'ALLAH, ALLAH DİYEREK ALLAH'I ANAMAZSIN...'

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, Allah'ı anmanın onun isim ve sıfatlarını tekrarla mümkün olmadığını, bunun insanı bir efsun, tılsımdan öteye götürmediğini söyledi.

05 Nisan 2016 Salı 10:58
'ALLAH, ALLAH DİYEREK ALLAH'I ANAMAZSIN...'

 Bana Dinden Bahset programında zikir konulu soruyu cevaplandıran Eliaçık hoca, şunları söyledi:

" Allah, Allah demekle Allah'ı anmış olmuyorsunuz. Allah'ı anmak demek nedir? Zikrullah demek nedir? Allah'ı hatırlamak nedir? Hatırladığın Allah'ı günde 5 bin kere söylemek Allah'ı zikretmek değildir. Allah'ı anmak demek onu bir davranış, vaziyet alış demektir. Pratikte ona ait birşeyi yapmak demektir. Allah rahmandır yani sevgi ve merhamettir. Hak'tır, adalettir, doğruluktur, gerçekliktir. Allah'ın isimleri bunlar olduğuna göre bunlardan birini yaparsan Allah'ı anmış oluyorsun. Mesela sevdiğin zaman, adaletli davrandığın zaman, merhamet ettiğin zaman... Bir hakkı hak sahibine verdiğin zaman, bir hakkı müdafaa ettiğin zaman... Bir yalanı gerçek olmayan birşeyi ifşa edip, gerçeğe dönüştürdüğün zaman Allah'ı anmış, zikrullah yapmış oluyorsun. Bunları yapmazsan lafzen tekrarla bir anlamı yok. Tıpkı eline tesbih alıp besmele çekmek gibi. Mesela biri eve girerken besmele çekerken şeytan oraya giremezmiş. Vatandaş eve girerken yedi defa evin kapısının önünde besmele çekiyor, kelimenin kendisinden medet umuyor. Tılsım haline getiriyor. Sonra şeytan girmeyeceğini sanıyor. Oysa besmele çekerek, Rahman ve Rahim Allah'ın adıyla diyorsun yani sevgi ve merhametle eve girmen gerekiyor. Güleryüzle, güzel sözle girmek demek. Böyle girersen besmele ile eve girmiş oluyorsun. Yoksa kelimeyi, cümleyi tekrar ile birşey olmaz. Allah'ı zikir de Allah, Allah demek değil. Hayatın içinde doğru ol, dürüst ol, hakkı savun, haksızlığa karşı olan, hep gerçeğin yanında ol. Yalnız bile kalacak olursan sadece gerçeği savun. Böyle düşününce bir bak bakalım hayat nasıl mükemmel hale geliyor."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 05.04.2016 11:05
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Necdet yukarki 2016-04-05 12:33:42

Katılıyorum her kelimenin fikrin hak kavramına kenetlenmesi taraftarıyım siyasi gösteriş vs gibi unsurlar taşımamalı

Avatar
Gürkan Ocak 2016-04-05 13:42:24

Basiretine ve yüreğine sağlık. Ihsan abi

Avatar
Ahmet Isi 2016-04-05 16:02:30

Doğruddur zamanin birinde bir hoca varmis medrese de okuyan oğrencilerinden bir tanesiA Allahtan korktugu icin her seyi kendi hayatinda tatbike edermis fakat arkadaslari ona deli muamelesiyapip hep hocaya sikayet ederlermis tabiki hoca ne denliGuzel muhterem biriinsan oldugunu bildigi icinbbir gun butun talebeleri cagirir derki cocuklar alin bir horuz gidin kimsenin olmadigi bir yerde kesin gelin herkes keser ama deli muamelesi gorrn kesmeden gelir hoca derki oglum Sen niye kesmedin oda ben nereyegGitti isem oradar rabim hazir 've nazirdi iste gercek muluman gercek iman etmis sevgilerimle

Avatar
Hikmet kurak 2016-04-05 19:52:20

Hocam çok ğuzel açıklama yapmış mutlaka yurttaşlarımız hacamin kaleminden çıkan yazları okumali

Avatar
Cem Tokbey 2016-04-06 21:07:44

Bu dediklerinizi teker teker ele alıp Ben bunları yapıyormuşum diye sorunca sanki insan yapmıyor gibi hissediyor.Halbuki bu Allah aşkı il yaşamını ahlaklı sürdüren he insanın hiç farkında bile olmadan yaptıkları VE sürdürdükleri edepli yaşam biçiminin unsurları.Onun için bunları zaten yapıyoruz ama Rabb'imiz Allah Allah coşkuları ile zikir'i de sevdiğini söylüyor.Hatta toplu zikir'i daha da severim diyor. Kurallara uymak başka Allahı sevindirmek için yaptıklarımız VE ondan aldığımız huzur başka.Allah aşkı ile İllaHÛÛÛ

Avatar
Mehmet U 2016-04-14 15:22:25

bu nasıl bir edepsizliktir Allahtan korkun i̇lahiyatçı olmuşsun ancak yüze Allahı'ın adını anmanın zikir olmadığını söylüyorsun. seni aşağılamak istemem sayın hocam ama en güzel isimler Allahın olduğuna göre onu anmak son nefese kadar onun yüce adını söylemek ve albi bununla tastik etmek zikirdir. insan eğer Allahın dediği emir ve yasakları merhametli davranmayı ve diğer kötülüklerden kendisini alı koyuyorsa bu iyiliktir ,sevaptır, Allahı zikretmenin başka bir yöntemidir.

Avatar
Mehmet U 2016-04-14 15:24:25

bu tür şeylerle dinimizi ve yüce islamı seçmek isteyen kardeşlerimizin önünü neden zorlaştırıyorsunuz onlara Allah deyin demeniz gerekirken zikir etmemiş olursunuz diyorsunuz bu sapıklık ve sapkınlıktır. bu sözünüzden ötürü özür dilemenizi istiyorum tabi biraz vicdanınız varsa.

Avatar
Fatma Arslan 2016-04-06 22:46:34

Her,zaman olduğu gibi yine değerli bir yorum teşekkür ederim