5.9'LUK DEPREMLE SARSILDIK...

İzmir ve İstanbul'da hissedilen deprem korkuttu

20 Mayıs 2011 Cuma 01:08
5.9'LUK DEPREMLE SARSILDIK...

Kütahya'da saat 23.15'te 5.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem Marmara, İç Anadolu ve Ege'de de hissedilirken, Kütahya merkezde herhangi bir maddi hasar meydana gelmediği belirtildi. Depremin merkez üssü Simav'dan ise deprem anında camdan atladığı belirtilen bir kişi yaşamını yitirirken bir binada yan yattı.


Kandilli Rasathanesi'nin merkez üssünü Simav olarak duyurduğu deprem İstanbul, Ankara, Çanakkale, Bursa, Balıkesir, Yalova, Afyonkarahisar, Eskişehir, Uşak, İzmir, Manisa ve Edirne'de de hissedildi.

Yerin 4 km derinliğinde meydana geldiği belirtilen depremin 10 dakika sonrası da 4.6'lık bir artçı yaşanırken, depremin hissedildiği il ve ilçelerde vatandaşların evlerini terk ederek sokağa çıktıkları bilgileri geliyor. Boğaziçi Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre ana depremin ardından 36 artçı depremin meydana geldiği açıklandı.

Uluslararası ajansların son dakika olarak geçtiği depremi, ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu da, "Türkiye'nin batı kesiminde meydana gelen depremin merkez üssü, Kütahya'ya 77, Bursa'ya 121 ve Balıkesir'e 123 kilometre mesafede, büyüklüğü 6" şeklinde duyurdu.

DEPREM DEĞİL AMA KORKUSU ÖLDÜRDÜ

Depremin ardından kısa bir açıklama yapan Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, ilk merkezinde herhangi bir hasarın meydana gelmediğini ancak Simav'da bir kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. İşte o açıklama:

"Deprem olur olmaz Kütahya'nın tamamını dolaştık, merkezde bir sıkıntı yok. Tabii ki depremin ardından vatandaşlarımız panik içerisinde. Simav'da bir kişinin panikleyerek atladığı ve öldüğü belirtiliyor. Yine depremde bir evin yan yattığı bazı binalarda ise çatlakların olduğu kaydediliyor."

"MARMARA'YLA ALAKSI YOK" 

Deprem Uzmanı Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, yaptığı açıklamada, bölgede bir etkinlik olduğunun bilindiğini ve depremin sürpriz olmadığını söyledi.

Daha önce yakın bölgelerde büyük deprelmlerin meydana geldiğinin belirten Gündoğdu, "Bu, orada olacağı anlamına gelmiyor" dedi. "Orası bir derem bölgesi" şeklinde konuşan Gündoğdu, "Büyük bir hasar beklenmemesi gerekir. Dikey bir depremdi ve Marmaray'la alakası yok. Marmara'da olması beklenen 7'nin üzerindeki deprem yatay hareketlerle gerçekleşecek" ifadelerini kullandı.

YIKILMIŞ BİNALAR VAR İDDİASI

Simav'da yaşananları NTV'ye anlatan bir vatandaş, merkezde herhangi bir evin yıkılmadığını; ancak merkeze yakın bir mahallede yıkık binaların bulunduğu yönünde bir bilginin kendilerine ulaştığını anlattı. 

İZMİR SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

Simav merkezli deprem İzmir'de de hissedildi. Yaklaşık 10-15 saniye hissedilen deprem sonrası sokaklarda korku dolu dakikalar yaşadığı belirtiliyor. 

KÜTAHYA'DA İKİNCİ DEPREM

İlk depremin ardından Kütahya merkezli ikinci bir depremin meydana geldiği kaydedildi. Depdemin büyüklüğünün 4,6 olduğu kaydedildi.

DEPREM RİSKLİ EVLERE GİRMEYİN 

Uzmanlar, Simav'daki depremin ana deprem olabileceği ancak artçıların devam edebileceği konusunda uyarıyor. Bölgedeki yapıların depreme dayanıklı olmadığını vurgulayan uzmanlar, uygun yapıda olmayan binalara girilmemesi ve geceyi emniyetli bölgelerde geçirmelerini istedi.

SİMAV MERKEZ'DE YIKILAN BİNA YOK

Alınan bilgiye göre Simav'da deprem sonrası herhangi bir hasara neden olmadığı belirtiliyor. Merkeze bağlı köylerde durumun ne olduğu konusunda ise henüz ulaşmış bir haber bulunmuyor.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol