Yoksulun Sırtından Yandaşa Gelir!

Sayıştay, belediyenin yoksul yurttaşlara verdiği İstanbulkart’ın kullanımının aralarında sahipleri AKP ile doğrudan ilişkisi bulunanların da olduğu dokuz marketle sınırlanmasında “ayrımcılık” tespiti yaptı

04 Kasım 2018 Pazar 00:18

Sayıştay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yoksul yurttaşlara alışveriş için verdiği İstanbulkart’ın kullanılabildiği 9 marketin belirlenmesinde ayrımcılık yapıldığını saptadı.

Birgün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre muhtarlıklardan fakirlik belgesi alan yoksul yurttaşlar, 2017 yılında sahipleri arasında AKP’li belediye başkanı ve bir milletvekili aday adayının, 2013 yılında ÜLKER Grubu’na marketlerini satan bir ismin de bulunduğu 9 firmadan bu kartlarla alışveriş yaptı. 140 bin 179 aileye 75 TL ila 225 TL arasında değişen tutarda aylık harcama yapabilme olanağı verildi. Harcama bütçesi 125 milyon lira olarak öngörülmesine karşın yıl sonunda harcama toplamı 147 milyon 670 bin TL’ye ulaştı.


 
Ayrıcalıklı marketler
Denetçiler, belediyenin 2017 yılı denetimlerinde, İstanbulkart ile yapılan sosyal yardımlara ilişkin firmaların belirlenmesinde hatalı uygulamaların yapıldığını saptadı. Ayrıca, zincir marketlerin Büyükşehir Belediyesine herhangi bir bedel ödememesi ve yurttaşlara indirim uygulamaması nedeniyle ayrıcalıklı hale getirildi.

Vergi kesiliyormuş
Belediye bu tespite karşı, şirketlerin hizmet kalitesi, üretim kapasitesi, iş deneyimi, mali gücü,iş hacmi, servis yaygınlığı gibi kriterleri esas aldıklarını ve İstanbul’daki ilçe sayısı kadar şubesi olan zincir marketlerin tamamına davet yazısı gönderip şartları kabul edenlerle sözleşme imzaladıkları yanıtını verdi.
Ancak Sayıştay, denetimlerde bu 9 zincir market dışında kamu idaresi tarafından göz önünde bulundurulan diğer kriterleri göreli olarak daha iyi olan bazı zincir marketlere teklifte bile bulunulmadığını belirledi.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol