“BAŞÖRTÜSÜ KURAN'IN ÖNCELİĞİ DEĞİLDİR“

Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri haline gelen başörtüsü yasağı demokratikleşme paketi ile resmen ortadan kaldırıladursun İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık, başörtüsünün Kuran'ın kuvvetli emirlerinden biri olmadığını söyledi. Eliaçık hoca, " Kuran'ın dediği örtü saç örtüsü değildir" dedi.

24 Ekim 2013 Perşembe 13:11
“BAŞÖRTÜSÜ KURAN'IN ÖNCELİĞİ DEĞİLDİR“

 Karadeniz TV'de Bana Dinden Bahset programında kendisine yöneltilen soruları cevaplayan Eliaçık hoca, Kuran'ın örtünme konusundaki hassasiyetlerini ayrıntısıyla anlattı. Kuran'ın erkekleri de kadınları da gözlerini haramdan sakınmaları konusunda uyardığını belirten Eliaçık, " Bundan ne anlıyoruz. Yani iyi gözlerle yaklaşın insanlara demektir. İçinizi bozmayın. Yani ya annendir, ya birisinin annesidir ya bacısıdır o kadın. Senin de annen var, senin de bacın var, o gözle bak, içini iyi niyetle dolu tut demektir bu. Bu çok insani birşeydir" dedi.



ÖRTÜNME NE DEMEKTİR?
Bunun dışında Kuran'ın kadınlara üç farklı şey daha söylediğine işaret eden Eliaçık hoca, " Örtünsünler, dikkatli konuşsunlar, cahiliye kadınları gibi yürümesinler ve gözlerini sakındırsınlar diyor. Özellikle örtünmeye gelecek olursak diyor ki, dışarı çıktıklarında örtülerini üzerlerine alsınlar. Ya da üzerlerindeki örtüyü yaka açıklarını kapatacak şekilde salsınlar ya da başlarındaki örtüyü aşağıya salsınlar demek istiyor. Benim görüşüme göre bu genişlik özellikle verilmiştir. Cahiliye kadınları gibi yürümesinler. Örtünme ne demektir? Baş örtüsü ile ilgili olan konu bir yerde geçiyor. Orada da örtülerini yakalarından salsınlar diyor. Bu muğlak ifade bilerek kullanılmıştır. Yani bir müslüman kadın üç şekilde de dışarı çıkabilir demektir" diye konuştu.


UYGARLIĞIN SİMGESİNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Gelinen noktada bu konunun Türkiye'de hatta Dünya'da dinin öncelikli vurgularından biriymiş gibi sunulduğunu da söyleyen Eliaçık hoca, sözlerini şöyle tamamladı: " Aslolan örtü saç örtüsü değildir. Asıl örtü saçtan aşağıyı örtmektir. Bu bir simgeye dönüştü. Kimse birbirine iyi gözle bakmıyor. Bir ideolojik ve siyasi kavganın simgesine dönüştü. Hatta uygarlığın, medeniyetin simgesine dönüştü. Ve Türkiye'de öyle bir noktaya vardırıldı ki, sadece saçını açmış bir kadına bile açık kadın deniyor. Oysa ne ilgisi var. Ben bunların çekişme mevzusu olmaktan çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. Bu Kuran'da bu kadar kuvvetli bir emir değildir. On dokuz yıl boyunca Kuran'da ne namaz, ne örtü, ne oruç tartışması yoktur. Bizim insanlara bunları önemsetmemiz çok zor oluyor. Mal ve bahçe sahiplerini eleştiriyor Kuran ilk önce. Ağalara, beylere, paşalara, şeyhlere, krallara sesleniyor, ilk bu kesimleri eleştiriyor. Biz de işte bu esaslara göre Kuran'ın önceliklerini hatırlatıyoruz yani birşeyi inkar etmiyoruz." 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 25.10.2013 15:07
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Asi Yıldırım 2013-10-24 15:19:41

maksat inancı gereği örtünmek değil siyasi simge taşımaktır birçok kişinin başı türban ile örtülü ama davranışına yaşayışına bakın temsil ettiği muafazakarlıkla uyuşmuyor en tehlikelisi insanlar ikiye bölündü bu dinede birliğimize de zarar veriyor

Avatar
Asi Yıldırım @Aysun öztürk 2013-10-24 15:22:18

müslümanlık asırlardır var ama türban 30 yıl önce çıktı tamamen siyasi bir örtünmedir bunu başörtüsü diye lanse ediyorlar başörtüsü asırlardır analarımızın geleneksel örtünmesidir kadını farklı görüp örtmek cehalettir yobazlıktır

Avatar
Ersen Gürpınar 2013-10-24 15:24:14

ah hocam ah doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlarmış ama sizler gibi aydın din adamları için bizim yüreğimiz onuncu köydür bu arada; inancı gereği başını örtene saygılıyız ama türban denince durunuz biz 30 yıl önce müslüman değilmiydik o zaman ne türban ne sorunu vardı bu siyasi ve ithal bir örtünmedir siyasi simge olduğunu zaten başbakan kabul etti bağlama şekli tarikatlere göre değişiyor türbana hala başörtüsü diyorlar;Bunların anaları da türbanmı takıyordu?

Avatar
Ertan BALABAN 2013-10-24 18:24:20

bu ülkede sizingibi düşünen dini kendi çıkarları için kullanmayan müslümanlar çoğunlukta olsa kimsenin derdi tasası kalmazdı

Avatar
serap caykara 2013-10-24 20:46:01

Agziniza sağlık sizin gibi bilgili insanlara çok ihtiyacimiz var.din konu olunca herkes konusmaya cekiniyor bende dinimizin tartisilmasi gerektigini dusunuyorum saygilarimla.

Avatar
Aysun öztürk 2013-10-24 14:19:44

Allah sizlerden Razı Olsun Değerli bilgileriniz için Sizleri tv lerde konuşmacı olarak görmek istiyoruz Kadınlarımızın islama göre kara çarşaf gh.ymesi eve kapatılması.doğrumu yani kadın calısip evine katkida bulunması günahmı .bu akp partinin 11'yılda devlete ve halka verdiği zararlar bizim günah bildiğimiz her yarakları bilerek çiğnemeleri. Bana Cennet Cehennem Varmı diye sorguluyorum Akp topluca Cuma namazına gidiyorlar. Göstermelik ibadet ibadetmidirAkp nin yaptıkları benim Dinimizi sorgulamama ne den oldular. Saygılar prf Dr ihsan Eli açık

Avatar
MURAT 2013-10-24 22:57:28

başörtüsü kurani kerimin 1 önceliklerindendir onun için kuranda bu konuyla ilgili ayet var. bunu reddetmek kuranin tamamini reddetmekle aynidir.

Avatar
MURAT 2013-10-24 23:03:46

30 yil önce kullanilan tülbenttir saçlari göstermeyecek genim ve omuza kadar örtecek örtüden bahsedilmektedir kuran-i kerimde. tülbent saçi gösterdiği için yanlişa yanlişla gidilmez. saçi göstermeyecek omuzlara kadar inecek örtü gerekli idi o da türbandir. müslümanim diyen bir insan ne başörtüsü dinin emri diyemez nede kuranda bu yoktur veya öncelikli değildir kesinlikle diyemez. kuranda hiç bir şekilde muğlak kelime kullanilmaz. allah akil vermiş düşünün diye ama beyin yoksa düşünmekten bi haber olunur oda ayri. örtünmeyle ilgili ayeti kabul etmeyen dini emirleri kabul etmiyor demektir.