AKP İle Bu da Oldu! İkinci Eş...

Arapların çok eşlilik aile anlayışı AKP'nin Suriye politikası yüzünden günden güne Türkiye'ye de yerleşiyor. Suriyeli kadınlar ikinci eş olarak alınıyor.

16 Mart 2019 Cumartesi 23:38

CHP’nin raporunda bu tespit yapıldı: CHP, “Yanlış göçmen politikasının faturasını vatandaş ödüyor” ve “Ensar ve muhacir söylemi Suriyeli sığınmacıya derman olmuyor” başlıklı iki ayrı rapor hazırladı.

4 milyon  göçmen nedeniyle Türkiye'nin üstlenmek zorunda kaldığı ekonomik ve sosyal maliyetlere dikkat çekilen raporda, “Suriyelilerin 2 milyon 184 bini, 15-65 yaş aralığındadır ve çalışma izni verilen Suriyeli sayısı ise 27 bin 930'dur. Büyük bölümü kayıt dışı olmak üzere 1 milyonun üzerinde Suriyeli çalışmaktadır” ifadesi kullanıldı.

‘13-14 YAŞINDA EVLENİYORLAR'

Raporda Suriyelilerin ucuz iş gücü olarak çalıştırıldığına dikkat çekilirken, kadınların ikinci eş olarak yasaya aykırı biçimde evlendirildikleri öne sürüldü. Konuya ilişkin şu değerlendirme yapıldı: “15-18 yaş arasındaki her 100 Suriyeli kadından 15'i evlidir. 13-14 yaşında gebelik ve çok eşlilik yaygındır. Kadınlar mağdur olmasın gerekçesi ile Türkiye'ye çok eşli halde gelenlerin evlilikleri geçerli sayılmıştır. 13 yaşındaki bir çocukla imam nikâhıyla evlenerek cinsel istismar suçu işleyen bir Suriyeli de yasaları bilmediği gerekçesi ile beraat etmiştir. Suriyeli kadınların ikinci eş olmayı kabul etmesiyle evlilik maddi çıkar unsuru haline gelmiştir.”

DİN ADAMI: 20 YAŞINDA BİRİYLE EVLENMEK İSTİYORUM

Öte yandan çocuklarıyla yaşama tutunmaya çalışan ve Fatih'teki bir derneğe sığınan kadınların çoğu, evliliği kurtuluş olarak görüyor. Fatih'te ‘Şam Yetim Derneği'ne ait 5 katlı bir apartman dairesinde Suriye'de eşlerini kaybetmiş 11 kadın ile 29 yetim çocuk barınıyor.

Dernekte sadece kadınların kaldığını öğrenen bazı evli adamların derneğe gelip kadınlara ikinci evliliği düşüp düşünmediğini sordukları  belirtiliyor. Dernekte gönüllü olarak çalışan Hulud Ahmet, akşam ezanından sonra kadınların ve çocukların dışarı çıkmasının yasak olduğunu belirtiyor. Ahmet, " Geçenlerde din adamı (hoca) olduğunu söyleyen biri burada sadece kadınların kaldığını öğrenmiş. Gelmiş bana, '60 yaşındayım evliyim. 20 yaşında bir kadınla evlenmek istiyorum. Ama çocuğu olmasın. Kadın diğer eşimle aynı evde kalacak ve kendisine de her ay bin TL vereceğim' diyor. Ben de kendisine ‘Neden Türk almıyorsun' dediğimde, Türklerin nikah istediğini ve ısrarla 20 yaşında biriyle evlenmek istediğini söyledi. Ben tepki gösterip yolladım" diye konuştu.

'KÖTÜ YAŞAM KOŞULLARI MECBUR BIRAKIYOR'

Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü de, konuya ilişkin olarak şunları söyledi: "Son 5 yılda Türkiye getirilen mülteci kadınlar, özellikle de yaşı küçük olanlar ‘Bakım hizmeti' altında ikinci bir eş olarak alınıyor. Yapılan araştırmalarda bu çok net ortaya çıktı. Kilis bu konuda başı çekiyor. Bu kadınların büyük bir çoğunluğu istismar edildiği için ya da farklı çaresizliklerden dolayı evlenmek zorunda kalıyor. Yaşı küçük bu genç kızlar ‘Sana yardım edeceğim' düşüncesiyle kandırılıyor. Bunun yanı sıra kaldıkları mülteci kamplarındaki kötü yaşam koşulları da bu kadınları ikinci bir eş olmaya zorluyor. Bir de son yıllarda Şanlıurfa'da artan intihar sebeplerinin nedeni de ikinci eş olarak alınan Suriyeli kadınlar olarak görülüyor."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 16.03.2019 23:51
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol