ALLAH'IN BÜYÜK HESABI NE?

İhsan Eliaçık Hoca İle Kuran'ı Keşfet'de bugün: Kalem Suresi 36-45...

03 Kasım 2014 Pazartesi 12:39
ALLAH'IN BÜYÜK HESABI NE?
Sevgi ve Merhameti sonsuz Allah'ın adıyla,

Size ne oluyor? Nasıl hüküm veriyorsunuz? Yoksa sizin bir kitabınız var da ondan ders mi görüyorsunuz? "Keyfiniz neyi istiyorsa o caizdir" diye mi yazıyor o kitapta? Yoksa elinizde "Kıyamete kadar siz neye karar verirseniz o olacak" diye Bizden alınmış bir teminat mı var? Sor bakalım onlara, içlerinden hangisi buna garanti verecek? Yoksa iddialarını destekleyecek birileri mi var? Eeğer iddialarında samimi iseler o destekçileri getirsinler bakalım? Bakın, can boğaza dayanıp yatağa düşünce imana gelmek için vakit çok geçtir; artık isteseler de yapamazlar. Çünkü gözlerinin feri gitmiş, zavallı bir duruma düşmüşlerdir. Oysa sıhhat ve sağlık yerindeyken imana çağrılıp duruluyorlardı. O halde Bana bırak bu söze yalan diyenleri! Onları ne olup bittiğini anlamadan yavaş yavaş uçuruma yuvarlayacağız. Onlara mühlet veriyorum. Hesabım ço sağlamdır. Yoksa sen onlardan bir ücret istiyorsun da, bu yüzden onlar ağır bir borç altında mı eziliyorlar? Yoksa gaybın sırlarına vakıf oldular da oradan mı konuşuyorlar?
(KALEM SURESİ / 36-45)

Can boğaza dayanıp yatağa düşünce imana gelmek için vakit çok geçtir; artık isteseler de yapamazlar: Harfi harfine: "Baldırların çıplak kalacağı gün secdeye çağrılırlar, güç yetiremezler." Burada kıyamet gününden değil, ölüm anından bahsedildiği anlaşılıyor. Çünkü kıyamette insanların secdeye çağrılması Kur'an'ın üslubu değildir. Bunu kötü bir duruma düşmüş olmaktan mecaz olarak anlasak bile kıyamet sahnelerinin anlatıldığı pasajlarda pek görülmeyen "sıhhatli, salim, sağlıklı iken çağrılmak, güç yetirememek, içi geçmek, bir deri bir kemik kalmak anlamında baldırı soyulmak" ifadeleri bunun "ihtiyarlık, yaşlılık, acizlik veya ölüm anını anlattığını" gösteriyor.

Hesabım çok sağlamdır: Sözlükte 'sağlam ince plan, şaşmayan hesap' demektir. Kur'an, Allah'ın 'keyd'inin sağlam olduğuna karşılık bir çok yerde şeytanın 'keydinin de zayıf olduğunu söyler. Allah'ın büyük hesabı veya ince planı nedir? Acaba Kur'an bu plandan bahsediyor mu? Yoksa bu Allah'In ilminde saklı da aşama aşama yürürlüğe mi konuyor? Nedir bu plan? Aslında bu planı Kur'an çok açık bir şekilde ortaya koymaktadır; ölüm! Çünkü ölüm varlık ve oluş kanunları içinde insanları 'eşitleyici' yeğane ilkedir. Zengin ile yoksul, güçlü ile güçsüz yalnızca ölümle aynı hizaya gelir. Mekke'nin mal ve oğullar sahibi ileri gelenlerine ölümün hatırlatılmasının ne anlama geldiği anlaşılıyor olmalı. Demek ki, keyd-i metin (sağlam plan), hayatta eşit hale gelmeye razı olmayanların adım adım 'toprakta' eşitlenmesi olayıdır. Bu açıdan 'baldırların çıplak kalacağı gün' en büyük eşitlik günüdür.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 03.11.2014 12:42
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Metin güneş 2014-11-03 18:09:49

Ölüm ve sonrasından çok doğum ve öncesini düşünmeli insan,

Hepimiz er ya da geç öleceğimizi biliriz,

Kim doğacağını bildi de doğdu,

Ya da hangimiz doğmak istedi de doğdu,

Sevgiyle,

Avatar
Ali Can 2014-11-05 13:31:41

Esasında nasıl doğarken eşit değilsek, zengin, fakir, kral, tebaa, sağlam, sakat, güzel, çirkin, ölünce de aynı. Kimi anıt mezara gömülür, kiminin bir mezarı bile yoktur. Kiminin cenazesini milyonlar kaldırır, kimine 3-5 kişi bile çoktur. Kimine özel ağlayıcılar tutulur, kiminin tek ağlayanı yoktur. Doğumda da ölümde de eşit olmayan insanoğlunu yine adaletsiz ve eşit olmayan bir yaşam beklemektedir. İki kardeş bile bir değildir. Adalet ve eşitlik masalına yorumu bir de bu açıdan düşünelim mi?