4 HALİFENİN FARKINI AÇIKLADI!

İhsan Eliaçık hoca, Hazreti Ömer, Hazreti Ali, Hazreti Osman ve Muaviye'nin aralarındaki farkı açıkladı.

02 Haziran 2014 Pazartesi 10:22
4 HALİFENİN FARKINI AÇIKLADI!

 İhsan Eliaçık hoca, Hazreti Ömer, Hazreti Ali, Hazreti Osman ve Muaviye'nin aralarındaki farkı açıkladı. Eliaçık hoca, " Hazreti Ömer ve Hazreti Ali devrim dedi, Hazreti Osman ve Muaviye ise Emevi geleneğine sarıldı. Kazanan da onlar oldu" dedi.

Eliaçık hoca, İslam'ın Yenilikçileri Kitabı'na dair söyleşide Hz. Ali'nin, Hz. Ömer’in yenilikçi icraatlarının akıl hocası olduğunu söyledi. Ali'nin 25 yıl Medine’de oturduğunu ve bütün dönemler boyunca ana muhalafet lideri rolü üstlendiğini vurgulayan Eliaçık hoca, " Etrafında Ebuzer ve Ammar gibi sahabiler vardı. Hz. Ali, Hz. Paygamberin getirdiği kabile mantığını aşan yeni değerlere içten bağlı kalmak istedi. O hep değerlerin adamı olarak yaşadı. Gerçek adaleti istiyordu. Devrim mantığıyla hareket etti. Ancak o çağdaki etkili siyasi veriler Hz. Ali’nin düşüncesine hizmet etmiyordu. Hz.Osman ve Muaviye devlet mantığıyla hareket ettiler. Ne yazık ki devrimin mantığı devletin mantığına yenik düştü. Hz. Ömer ise her ikisini birden sürdürmek istedi. Hz. Ali’den farkı buydu. Hz.Osman ve Muaviye Kusay’dan beridir gelen eski Mudar/Emevi gelenekçiliğiyle çepeçevre sarılmışlardı. Bunun dışına çıkamadılar, çıkamazlardı da zaten. Hz. Ömer ve Hz. Ali ise Hz. Peygamber’in getirdiği yeni değerlere ve devrim mantığına bağlı kalmak istediler. Zamanla birinciler kazandı ikinciler kaybetti. Bu, İslam gelenekçiliğinin yenilikçiliğe galebe çalmasıydı. Bütün bin yıl boyunca, siyasetten fıkha, kelamdan felsefeye kadar tüm alanlarda bu saflaşma devam edip gitti. Bir tarafta mülkü elinde tutan siyasi merkez diğer yanda mülke yaklaştırılmayan çevre hareketleri. İslam düşüncesinin bütün akımları bu temel kurgudan bakılarak okunmalıdır. O zaman gelenekçiliğin ve yenilikçiliğin ne anlama geldiği daha iyi anlaşılacaktır" dedi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 02.06.2014 10:31
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Edibe Kubel 2014-06-02 13:16:28

Bekir,Osman ve Ömer, hicbirine Hz. Diyemiyorum. Hz. Muhammed'in ölüsü daha kalkmadan bunkar halifelik sevdasina düstüler ve cok haksizliklar yaptilar. Hz. Muhammed ve Hz Ali bu övgü kelimesini hakediyorlar. Ne yazik ki binkerce yil süren Emevi gelenegi nedeniyle dinimiz cok degerler kaybetmistir. Zamanimizda ki devlet yöneticileri de bu gelenekten geldikleri icin cok barbar ve zalimdirler. Bu nedenledir ki Araplar gibi Türkler'den ve Aleviler'den nefret ederler. Yararlari icin yenilikleri arac olarak kullanir, paraya taparlar insanlari kul ve köle olarak görür ve kullanirlar. Bunlara inanan koyun sürüsü hep cogunlukta oldu. Cahil halki hem sömürür hem de tum zalimlikler icin arac olarak kullanirlar.Günümüz polisleri halkini koruyacagi yerde, gaz su sikip öldürmekte.Ayrica eli sopali palali beyinsizler insanlarin caniba kiymakta. Bunkar müslümansa ben degilim.

Avatar
Sabri Şengün 2014-06-02 11:34:54

Özellikle kayırmacılıkOsman döneminde başlamış ,Muaviye döneminde ise devlet idaresi halkçılıktan çikmış saltanata dönüşmüş. Muaviye 'den önce halife sahabe arasından seçilirdi , Muaviye'den sonra babadan oğula geçen bir krallığa dönüştü adı halifelik oldu.

Avatar
semih ogec oglu 2014-06-02 13:09:13

Cok aliler gordum osman ciktilar

Avatar
ali rıza 2014-06-02 20:05:29

Hazreti ali hz muhammed tarafından gadirhumda halife secilmedimi ve bunun la ilgili ayet inmedimi "dininiz kemale ermistir"sonra hz ali yi ilk tebrik denler de hz ebubekir hz osman hz ömer değilmiidi sonra nasıl oluyorda hz ebubekir ilk halife seciliyor ?

Avatar
memet guzel 2014-06-02 23:57:29

Biz aleviler Hz.Ali (a.s.) halife olmaması bizi onun yolunda ölmekten vazgeçirmez.vede Hazret olarak biz Hz.Muhammad (s.a.a) sonra sadece Hz.Ali ve sulbundan olan onbir imamlara deriz.ebu bekir,ömer,osman,aişe bunlar islamda ve Alevilikte teferruat bile olamazlar.bu böyle biline.ve ehli cemaat aleminde başta Türkiye ve orta doğu olmak üzere tüm suni mezhepler şiilik tehlikesi sirenleri çalıyor.korkunç telaş içindeler.ve onları telaşlandıranda ehli suni'lerin aksine silahsız Allah ekber eşliģinde baş kesmeler canlı bombalar patlatmalar.cihat adı altında daha sayamadığım bir sürü insanlık dışı katletmeler çoluk çocuk kadın erkek genç yaşlı bakmadan öldürüp katletmeden vede onlar kadar milyarlar dolar harcamadan korkunç bir hızla yayılması onları kahrediyor.ve bunun gerçekleşeceğini biliyorlar buda onlara dünyada cehennemi yaşatıyor.gerçek islamı Allah (cc) koruyor ve yayıyor hiç bir güç bunun karşısına çıkamaz.hak er yada geç zuhur edecek.

Avatar
el che 2014-06-02 12:31:23

ihsan eliaçık hocam gadir hum konusundaki görüşü nedir onu da bir alevi olarak merak ediyoruz

Avatar
mulise koc 2014-06-02 23:25:06

Ben ihsan hocaya ve edibe hanimin tespitlerine katiliyorum.osmanin omerin yaptiklari ve yapmadiklari onlari baglar cunku gunumuzde de o fikir ayriligi dewam etmekte.Ali peygamberimizin bizat yetistirdigi kimsedir ve de filozof dusunceleri her vijdanda karsilik bulur.ama yoksuldur.mutewazi ve bariscildir hz ali.makamlari onemsemedigi icin katledilmistir . fikirleri yasamaktadir.

Avatar
nuh xorlu 2014-06-02 14:41:34

Okuyan okuyup yazmis. Tarihi sahsiydtlerin davranislarini yazmis.okuyucu ise hala kendi at gozlugunu cikaramiyor yorumlardan kulun davranisinin ne hukmu var yaratici nin isteklerinin yaninda