Türkiye, 1990 Yılında Elde Ettiği Ünvanını da Kaybetti!

Dün yayımlanan tahminlere göre Türkiye, 2021’de dünyanın en büyük 20 ekonomisi liginden düştü. Türkiye, dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında 1990 yılında girmişti.

14 Ekim 2021 Perşembe 12:41
Türkiye, 1990 Yılında Elde Ettiği Ünvanını da Kaybetti!

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, sosyal medya hesabından "Dünyanın en büyük 20 ekonomisi"nin listesini paylaştı. Öztrak, aynı listenin 1990 yılındaki halini de paylaşarak, Türkiye'nin ekonomisinde yaşanan gerilemeyi gözler önüne serdi.

Öztrak'ın paylaşımları şöyle oldu:

(1) Uluslararası kuruluşların dün yayımlanan tahminlerine göre Türkiye, 2021’de dünyanın en büyük 20 ekonomisi liginden düşüyor.,

(2) Ülkemiz AK Parti’nin esamesi okunmazken; 1990 yılında dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasına girdi.

Öte yandan dün gece yarısı AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Merkez Bankası'nda Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Semih Tümen ve Dr. Uğur Namık Küçük ile Para Politikası Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Yavaş görevden alındı. Merkez Bankası'ndaki üst düzey değişiklik 21 Ekim'de gerçekleşecek olan Para Piyasası Kurulu toplantısında alınacak faiz kararına yönelik bir hamle olarak yorumlandı. 

Dolar, psikolojik eşik olan 9 bandını önceki gün aştı. Döviz kurları doların rekor kırdığı gecenin ardından da yükselmeye devam ediyor. Ekonomist Mustafa Sönmez, Merkez Bankası'ndaki değişikliğin "faiz indirimi" olarak algılandığını ve bunun da doları körüklediğini söyledi. 

"NELER OLABİLECEĞİNİN ÖN İŞARETLERİ GELDİ"
Sönmez, "Neler olabileceğinin ön işaretleri geldi. Bu kadro değişikliği demek ki 21 Ekim'deki toplantıda bir faiz indirimi kararı daha alınacak gibi algılanıyor. Döviz fiyatı 9.15'i gördü. Bu niyet, faiz indiriminde ısrar ederlerse döviz fiyatları yukarı çıkmaya devam eder. " dedi.

Sönmez, "Döviz fiyatları çıkarsa çıksın ihracatımız artıyor diye bir avuntu var. Bu da aslında son derece sorumsuz ve yanlış bir varsayım. Çünkü Türkiye ihracat yaptıkça kaybediyor. İthalatçı bir ülke esas olarak. İhracatı ancak fiyat kırarak yapıyor. İhracatçılar, nasılsa döviz fiyatı yükseliyor getirdiğimiz her doların karşılığında Türk lirası olarak yüksek elimize para geçiyor varsayımıyla bütün sattıkları ürünlerde damping yapıyorlar. Bu da Türkiye'nin değerlerinin ucuza satılması demek. Yoksullaştıran bir ihracat bu. O yüzden buna dayanamazlar. Bu politika çöker. Kurdaki artışlar Türkiye'nin borç yükümlülüklerini arttırır. En önemlisi enflasyonu körükler. Kurdaki her artış ithal ürünün fiyatını arttırıyor. Zaten dünyada fiyat artışı var." ifadelerini kullandı. 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 14.10.2021 13:00
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol