'ABD, Erdoğan'dan Asla Vazgeçmez Çünkü...'

Yakın tarih üzerinde çalışan yazar Metin Aydoğan, kimilerinin Türkiye ile ABD arasında bir çatışma olduğunu ileri sürerek, “ABD, Erdoğan’ın üzerini çizdi” dediğini hatırlattı ve bu iddiayı sorguladı.

10 Haziran 2019 Pazartesi 00:53

AKP iktidarını savunanlar uzun süreden beri Türkiye’nin Rusya ile iyi ilişkilerini ve S-400 füzelerinin alımı ile ilgili kararı öne çıkararak, ABD emperyalizmine karşı savaş verildiğini öne sürüyor.

Durum gerçekten böyle mi yoksa ortada bir kandırmaca mı ver?

Yakın tarih ile ilgili araştırmaları ile tanınan ve Banu Avar, Arslan Bulut gibi gazetecilerin kitaplarını tavsiye ettiği yazar Metin Aydoğan, Kurumsal Aktarım sayfasında bu konuyu inceledi.

Aydoğan, ‘ABD ile çatışılıyor mu?’ başlıklı incelemesinde kimilerinin, ‘Erdoğan’ın Washington’un verdiği desteği yitirdiğini’, ‘üzerinin çizildiğini’ ya da ‘Batı gözünde miadının dolduğunu’ söylediğini, bir başka kesimin ‘AKP’nin dış politikada ister istemez Atatürkçü politikaya döndüğünden’, ‘vatan savunmasından’ hatta‘anti-emperyalist tutumdan’ söz ettiğini,  yandaş kesimin ise; ‘yedi düvelle mücadele edildiğini’’, ‘dik ve sağlam bir ulusal duruş gösterildiğini’, ‘Batı’ya diz çöktürüldüğünü’ söylediğini hatırlatarak bunların hiçbirinin doğru olmadığını belirtti.

Peki Metin Aydoğan’a göre gerçekte ne oluyor?

Aydoğan’a göre “Batı’nın destekleyip ayakta tuttuğu ve tutmakta olduğu iktidar, yitirmekte olduğu halk desteğini korumak için; yapay gündemler yaratıp, uygulaması olmayan kurusıkı sözler söylüyor. Gerçekte, ne Batı’nın çıkarlarıyla çatışıyor ne de ulusal hedeflere yöneliyor. Emperyalizmin Ortadoğu politikasına katkı koyan bir yönetimin, gönüllü olarak birlikte olduğu güçle çatışması kaçınılmaz olarak söz konusu değil.

Kendi ülkesine zarar veren politikalar yürüten bir yönetim, gerçeği gizleyen yanıltıcı bir tutum izler ve bu yönde açıklamalar yapar. Örneğin, Büyük Ortadoğu Projesi Eşbaşkanlığını yapıp istenenleri yerine getirirken, sonuçlar ortaya çıkmaya başlayınca kendini gizlemek ancak böyle mümkün olabilir.  

Gerçek ortaya çıkıp ülke karmaşaya giderken, olaylara karşı dirençsiz ve çatışmasız bir görünüm vermek, halkın desteğini tümden yitirmek demektir. ‘İşbirlikçiğin gizlenmesi’ olan bu tutum; medyayla sağlanan bir yaymaca (propaganda) çalışmasıdır. Bugüne dek işe yarayan bu çalışma işe yaramış ve yapay gerilimleri siyasete yön veren unsur haline getirmeyi başarmıştır.”

Metin Aydoğan şu soruyu soruyor:

-BOP Eşbaşkanı olarak Türkiye’de ‘Ilımlı İslam’ düzeni kuran ve kitle desteği süren Recep Tayyip Erdoğan’dan, ABD neden memnun olmasın; ‘üzerini neden çizsin’. Bunu yapmak istese, elinde sonuç alacağı çok sayıda koz var. En kolayından Ecevit’e yaptığını yapar. Borsadaki sıcak parayı çeker, ayakta zor duran ekonomiyi bir anda yere serer ve Ecevit gibi Erdoğan’ın da siyasi yaşamı bitirir.

Rusya’yla ilişkiler ya da S-400 gibi, 3.sınıf çelişkiler, ‘üzerini çizme’ eyleminden uzaktır. Uzlaşmayla sonuçlanacaktır.

Erdoğan’ın ABD’yle çatıştığını ve ‘defterden silindiğini’ söylemek için, çatışmanın dayandığı uygulamaların ne olduğunu somut olarak ortaya koymak gerekir. AKP’nin, ABD’nin çıkarlarına ve yürüttüğü politikalara karşı, içte ve dışta herhangi bir uygulaması var mıdır? İktidara geldiği 2002’den bugüne dek geçen 17 yıl içinde, onun dümen suyunda hareket etmemiş midir? ‘Stratejik ortak’ denilen ABD’nin hemen her isteği yerine getirilmemiş midir?

ABD, Erdoğan’ı, özü, İsrail’in büyütüp güçlendirilmesi ve Akdeniz’e bağlı ‘Büyük Kürdistan’ın’ kurulması olan BOP’un Eşbaşkanı yapmıştır. Barzani‘devletini’ neredeyse Türkiye’ye kurdurmuştur. İncirliği kullanmaktadır. Suriye sınırında, 800 kilometrelik alana PYD’yi yerleştirmiştir. Türkiye’nin Fırat’ın Batısı’ndaki kırmızı çizgisini yeşile dönüştürmüştür. Silahlı Kürt milisleri, Türkiye’den Suriye’ye geçirtmiştir. Kürt militanlara askeri eğitim verdirmiştir… Bunların tümünü, Erdoğan önderliğindeki AKP’ye yaptırmıştır. Erdoğan’ın ‘üzerini neden çizsin’. Erdoğan, ABD’nin tekerine taş koymadığı sürece üzeri çizilmeyecektir.

ABD, Türkiye’nin ‘yeni-Osmanlıcığa’ geçmesini ve ‘Ilımlı İslam’ adını verdiği rejimle yönetilmesini istiyor. İsteğini yönetime getirdiği AKP’ye yaptırıyor. İnanç çatışmasının, İran’daki gibi denetiminden çıkma riskini biliyor ama bu risk AKP’yle iş çevirmesini önlemiyor. Onun için önemli olan Türkiye’nin güçsüz kılınması. Bunu da AKP mükemmel yapıyor.

ABD, Türkiye’yi, ‘sürekli kaos kuramı’ adını verdiği çatışmalı bir düzensizlik ortamına götürüyor. Bunu yaparken, söz karmaşası ve inanç sömürüsünü kullanan AKP’yi kullanıyor. Afganistan, Irak, Libya ve Suriye’de bunu başardı. Aynı şeyi, Türkiye ve İran’da da yapmak istiyor. BOP’ta açıkladıkları gibi, burada İsrail ve Büyük Kürdistan’dan başka büyük devlet bırakmamaya kararlılar. Buna karşı çıkıp, çevre ülkeleri bir araya getirerek başarılı olabilecek tek ülke Türkiye. Ancak, Türkiye AKP aracılığıyla denetim altında.


ABD, belirlediği yolda ilerlerken, Recep Tayyip Erdoğan’ın, bağlı olarak AKP’nin ‘üzerini neden çizsin’.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 10.06.2019 01:06
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol