Seçime Kadar Dolar Kaç Lira Olacak?

ABD Merkez Bankası FED'in Aralık ayındaki faiz kararından sonra ekonomist Atilla Yeşilada seçime kadar dolar kuru 7 TL olur öngörüsünü yeniledi.

22 Aralık 2018 Cumartesi 19:55

Ekonomist Atilla Yeşilada dolar 6.40 TL civarında seyrederken Rahip Brunson'un bırakılması üzerine bir analiz yaparak dolar kurunun 5.20'lere kadar geriliyebileceğini söylemişti. Yapmış olduğu tahmin gerçekleşen Atilla Yeşilada daha sonra bir açıklama daha yaparak dolar kurunun mart yerel seçimlerine kadar 7 TL'yi görebileceğini açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın sürpriz bir kararla Suriye'den çekilmesi, Amerikan Merkez Bankası FED'in Aralık ayındaki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz artırması ve FED Başkanı Powell'ın 2019 yılı için faiz artırımına devam edeceği söylemi üzerine Atilla Yeşilada yeni bir dolar tahmini açıkladı.


FED FAİZ ARTIRDI… DOLAR NE OLUR?
Atilla Yeşilada yeni dolar tahminini yapmadan önce dinleyenlerini uyararak; "Dolar gibi dev para birimlerinin değerini tek bir unsura bakarak anlayamayız. Doların gerçek değerini tam olarak değerlendirebilmemiz için örnek olarak ticaret savaşının gidişatına bakmak lazım, ne yapacağı belli olmayan Trump'ın davranışlarına bakmak lazım. Petrol fiyatlarının gidişatına bakmak lazım, ABD'nin Avrupa ile ilişkisine bakmak lazım. Tüm bu unsurlar göz önüne alınması lazım. Fakat bu unsurlar göz önüne alındığında analiz çorba olur. Dolayısıyla biz böyle durumlarda diğer bütün şartlar aynı kalsa da FED faiz artışına devam ederse sorusuna cevap veriyoruz" dedi.

Yeşilada, ABD Merkez Bankası FED'in faiz artırmaya devam etmesi durumunda, doların mevcut faiz getirisinin önümüzdeki yıl yüzde 3'e çıkacağını, dolayısıyla enflasyon olmayan ABD'de  getirinin çok fazla olduğunu, böyle durumlarda mevcut yatırımcının gelip Türkiye'de 'macera aramayacağını' belirtti.

"DOLAR KURU SEÇİME KADAR 7 TL OLUR"
FED'in bu kararıyla birlikte doların zaman içerisinde diğer para birimlerine karşı değer kazanacağını söyleyen Atilla Yeşilada, "Özellikle ekonomisi yavaşlayan, bizim gibi dış krediye mahkum ülkelerde bu değer kazancı çok daha belirgin olabilir" dedi.

Yeşilada, mevcut veriler ışında ocak ayından itibaren mart yerel seçimlerine kadar Türk Lirasının  değer kaybına devam edeceği ve dolar kurunun Türk Lirası karşısında 7 TL olacağı öngörüsünü yineledi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 26.12.2018 00:56
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol