ATA'NIN MEKTUBU GÖZYAŞLARINA BOĞDU

Çanakkale'de 97 yıl önce Arıburnu'nda çıkarma yaparken hayatını kaybeden Anzaklar, torunları tarafından aynı yerde Şafak Ayini ile anıldı.

25 Nisan 2012 Çarşamba 11:48
ATA'NIN MEKTUBU GÖZYAŞLARINA BOĞDU

 Çanakkale'de Anzak Çıkarması'nın 97'inci yıldönümü anma programı kapsamında, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki Anzak Koyu'nda şafak ayini yapıldı. Binlerce Anzak torunu, savaşta hayatını kaybeden ataları için dua etti.

Arıburnu önündeki Anzak Koyu'nda düzenlenen Şafak Ayini'ninde Türkiye'yi Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna temsil ederken, törenlere Avustralya Başbakanı Julia Gillard, Yeni Zelanda Savaş Gazileri İşleri Bakanı Nathan Guy, Avustralya Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Mareşal Geoff Brown, Avustralya ve Yeni Zelandalı askerler ile 6 bin Anzak torunu katıldı. Akşam saatlerinden itibaren koya gelen Anzak torunlarının bir bölümü, tören saatine kadar uyku tulumlarının içinde uyudu. Ayin öncesi Yeni Zalanda ve Avustralya Ordu Bandoları tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi. Tören alanına kurulan dev ekranlardan savaş ile ilgili belgeseller ve savaşa katılan askerlerin anıların anlatıldığı röportajlar gösterildi. Avustralya Muhafız Birliği ve Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri askerlerinden oluşan Merasim Kıtası'nın saat 05.30'da alana gelmesiyle Şafak Ayini başladı.
'TÜRKİYE'YE GÖNÜL BORCUMUZ VAR'
Törende ilk konuşmayı yapan Avustralya Başbakanı Julia Gillard, Çanakkale Savaşları sırasında 8 bin 700 Avustralyalı askerin öldüğünü hatırlattı. Gillard şunları söyledi:
"Türkler bizim kayıplarımızı onurlandırdılar ve onlara kendi evlatları gibi sahip çıktılar. Daha sonra tarih sayfalarında nadir görülen bir şey yaptılar ve bu yere mağlupların onuruna Anzak Koyu adını verdiler. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti'ne büyük bir gönül borcumuz bulunmaktadır. Hiç bir millet mabetlerimizi daha iyi koruyamaz ve bu kutsal ziyaretlerimize daha cömertçe ev sahipliği yapamazdı. Değerli bir rakip, daha da büyük bir dost olduğunu kanıtladı. Türkiye'nin ev sahipliği sayesinde, bu kıyılardan ayrılanların en içten şekilde ümit ettikleri şeyi yapıyoruz; Geri geliyoruz. Her zaman geri geleceğimiz gibi. Anzakların savaşta yaptıklarını anıyoruz. Barış zamanında ulusumuzu şekillendirmek için yaptıklarını. Burada, bizlere başka bir yeri değil, Avustralya'yı vatan olarak kabul etmeyi öğrettiler."
'GELİBOLU, YENİ ZELANDA İÇİN DÖNÜM NOKTASI'
Yeni Zelanda Savaş Gazileri İşleri Bakanı Nathan Guy da, Gelibolu'nun bütün Yeni Zelandalılar için kutsal bir yer haline geldiğini söyledi. Nathan Guy şöyle dedi:
"Askerlerimizin ve kayıplarımızın cesareti ve hemen bir yüzyıl öncesinde onların burada maruz kaldıkları zorluklar, canlı bir biçimde tarih kitaplarımıza geçmiş ve ulusal ruhumuza kazınmıştır. Gelibolu, yaygın bir şekilde Yeni Zelanda'nın tek kimliğinin doğuşu ve milliyete doğru giden yolda önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilmektedir."
ATATÜRK'ÜN MEKTUBU OKUNDU
Daha sonra Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934 yılında Anzak annelerine hitaben yazdığı mektup gözyaşlarıyla okundu. Türkçe ve İngilizce okunan mektupta şu ifadeler yer aldı:
"Uzak memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar; burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçik'lerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar; göz yaşlarınızı dindiriniz, evlatlarınız bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır."
DUALAR EDİLDİ, MİLLİ MARŞLAR OKUNDU
Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri Başrahibi Din İşleri Subayı Micheael Subritzky tarafından Anma Duası, Avustralya Başrahibi Geoff Webb tarafından Tanrının Duası yaptırıldı. Ataları için dua eden torunlar duygulu anlar yaşadı ve gözyaşı döktü. Savaşa katılan ülke çelenklerinin Anzak kaidesine sunulmasının ardından savaşta yaşamını yitiren askerler için saygı duruşu yapıldı. İstiklal Marşı, Avustralya ve Yeni Zelanda milli marşları eşliğinde bayraklar göndere çekildi. 

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol