AKP'nin Hediyesi Suriyeliler; Keyfimiz Yerinde...

İngiltere yayınlanan bir dergiye konuşan Suriyeli mülteciler, Türkiye'de rahatlarının yerinde olduklarını ve durumlarının Avrupa ya da Suriye'dekinden daha iyi olduklarını söyledi.

24 Ağustos 2018 Cuma 21:42

İngiltere'de yayınlanan haftalık Economist dergisinin son sayısında Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin durumuna ilişkin bir makale yer alıyor. Gaziantep menşeili makalede, dergiye röportaj veren birçok Suriyeli mülteci, yaşadıkları zorluklara rağmen Türkiye'deki durumlarının Avrupa ya da kendi ülkelerinden daha iyi olduğunu söylüyor.

Gaziantep'te işletme açan ya da şirket kuran Suriyeli mülteciler, son zamanlarda yükselen göçmen karşıtı algıdan rahatsız olsalar da işlerini yapabilecek konumda olduklarını anlatıyor.Dergiye konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Göçmen İşleri Şube Müdürü Önder Yalçın, Halep'ten sadece iki saat mesafede bulunan Gaziantep'e gelen Suriyeliler ile beraber 2014 yılında şehrin nüfusunun 2030'da çıkması beklenen nüfusa ulaştığını aktarıyor.

"ÇOĞU KAYIT DIŞI ÇALIŞIYOR"

2,5 yıl Almanya'da yaşadıktan sonra aile ve topluluk hissiyatını özlediği için Türkiye'ye geri dönen 19 yaşındaki Khaldoon Ibabede, "Türkiye'yi seviyorum çünkü Gaziantep'in eski şehir kısmı Halep'e benziyor, aynı sokaklara sahip" diyor. Türkiye'de yaşamanın da daha kolay olduğunu belirten Ibabede, çalışma özgürlüğüne vurgu yaparak açıklamalarını şöyle sürdürüyor:"Türk hükümetinin çok da resmi olmayan tavrı Suriyelilerin varoşlarda yaşamamasını sağlıyor, ki Avrupa'nın çoğu yerinde öyle, ya da Lübnan ve Ürdün'deki gibi kamplarda yaşamıyorlar. Türkiye'de Suriyeli mültecilerin sadece yüzde 7'si kamplarda, 40 binine ise vatandaşlık verildi."Çalışma özgürlüğü Türkiye'nin sunduğu en büyük fayda. Sadece çok az bir kısmı, 14 bini, çalışma vizesine sahip, ancak çoğu kayıt dışı olarak en çok fabrikalarda çalışıyor.

EKONOMİK KRİZ KORKUTUYOR

Çocukların okul sorunu ise dergiye göre yükseliyor. Uluslararası Kriz Grubu'na göre Suriyeli çocukların ancak yüzde 38'i okula gidiyor, bunun sebebi de çoğunun ailelerine destek olmak için çalışması.'Ekonomik krizin baş göstermesiyle Suriyeli göçmenlere karşı olumsuz tavrın artmasından korkulsa' da Suriyeliler için halen Türkiye'nin Avrupa'dan ve Suriye'den daha iyi bir seçenek olduğu aktarılıyor.Dergiye konuşan ve gelecek yıl üniversiteye gideceğini söyleyen 18 yaşındaki Shadi Sankari, Suriye'ye gitmesi için hiçbir nedeni olmadığını aktarıyor. 

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol