüm:

" Çağımızın totemi mamon tabusu da mülkiyettir. Mamon para veya servet demek olup eski çağlarda verimlilik, altın ve başarı tanrısı olarak pereştij edilirdi. Şimdi kapitalizmle birlikte geri gelmiş gibidir. Allah’ın varlığı bile tartışılıyor ama mülkiyet tartışılmıyor, neden? “Tanrı öldü” diye bir ses duyuluyor şu gök kubbede ama “Mamon öldü” diye bir fısıltı dahi duyulmuyor, niçin? Eğer İslam çağa bin mesaj verecekse buradan başlamalıdır. Aksi halde dinlerden bir din olarak kalmaya mahkum olacak, Batıda Hristıyanlık gibi modern insanın ruhî ihtiyaçlarını karşılayan biri fenomene dönüşecektir ki öyle olmuş durumda… İslam'ın ekonomik, politik duruşunun sosyalizme yakın bulduğum söyleniyor. Yakın bulmak onun aynısı olduğu anlamına gelmez. Lehu’l-mülk şiarı sosyalizmin, Lailaheillallah da anarşizmin ilgilendiği konularla ilgilidir. Aksi halde İslam’ı insanlığın sorunlarına bigane bir göksel din ve tapınak ritüeli haline getirirsiniz.  Çağımızda mülkiyet tabu mamon totem olduğuna göre, bundan kaynaklanan modern  ilahlar ve Rabbler bulunduğuna göre bununla ilgili bir şeyler söylüyor olmanız lazım. Son üç yüz yılda dinlerin dünyadan çekildiği, en azından etkinliklerinin kırıldığı bir zamanda bunlara yeryüzünden itiraz sesleri yükselmiş. Anarşizm ve sosyalizm akımları buradan doğmuş. Siz dünyada yokken olmuş bunlar. Eğer dünyaya geri dönmek istiyorsanız, bunlarla bir yerlerde yolunuz kesişir, kaçınılmaz olarak bu böyledir.
Marks bir peygamber gelseydi mülk (iktidar ve mal) hakkında ne söyleyecekse onu söylemiştir. Tabi bir peygamber olmadığı için din dilini kullanmamış, ekonomik-politik analiz yapmıştır. Benim görüşüme göre Marksizm ile İslam arasında fark Marksizmin metafiziğinin olmayışıdır."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 16.04.2015 11:51
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Sabri Şengün. 2015-04-16 13:30:26

" Komşusu açken tok yatan bizden değildir ." Diyen Hz. Muhammet olduğuna göre Islâmiyet sosyal bir din değil midir ? Bu durumda islâmiyet kapitalizm ile değil sosyalizm ile örtüşür.

Avatar
Necati Yuksel 2015-04-16 18:45:02

Kuran mealini okuyorum. Yaradan'da,
Tüm peygamberlerde hep ezen sinifla
Mücadele YAPIYOR. Çünkü hiçbir gariban, fakir " kötülük yapmıştır" demiyor. Allah bile eşitlikten yana.

Avatar
şahinmendi 2015-04-16 18:04:18

Kapitalizm sermaye edinmek icin hiçbir ahlaki ölçuyu tanimaz . Sosyalizm özel mulkiyete ahlaki sinirlar çizmiştir . İslam sisyalizmle daha çok buluşuyor

Avatar
Zeki Kartal 2015-04-16 11:34:13

"Mülk Yazıları" bu konuda genïş makalelerle ayrıntılandırmış.Öğrenmek için okumak gerek yazarı.

Avatar
Sabri Şengün. 2015-04-16 13:29:36

" Komşusu açken tok yatan bizden değildir ." Diyen Hz. Muhammet olduğuna göre Islâmiyet sosyal bir din değil midir ? Bu durumda islâmiyet kapitalizm ile değil sosyalizm ile örtüşür.

Avatar
Metin Senel 2015-04-16 14:37:22

Yuzde 2.5 vergiyle sosyal bir din olamaz.

Avatar
emino 2015-04-16 16:23:37

Kölelerinize eziyet etmeyin diyende Muhammed
bu da kapitalizmle fazlasiyla örtüsür...

Avatar
Hakan Bay 2015-04-16 18:11:33

40 da bir diye uydurdular bişey,gonulden koptuğu verilir yani ihtiyaçtan fazlası buda sosyalizmin adaletine yakındir