18 SAATTE 203 DEPREM MEYDANA GELDİ

MUĞLA'nın Ölüdeniz açıklarında 4.4, Kütahya'nın Simav İlçesi'nde ise 4 ve 3.6 büyüklüğünde deprem oldu.

11 Haziran 2012 Pazartesi 10:20
18 SAATTE 203 DEPREM MEYDANA GELDİ

 Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü dün Richter ölçeğine göre 6 büyüklüğünde depremin olduğu Muğla'nın Ölüdeniz Açıkları'nda bugün saat 05.06'de 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. Yerin 15.7 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem kısa süreli paniğe neden oldu. 

Bu arada, Kütahya'nın Simav İlçesi'ne bağlı Şenköy'de bugün saat 06.49'da 4, saat 06.51'de ise 3.6 büyüklüğünde depremler kaydedildi.

Ayrıca 6 büyüklüğünden depremin özellikleri değerlendirildiğinde vatandaşların hissettiği deprem süresinin 23 saniye olarak ölçüldüğü belirtildi. 
AFAD, dün saat 15.44'te Fethiye körfezinde Fethiye ilçesine 35 km. uzaklıkta 6.0 büyüklüğünde meydana gelen depremin dış merkez koordinatlarının 36.38 K, 28.85 D olarak belirlendiğini açıkladı. 
DEPREM "HELENİK KIBRIS YAYI" FAY SİSTEMİ İLE İLİŞKİLİ
Depremin yaklaşık 7.0 km. derinliğinde ters bileşenli sol yönlü doğrultu atımlı bir faya bağlı geliştiği, bu fayın da Helenik Kıbrıs yayı olarak adlandırılan fay sistemi ile ilişkili olduğu tespit edildi. Açıklamada, Helenik-Kıbrıs yayının Türkiye'nin güney kıyısı yakınlarında, Girit adasının güneyinden geçerek kuzeydoğu yönünde Rodos adasının güneyinden Fethiye körfezine doğru uzandığı belirtildi. Helenik yayının Akdeniz'deki tektonik aktivitenin en yoğun olduğu bölge olduğu bildirildi.
"MUĞLA 1. DERECEDE TEHLİKELİ DEPREM BÖLGESİ" 
Fethiye'nin Türkiye'nin birinci derecede tehlikeli deprem kuşağı içinde yer aldığı belirtelin açıklamada geçmişte de Fethiye'de önemli depremler meydana geldiği ve deprem açısından oldukça aktif olan Muğla ilinin 1. derecede tehlikeli deprem bölgesi olduğu ifade edildi. Açıklamanın devamı şöyle; 
"Tarihsel dönemlerde de birçok yıkıcı depreme maruz kalan Muğla'da son yüzyılda meydana gelen depremler: 1926 M=7.4 Rodos, 1933 M=6.5 Kos, 1941 M=5.8 Muğla, 1957 Fethiye Depremi M=6.8 ve M=7.1, 1959 M=5.7 Köyceğiz, 1961 M= 6.3 Marmaris, 1969 M=5.4 Fethiye depremleri. Fethiye Açıkları Depremi (ML= 6.0), deprem dış merkezine 33-346 km uzaklıklardaki Ulusal Kuvvetli Yer Hareketi Gözlem ağına ait 43 farklı ivme-ölçer istasyonu tarafından kaydedilmiştir. Ölçülen en büyük ivme değeri Doğu-Batı yönünde Fethiye istasyonu (230.06cm/sn2) tarafından kaydedilmiştir." 
18 SAATTE 203 ADET DEPREM 
Depremin özellikleri değerlendirildiğinde vatandaşların hissettiği depremin süresinin 23 saniye olarak ölçüldüğü ve depremin meydana geldiği saatten itibaren geçen 18 saatlik zaman dilimi içerisinde büyüklükleri 1.7 ile 5.0 arasında değişen 203 adet deprem meydana geldiği açıklandı. Depremlerin öncü yada artçı deprem olarak değerlendirmesinin yapılmasının günümüz teknolojisinde imkansız olduğu, bilgi birikimleri ve deprem konusunda yapılan araştırmaların bu soruya cevap veremediği açıklandı. Bölgenin deprem aktivitesi Türkiye'nin diğer bölgelerinde olduğu gibi AFAD Başkanlığı tarafından 7 gün 24 saat süreyle izlendiği ve elde edilen bilgilerin "www.afad.gov.tr" ve "www.deprem.gov.tr" adresinden yayınlandığı hatırlatıldı. 
Açıklamada "Doğal afetlerden çok fazla etkilenen ve yüksek derecede risk taşıyan bir coğrafyada yaşamaktayız. Bu, kabul etmemiz ancak boyun eğmeden mücadelede etmemiz, önlemler almamız gereken bir olgudur. Afetlere yol açan olayları tamamen önleyemeyeceğimizi; ancak afet zararlarını azaltma imkânına sahip olduğumuzu da bilmekteyiz. Bu kapsamda, vatandaşlarımızın deprem yönetmeliğimize uygun yapılmış sağlam yapılarda oturması önem kazanmaktadır." ifadelerine de yer verildi.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol