ARTIK O MARŞLAR DA OKUNMAYACAK

Genelkurmay Başkanlığı kışlalarda söylenen marşlarla ilgili yeni bir karar aldı.

27 Şubat 2012 Pazartesi 10:20
ARTIK O MARŞLAR DA OKUNMAYACAK

 Kışla eğitiminde askerlerin söylediği, kadını aşağılayan ve şiddet içeren marşlar kaldırıldı. 

Genelkurmay Başkanı Özel'in talimatıyla Mehmetçik bundan böyle "Güçlü Ordu Güçlü Türkiye", "Her Türk asker doğar" sloganlarıyla eğitim yapacak
Kışlalarda askerlerin eğitim sırasında aynı tempoyu tutturmak için söylediği türkü ve marşlara ayrımcılık yasağı geldi.
Kadına yönelik şiddete karşı 'topyekun mücadele' başlatan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin er ve erbaşların bilinçlendirilmeleri için Kasım 2011'de Genelkurmay Başkanı Orgenedal Necdet Özel'i ziyaret etmişti.
Şahin, ziyaretinde Orgeneral Özel'e kışlalardaki "Yurttaşlık eğitiminin" kapsamının genişletilmesi için yeni bir müfredat önermişti.
Bu öneriyi dikkate alan Orgeneral Özel'in emriyle kışlalarda toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili yeni eğitimlerin verilmesi yönünde harekete geçildi.
BAKAN ŞAHİN İSTEDİ 
Şahin ziyareti sırasında Orgeneral Özel'den askerlerin eğitimler sırasında söylediği marş, türkü ve sloganlarada sınırlanma getirilmesini istemişti.
Şahin Genelkurmay Başkanı'ndan askerlerin özellikle koşu yaptıkları sırada söylediği "Sarışın-esmer fark etmez piyadeler affetmez", "Esmer, kumral, sarışın fark etmez, piyadeler affetmez" ve sözlerinde "Komşu kızını zapt eyle" gibi mısraların yer aldığı Yaylalar" türküsünün içeriğindeki kadını aşağılayıcı ve kadına şiddeti gösteren ifadeler yer almasından dolayı kaldırılmasını istedi.
YENİ MARŞLAR 
Orgeneral Özel'in talimatıyla kışlalarda söylenen ve kadına karşı şiddet ve aşağılayıcı ifadelerin bulunduğu marşlar belirlenerek yasaklandı.
Bunların yerineyse Genelkurmay Başkanlığı yeni sloganlar ve marşlar belirledi.
Mehmetçik artık kışladaki eğitimlerinde "Güçlü Ordu Güçlü Türkiye", "Her Türk asker doğar" gibi sloganlar atıyor.
Kadına yönelik şiddet içeren sloganları eğitimlerden kaldıran Genelkurmay, Mehmetçiği kadın-erkek eşitliğini konusunda bilinçlendirme çalışmalarına başladı.
Haftada bir gün olmak üzere komutanlar tarafından, yenilenen müfredat üzerinden fırsat eşitliği, kadın, erkek, sağlık, aile planlamasına yönelik, hukuk eğitimi verecek.
Kışlalarda toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili eğitimler de verilecek. Bu kapsamda töre cinayeti, erken yaşta evlilik gibi konularda askerler eğitim alacak. 





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol