SOCAR&TURCAS ENERJİ DEVLEŞİYOR

Yerli ortağı Turcas ile ortaklığını yeniden yapılandıran Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR), 2.4 milyar TL (yaklaşık 1.3 milyar dolar) sermaye artışı yaptı.

02 Ocak 2012 Pazartesi 15:13
SOCAR&TURCAS ENERJİ DEVLEŞİYOR

 SOCAR&Turcas Enerji A.Ş.’nin %25 oranındaki Turcas payını da satın alarak şirket ismini SOCAR Turkey Enerji A.Ş olarak tescil ettiren SOCAR, aynı zamanda şirketin ödenmiş sermayesini 200 milyon TL’den 2.6 milyar TL’ye yükseltti.


Petkim’i satın alarak başlattıkları süreci, STAR Rafinerisi yatırımı ile devam ettirdiklerinin altını çizen SOCAR Türkiye Başkanı ve CEO’su Kenan Yavuz; “Türkiye tarihinin dışarıdan doğrudan yatırım yapan en büyük yatırımcısı olduk. Portföyümüzde süreçlerini başlattığımız yatırımların toplam tutarı 7 milyar doları aşmış durumdadır. Bu kapsamda özkaynak yeterliliğimizi artırma gereği duyduk ve STEAŞ’ın ödenmiş sermayesini 200 milyon TL’den, 2.6 milyar TL’ye yükselttik. Petkim Yarımadası’nda başlattığımız Rafineri yatırımımız hızla devam ediyor, alt yapı çalışması başladı. Rafineri projemize harcadığımız miktar 100 milyon doları aşmış durumdadır, 2012 ikinci yarısında ihale süreçlerini tamamlamış olacağız. STAR Rafineri A.Ş. ismi ile yeniden yapılandırdığımız rafineri şirketimizin gerçekleştireceği yatırım tutarı 5 milyar dolar civarında olacak.” dedi.





Petkim Yarımadası’nı bir endüstri kümesi haline dönüştürme vizyonu doğrultusunda; rafineri yatırımının yanı sıra Petkim’in kapasitesini büyütücü yatırımlarının de devam ettiğini kaydeden Yavuz, şu bilgileri verdi: “Liman ve rüzgâr santrali yatırımlarımızla ilgili hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Petkim Yarımadası’nda oluşturacağımız Rafineri-Petrokimya Entegrasyonu’nun en önemli girdisi olan enerji kaynağının güvenli ve rekabetçi olması açısından rafineri ile entegre bir enerji santrali kurmayı planlıyoruz. Bu santralin yatırım maliyetinin yaklaşık 1 milyar doların üzerinde olacağını tahmin ediyoruz. Rafinerimizde proses gereği üretilmesi zorunlu ekonomik değeri düşük ürünleri enerjiye dönüştürecek olan enerji santrali projemiz, Türkiye’de ilk kez uygulanacak yüksek teknolojiye sahip olacaktır.” dedi. 
Petkim Yarımadası’nda “yeşil ekonomi” konseptini hayata geçireceklerini belirten Kenan Yavuz; çevreyi ve insanı merkeze alan, ülke ekonomisine rekabet gücü kazandıracak ve Türkiye’nin üreten bir ekonomi olmasını sağlayacak projelerini bir bir hayata geçireceklerini kaydetti.
Türkiye ve Azerbaycan arasındaki kardeşlik bağının yürüttükleri projeler sayesinde stratejik bir ortaklığa dönüştüğünü söyleyen SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) Kenan Yavuz, “Projelerimiz; Türkiye ekonomisine ve geleceğine duyduğumuz güveni tescil eder mahiyettedir.” dedi.

tncyhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol