YUMURTA İŞGÜZARLIĞI...

Kur fiyatlarındaki artış ile zamlanan yem fiyatları ve komşu ülkelerdeki kuş gribi vakaları ile yumurta fiyatları 15 günde neredeyse iki katına çıktı.

14 Aralık 2016 Çarşamba 18:41
YUMURTA İŞGÜZARLIĞI...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in açıkladığı 2016 yılı Ekim ayı ‘Kümes Hayvancılığı Üretimi İstatistikleri’ne göre tavuk yumurtası üretimi Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 3,2, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,8 arttı. Ancak üretim artışına karşın yumurta fiyatlarında da artış görüldü. Yumurta satıcıları 15 gün önce ortalama 7 lira olan 30’lu koli fiyatı 2 kat artarak 14-15 liraya kadar yükseldiğini belirtti.
DOLAR KURU YEM FİYATLARINI VURDU
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Sungur, fiyatlardaki artışı 2 nedene bağladı. Sungur, birinci neden olarak Türkiye’de kullanılan damızlık yem ve aşıların yurt dışından getirildiğini söyleyerek, dolar kurunun artmasıyla yem fiyatlarının da arttığını ve bunun yumurta fiyatlarına da yansıdığını söyledi.
KOMŞU ÜLKELERDEKİ KUŞ GRİBİ
Bir diğer nedenin ise komşu ülkelerdeki kuş gribi olduğunu söyleyen Sungur “Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de yaşanan kuş grubu ve ekonomik kriz üzerine şirketlerde yaşanan iflaslar üzerine üretici sürülerini ve materyallerini yenileyemedi. Bunun üzerine arzda daralma yaşandı. Fiyatlar üretim maliyeti olan 20 – 22 kuruşun da altına düştü. Ancak İran ve Ukrayna gibi ülkelerde yaşanan kuş gribi üzerine Türkiye’ye olan talep arttı. Üretim azken talep artınca bu durum fiyatlara da yansıdı” dedi. Sungur fiyatlardaki artışın geçici olduğunu, yumurta fiyatların yeniden eski seviyelerine çekileceğini de sözlerine eklese de mevcut fiyat artışını fırsata çeviren üreticilere gündoğduğunu gizleyemedi.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol