The Economist, Ekonomide Saklanan Gerçeği Açıkladı!

The Economist dergisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni mevduat sistemine ilişkin yazısında “Erdoğan kendisinin çıkardığı yangına battaniye atmış olabilir fakat battaniye de yakında alev alabilir” diyerek enflasyonun yüzde 50’yi bulabileceğini belirtti.

27 Aralık 2021 Pazartesi 14:13
The Economist, Ekonomide Saklanan Gerçeği Açıkladı!

The Economist dergisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı “kur korumalı TL vadeli mevduat” sistemine ilişkin çarpıcı bir analiz yayımladı. Dergideki analizde Türkiye’de enflasyonun yüzde 50’yi bulabileceğini vurgulanarak, “Erdoğan kendisinin çıkardığı yangına battaniye atmış olabilir fakat battaniye de yakında alev alabilir” denildi.

Analizde yeni kur korumalı mevduat hesabından bahseden yazıda Türkiye ekonomisinin düzlüğe çıkmaya yakın olmadığı vurgulandı. Erdoğan'ın geçici çözümünün şimdilik yatırımcılara “Türkiye Cumhurbaşkanının lirayı kurtarma ihtiyacının farkında olduğuna dair güvence” verdiği kaydedildi.

“ERDOĞAN’IN PLANI DOLARA DAYALI DOLAYLI FAİZ ARTTIRIMI”

The Economist dergisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı planın aslında dolara endeksli dolaylı bir faiz artırımı olduğunu vurguladı. Greenwest Consultancy Dubai'nin Genel Müdürü Emre Akçakmak Economist’e verdiği demeçte, “Mevcut mevduat oranını alıyorsunuz ve bunun üzerine diferansiyel alabiliyorsunuz, bu da döviz sahiplerini liraya çevirmeye teşvik ediyor. Bu olduğu sürece hazinenin üzerindeki yük daha da artacaktır.” ifadelerini kullandı.

“KAMU MALİYESİ ÇÖKME RİSKİ İLE KARŞI KARŞIYA”

Analizde şimdiye kadar döviz kurundaki “vahşi” dalgalanma riskini üstlenenlerin Türk mevduat sahipleri olduğu söylenirken bundan sonra bu riski Türk vergi mükelleflerinin yani halkın üstleneceği kaydedildi. Capital Economics'ten Jason Tuvey bu konuda "Son on yılda gücün temel direği olarak kabul edilen kamu maliyesi, şimdi çökme riskiyle karşı karşıya" dedi.

“ENFLASYON YÜZDE 50’LERİ BULACAK”

Dergiye değerlendirmelerde bulunan analistler, özellikle bu ayın başlarında belirlenen asgari ücrette yüzde 850'lik bir artışın yürürlüğe girmesinin ardından, enflasyonun 2022'nin ilk yarısında yüzde 50'ye ulaşmasını beklediklerini belirtti. Analistler, Türk Lirasının değerindeki herhangi bir önemli düşüşte, Merkez Bankası’nın lira mevduat sahiplerine paralarını vermek için para basmaktan başka seçeneği kalmayabileceğini vurguladı. Öte yandan, “Erdoğan kendisinin çıkardığı yangına battaniye atmış olabilir fakat battaniye de yakında alev alabilir” ifadelerine yer verildi.

HALKTAN DOLAR ÇALINDI...

Öte yandan Prof. Dr. Ahmet Ercan, dolardaki yükseliş ve sert düşüşle ilgili dikkat çeken bir mesaj paylaşarak doların düştüğü geceyle ilgili, "Halktan dolar çalındı" iddiasında bulundu.
Prof. Dr. Ahmet Ercan, doların sert inişe geçtiği geceyle ilgili sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı.

Ercan paylaşımında, Doların 18 TL iken gerçek kişilerin elindeki dolar oranın yüzde3 61, dolar 11’e düştüğünde ise oranın yüzde 65’e yükseldiğini yazdı.

Ercan paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Dolar 18,5 TL iken gerçek kişilerin elindeki dolar oranı %61,6 iken, 11TL ye düştüğünde oran %65’e yükseldi. Neden? Çünkü 18,5’dan satıp 11’den alınca ellerindeki dolar %3,4 artış gösterdi. Bu da halktan çalınan dolardır.”

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 27.12.2021 14:26
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol