'Başkanlık Sistemini McKinsey Şirketi Hazırladı'

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın "ekonomi yönetiminde McKinsey ile çalışacağız" ifadelerinin ardından gündeme gelen Amerikalı şirketin "Cumhurbaşkanlığı Sistemi"ni de hazırladığı iddia edildi.

01 Ekim 2018 Pazartesi 22:53

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni yönetim sisteminde Hazine ve Maliye Bakanı yaptığı Berat Albayrak, ülke ekonomisini Amerikalı şirket McKinsey'e emanet edeceklerini açıklamıştı. Türkiye kamuoyunda adı bu şekilde duyulan McKinsey ile ilgili bir iddia gündeme bomba gibi düştü. Üstelik iddianın tarihi 27 Haziran. Yani seçimden 3 gün sonra. Albayrak'ın açıklamasından aylar önce...

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Amerikalı McKinsey'e ekonomi yönetimini emanet edeceklerini açıklamasının yankıları sürerken, 24 Haziran seçimlerinden 3 gün önce yazılan bir tweet mesajı önemine binaen yeniden dolaşıma sokuldu. Barış Soydan'ın yazdığı tweete şu ifadeler yer alıyor:

"Cumhurbaşkanlığı yönetim modeli, yönetim danışmanlığı firması McKinsey'e hazırlatılmış' dedi, karşımdaki adam. Ne kadar ciddi biri olduğunu bilmesem bu iddiaya gülüp geçerdim..."

Ekonomi yönetiminin Amerikalı şirkete bırakılması yerli ve milli yönetim anlayışı tartışmalarına neden olurken, bu yeni iddia ise gündemi sarstı. Şimdi kamuoyu bu sorunun cevabını arıyor: "Cumhurbaşkanlığı Sistemi" Amerikalı McKinsey şirketi tarafından mı hazırlandı?

16 BAKANLIK AMERİKA'YA BAĞLANDI

Bilindiği üzere özellikle değişim ile ilgili yeni bir birim kurduklarını aktaran Albayrak, “Yeni program bünyesinde kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile çalışmaya karar verdik. 16 bakanlıktan temsilcilerin bulunduğu bu ofis, tüm hedeflerimizi ve sonuçlarımızı her çeyrekte kontrol edecek” demişti.

ÖZELLEŞTİRMELERİN PLANLAYICISI
ABD merkezli McKinsey şirketi, kamu kuruluşlarına, sivil toplum kuruluşlarına yönetim danışmanlığı hizmeti veren uluslararası bir firma olarak biliniyor. Şirket, 2001 krizi sonrasında sorunlu bankaların satışı, kamu bankalarının özelleştirme planlarının hazırlanması çalışmalarında bulunmuştu.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 01.10.2018 23:53
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol