Zam Geliyor! İşte Dövizin Duracağı Rakam!

Beklenen oldu ve dolar aylardır baskılandığı seviyeyi kırarak 7.300’un üstüne çıktı.  Y.Çağ Yazarı Remzi Özdemir döviz fiyatlarının daha ne kadar yükseleceğini yazdı.

07 Ağustos 2020 Cuma 14:10

"Türkiye nefesini tutmuş dövizi ve altını izliyor. Bankadan kredi çekip dolar alandan tutun da yine evini arsasını satıp altın alana kadar.  

Ortalıkta adeta şehir efsaneleri gibi hikayeler dolaşıyor.

6 ay önce evini 300 bin liraya satıp gram altın alan adam iki ev alacak para kazandı.!

Bunun gibi birçok hikâye dikkatlerin döviz ve altın üzerinde toplanmasına neden oluyor.

Öncelikle altın konusunda fazla bir şey söylemeye gerek yok. Söyleyen de zaten boş konuşuyor. Çünkü altının yükseliş nedeni korona virüsü. Yani uluslararası piyasada yüksek talepten dolayı yükseliyor. Korana başta Amerika olmak üzere tüm gelişmiş ülkelerin de ekonomisini vuruyor.İş yerleri kapanıyor, insanlar işsiz kalıyor. Bu ülkeler krizi aşmak için piyasaya dolar sürüyor. Doğal olarak da artan para hacmi o paranın değerini kaybettiriyor ve yatırımcılar güvenli liman olarak gördükleri değerli maden altına yöneliyorlar.

Altındaki yükselişi durduracak tek şey virüsün ilacının ya da aşısının net bir şekilde bulunduğunun açıklanması olacaktır.

Peki Amerika sürekli dolar basıp dağıtıyorsa ve değer yitiriyorsa Türkiye’de neden yükseliyor?

Doların değer kazanmasının nedeni bizim ekonomimizin kronik bir rahatsızlığının olmasından kaynaklanıyor.

Kamu bankaları aylardır doların 7 TL’nin üzerine çıkmaması için baskı yaptı ve 50 milyar dolar civarında bir rezerv kaybetti. Bu sır değil! Bunu özellikle yabancılar çok iyi biliyor. Merkez Bankası ile kamu bankalarının elini çok iyi gören yabancı analistler, Türkiye raporlarında TL’yi sat tavsiyesinde bulundu.

Yani Türk lirasında durma dedi. Bu tavsiye üzerine yabancılar Türkiye’deki hisse senedi ve hazine bonosu yatırımlarını satarak dolara dönmeye çalıştılar.

"HERŞEYE ZAM GELECEK"

Gelelim en önemli soruya: Bundan sonra dolar ne olur?

8-9-10 olur mu?

Öncelikle şunu çok iyi anlamak lazım.

Doların 7 TL’nin üzerine çıkmasına izin verildi.  Bugüne kadar rezervlerini bir inat uğruna eriten ekonomi yönetimi müdahale etmeyi bir anda bırakmazdı.  Ekonomi yönetimi özellikle ithalattan kaynaklanan rezerv kaybını durdurmak için geri çekildi.

Önümüzdeki dönemde ithalatın hızla düşeceğini göreceğiz. 

  İğneden ipliğe her şeye zam gelecek.

Özellikle ithal ürünler el yakacak.Bana göre ekonomi yönetimi doları 7.200 ile 7.40 seviyesinde dalgalandıracak.  

Bunun üstüne çok izin vereceklerini sanmıyorum."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 07.08.2020 14:28
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol