"ALLAH MI İNSANI YARATTI İNSAN MI ALLAH'I?"

İhsan Eliaçık hoca, binlerce yıldır teolojik bir tartışma konusu olan 'Allah mı insanı yarattı yoksa insan mı Allah'ı yarattı' sorusunu cevaplandırdı. İşte o yanıt.

04 Ağustos 2014 Pazartesi 11:08

 İhsan hoca, Karadeniz TV'de yayınlanan Bana Dinden Bahset programında konuya dair soruya şu yanıtı verdi: "Allah mı insanı yarattı insan mı Allah'ı yarattı diye sorulan soruların ikisi de doğru. Allah insanı yaratmıştır, insan da onu anmak suretiyle bulmak, keşfetmek suretiyle kendi dünyasında onu varetmiştir. Onun için Allah nerede anarsan oradadır. Allah'ı anmazsa yokmudur evet yoktur. Kime göre yoktur? İnsanların doğasına göre yoktur. Yani şu ana kadar yaşamış olan 106 milyar insan, 100 milyarı ölmüş 6 milyarı yaşıyor şu anda anmışsa, aramışsa, ihtiyaç hissetmişse Allah'ın onların dünyasında o kadar varolmuştur. Yoksa Allah 106 milyarın dışındaki dünyada yani hayvanların dünyasında, deryada, denizlerde, göklerin derinliklerinde zaten vardır ve yaşamaktadır biz onu göremesek bile. Önemli olan onun bizim dünyamızda varolmasıdır. Bizim dünyamızda nasıl var olacak? Nerede anarsan orada varolacaktır. 

"ALEVİ DEYİŞLERİ BU İŞİ ÇÖZMÜŞTÜR"
Aslında Alevi deyişleri bu işi çözmüş. En derin onlar. 'Bırakın ismini cismi bile yok idi. Aldık onu hanemize mihman eyledik"'İşte bu deyiş Allah'ın nerede olduğunu anlatıyor. Dinler tarihi içerisindeki en derin 'Allah'ın nerede olduğu' konusundaki teolojiye bu deyişler yanıt vermektedir ve ben de çok sever ve okurum bunları. Bunun dışında kesin, net bir yanıt vermek mümkün değil çünkü görünmez bir varlığı soruyorsun. 

ALLAH YOKSULUN YANINDADIR
Allah yoksulun yanındadır, açın yanındadır, hastanın yanındadır. Hani Allah insanlara soracak, diyecek ki, 'Ben acıkmıştım neden bir kab yemek getirmediniz'. Onlarda diyecek ki 'Biz görmedik neredeydin'. Allah da şöyle diyecektir: "Kentin şu sokağında aç halde bekliyordum ve hiçbiriniz bir kab yemek getirmediniz". Bu bakış açısıyla diyebiliriz ki, sen Allah'ı nerede arayacağını bilmiyorsun. Bu tür anlatılarla en azından mana, sembol olarak kimin yanında bulabileceğimiz belirtilmiştir. Aksi halde Allah'ı aradığını söylüyor adam ama arka mahallesinde komşusu açlıktan ölmüş. Adam Allah'ı yazarak doçent, profesör oluyor ama arka mahallesinde insanlar açlıktan ölüyor. Ben diyorum ki Allah orada. Benim bu sözüm ilahiyat çevresinde ilmi bulunmuyor, akademik değeri yokmuş. Bunca ezan, bunca çan, bunca mabed, bunca zikir varken neden insanların kiminde çok kiminde az var. Kimi yiyecek beğenmiyor kimi açlıktan ölüyor. Allah'ın olduğu yerde böyle şeyler olur mu? Demek ki buralarda Allah yok. Bir yerde biri yiyor biri bakıyorsa orada Kur'an'ın anlattığı Allah yoktur."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 04.08.2014 11:48
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
osman abi 2014-08-04 19:43:47

Bizim koyun millet daha akpye oy vermemesi gerektiğini anlayamiyor bunu nasil anlasin....????

Avatar
Ümrantelli 2014-08-04 13:48:04

Allahı ben heryerde hisederim geçen gün çok amaçok güzel bir ağaç gördüm ona hayran kaldım bu bir insan yapısı değildi ,orada allahı hissettim gittim ağaça sarıldım allahın yaratıçılığına mükemmelliyetçiline hayran kaldım işte bu benim allahım sizin dediğiniz gibi allahı seven vicdanını yanında gezdirir allah sevgisi paylaşmaktır

Avatar
misafir 2014-08-04 17:51:47

"bırakın ismini cismi bile yok idi. aldık onu hanemize mihman eyledik"

Avatar
musa kara 2014-08-04 12:59:12

Katiliyorum.hocam

Avatar
Ekrem özkan 2014-08-04 23:08:53

Victor Hugo tanrıyı insan yaratmıştır der. Aslında tavuk-yumurta ilişkisi gibi biraz. İnsan gözlemiyle değerlendirirsek, türümüz düşünmeye başlayınca, gözlemlediği evreni ve evrendeki düzen ve hassas dengeyi kurup işleten bir varlık olabileceği çıkarımını yapmış. Bu çıkarımda yaratıcı bizim dinimizde "Allah" olmuş başka inanışlarda başka ad ve özelliklerde tanrılar olmuş. Sanırım Victor Hugo bu değerlendirme sonucu yukarıdaki yargıya vardı.

Avatar
kartal 2014-08-04 14:47:48

doğru demiş türk şiirinde tanrıya kafa tutanları okumanızı öneririm

Avatar
misafir 2014-08-04 17:50:58

edip harabi`nin mısralari ile en güel cevabı vermişsiniz.

Avatar
hasan turkan 2014-08-04 14:07:30

cok dogru yerinde bir laf