ALLAH İLE ÇIKILAN O YÜRÜYÜŞ NE İDİ?

İhsan Eliaçık Hoca İle Kuran'ı Keşfediyorum'da bugün: (TEKVİR SURESİ 15-29)

24 Ekim 2014 Cuma 12:32
ALLAH İLE ÇIKILAN O YÜRÜYÜŞ NE İDİ?

 Sevgi ve Merhameti sonsuz Allah'ın adıyla,


Hayır! Dile gelsin kaybolan yıldızlar!
Dile gelin akan gezegenler!
Dile gel ey kararan gece!
Dile gel ey ağaran tanyeri;
"Bu Kur'an şerefli bir peygamberin sözüdür,
Karakteri sağlam, görkem sahibinin katında saygı değer,
Sözü dinlenen, emin birisidir. Arakadaşınızı cin çarpmış değildir."
Olay şudur: Onu apaçık ufukta gördü.
Aldığı bilgiler onun geçim kaynağı değildir.
Kur'an' da kovulmuş şeytanın sözü değildir.
Öyleyse nereye gidiyorsunuz? Açın kulağınızı! Kur'an sadece insanlığa kendi özünü hatırlatmadır.
Gerçeğin peşinde yürümek isteyen herkes için.
Alemlerin Rabbi olan Allah dilemedikçe siz bir şey dileyemezsiniz.
(TEKVİR SURESİ 15-24)

Dile gelin: Yani ey yıldızlar, gezegenler, kararan gece ve ağaran tanyeri! Dile gelin, şahitlik edin, sizi tanıklık etmeye çağırıyorum. Dile gelin, çünkü siz nasıl oluş ve akışın bir parçasıysanız, şu öksüzün (Muhammed'in) başlattığı hareket de öyledir. Dile gelin de bunun karşısında durmaya çalışanlar güneşin balçıkla sıvanamayacağını görsünler. Nasıl kaybolan yıldızları yerlerinden çıkarmaya güç yetiremezlerse, nasıl yörüngelerinde dolanan gezegenlerin seyirlerini dğeiştiremeyezlerse, nasıl kararan geceye, ağaran tanyerine mani olamazlarsa aynen öyle insanlık tarihinde bir yıldız gibi doğan Muhammed'in getirdiğine de mani olamayacaklar! Gezegenlerin yörüngesinde şaşmadan yürüdüğü gibi o da Allah ile yürüyüş başlatıyor; kendi yörüngesinde şaşmadan akacak büyük bir yürüyüş... İnsanlığın karanlıklara gömülmüş ufkunu tanyerinin ağarması gibi aydınlatacak. Tanyerinin geceyi yararak çıkması gibş insanlığın donmuş dimağını yarıp parçalayacak. Ölmüş ruhlara Rahman'ın nefesini üfleyecek ve vicdanları harekete geçirecek.

Arkadaşınız mecnun değildir: Yani kırk yıldır aranızda bulunan, kendisiyle arkadaşlık ettiğiniz, düşüp kalktığınız bu öksüz Muhammed'in Allah katında ve aranızda saygıdeğer bir kişiliği vardır; sağlam karakterli, sözü dinlenen, güvenilir, emin birisidir. Bunun böyle olduğunu siz de çok iyi biliyorsunuz. Şu halde ona cin çarpmış, delirmiş, cinlerden haber getiriyor nasıl diyorsunuz? Bilakis o Allah'ın nefesi, vicdanının ve merhametin dile gelen soylu sesidir!

Onu apaçık ufukta gördü: Yani Cebrail, normal insanın rüyasında birisini görmesi gibi, Muhammed'e berrak ufukta ve uyanıkken göründü. Onun ruh dinginliği ve saf bir yürek temizliği içindeki vicdani görünümü, muhayyilesinde Cebrail olarak belirdi. Allah bu tertemiz vicdan üzerinden insanlığa seslendi... Her insan normal rüyasından dış dünya da daha önce gördüğü nesnelerin soyutlanmış formlarını görür. Hafıza, hatıra, imaj, içgüdü, vicdani arayış, idrak, havsala, aru gibi iç taleplerde yoğunlaşma olur. Bu, dış taleplerle birleşirse Allah işte buradan seslenir. Burada iç talepler kişi, çevre, tarih, coğrafya ve insanlık gibi fiziki ortamlardan dış talepler ise bunların dışındaki metafizik ortamlardan gelir. İkisi birden aynı anda (hemdem/senkronik) olarak dalgalanır. İşte bu Allah ile alem (insan) arasındaki dinamil tempodur. 'Hayyu Qayyum' bu anlamda bu dinamik tempoyu ifade eder. Yani yaşayan, dipdiri ve boyuna varlıklarla ilişki halinde olan; anbean çokça ayağa kalkan... Bunu uyku ve uyuklama tutmadan sürekli yapan, karakteri de bu olan...

Aldığı bilgiler geçim kaynağı değildir: Harfi harfine 'Gayb konusunda cimri değildir' Yani Muhammed gaybtan gelen bilgiler veriyor, vahiyler alıyor; fakat  onu kahinlerin kendilerine saklamaları kendine saklamıyor. Hepsini açıklıyor ve bu açıklamalarından dolayı kahinler gibi ücret istemiyor. Vahiy onun mesleği değil. Bu vahiyleri siz geçinmek, kendini zengin etmek için getirmiyor. O bir din tüccarı, iman taciri, umut hırsızı, kahin, rahip, din adamı veya sihirbaz değil. Allah'tan aldığı ne varsa onu olduğu gibi söyleyen vidanın sesi o!


yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 24.10.2014 12:38
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
hasan taş 2014-10-24 17:08:29

ağzına sağlık

Avatar
Bedir gürsoy 2014-10-25 08:15:17

Sağolun hocam, dilinize sağlık.

Avatar
Yuksel Yağan 2014-10-25 16:37:38

Eteklerinde tşkler allah razı olsun