Perşembe ve Cuma Döviz Toplayan AKP'liler...

Dövizde yaşanan dalgalanma "Kimler bu krizi fırsata çevirmeye çalıştı" sorusunu akla getirdi. Merkez Bankası, bu isimleri ve meblağları açıklayacak mı?

22 Mart 2021 Pazartesi 12:52
Perşembe ve Cuma Döviz Toplayan AKP'liler...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ı görevden almasının ardından, dövizle başlayan hareketlilik devam ediyor. 

Ağbal’ın yerine Şahap Kavcıoğlu’nun atanmasıyla piyasaların işleme başlamasının ardından dolar kurunda başlayan yükseliş devam ediyor. 

KİMLER DÖVİZ ALDI

Ağbal’ın görevden alınmasının ardından ekonomistler, döviz kurunda dalgalanma yaşanacağını belirtmişti. 

Şimdi Merkez Bankası için yurtseverlik sınavı başlıyor… 

Kimler bu dalgalanma döneminde döviz satın aldı? Kimler bu krizi fırsata çevirmeye çalıştı? Kimler büyük hesap dönüşleriyle, krizi kendine fırsata çevirmeye çalıştı? Merkez Bankası, bu isimleri ve meblağları açıklayacak mı?

GAZİ ERÇEL UNUTULMADI

2001 krizi döneminde Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel’di. Erçel, ekonomik kriz patlamadan önce kendi parasını dövize çevirmişti. Dalgalı kura geçilen 22 Şubat 2001'den birkaç gün önce bankalara 5 milyar 188 milyon 900 bin ABD Doları satıldığı ve Erçel'in Türk Lirası'ndaki 52 milyar liralık hesabını dolara çevirdiği ortaya çıkmıştı.

2005 yılında ise, Ankara 11. Asliye Ceza Mahkemesi, Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel'i, dalgalı kura geçildiği dönemde “görevini kötüye kullandığı” gerekçesiyle 11 ay 20 gün hapis, 136 TL adli para cezası ve 2 ay 27 gün memuriyetten yoksun kalma cezasına çarptırdı. Erçel'in cezası, bin 536 TL adli para cezasına çevrildi.

YABANCILAR BİLMİŞTİ!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda (TCMB) başkanlık koltuğundaki ismin son 2 senede 3. kez görevden alınması Türkiye’yi yakından takip eden yabancı uzmanların da gündemindeydi. Ortodoks politikalara dönülmesinin bir sembolü olarak da görülen TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın sürpriz bir kararla görevinden alınması, yabancı uzmanlara göre kredibiliteye hasar verebilir, TL’de değer kaybına ve olası bir ödeme sıkıntısına yol açabilir. Öte yandan Ağbal’ın tekrar hükümette görev alabileceği ve bunun piyasaları sakinleştirebileceği de konuşulan ihtimaller arasında.

ÇALKANTILI DÖNEM

Capital Economics Analisti Jason Tuvey, Türkiye’ye ilişkin yazdığı notta “Artık Türkiye’nin bir ödemeler krizine doğru ilerleyecek olması hayli olası bir ihtimaldir” diyor. Tuvey notunda pazartesi açılışta dolar/TL’de sert hareket görülebileceğini belirterek “Merkez Bankası’nın ülkenin enflasyon sorunuyla mücadele etme çabalarında sona gelinmiş gibi görünüyor ve (bir kez daha) çalkantılı bir ödemeler krizi tekrar hayli güçlü bir olasılığa dönüştü” diyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adımlarının artık Türkiye’deki muhakkak yetkinin kendisinde olduğuna dair görüşü de güçlendiği değerlendirmesini yapan Tuvey, bunun faiz indirimleriyle sonuçlanacağını söylüyor ve ekliyor: “Bu da Türkiye’nin enflasyon problemini çok daha kötü hale dönüştürür ve Türk varlıkların risk primi yükselir.”

PİYASADAN ÇİRKİN TEPKİ

Dünya gazetesinden Hilal Sarı’nın haberine göre; Bluebay Asset Management Kıdemli Gelişen Piyasalar Stratejisti Timothy Ash ise bunu Türkiye tarihinin en kötü kamu politikası kararlarından biri olduğunu söylüyor. Pazartesi sabahı piyasaların karara “çirkin bir tepki” vereceğini öngören ünlü ekonomist Reuters’a verdiği demeçte şöyle diyor: “Bu karar neredeyse Brexit kadar kötü bir karar ve bir ülke tarihinde yapıldığını hatırlayabildiğim kamu politikası kararlarının en kötüsü. Piyasalar pazartesi günü ne düşündüğünü söyleyecek ve muhtemelen bu çok çirkin bir tepki olacak.”

BAĞIMSIZLIK VE OTORİTE

Cambridge Üniversitesi Queen’s College Başkanı ünlü ekonomist Mohamed El-Erian ise Financial Times’ın konuya ilişkin haberiyle birlikte yaptığı paylaşımda “Bu karar lirayı güçlendiren ve bu hafta beklenenin üzerinde faiz artışı yapılması da dahil, daha ortodoks para politikalarına geçilmesinden memnun olan birçok kişide şok etkisi yaratacak” ifadelerini kullandı. Risk danışmanlık şirketi Teneo’nun Eş Başkanı Wolfango Piccoli ise “Ülkede herhangi bir bağımsızlığı ve otoritesi olan kurum kalmadı… Erdoğan dış desteğin kırılganlığını düşündüğünüzde olabilecek en kötü zamanda ateşle oynuyor” değerlendirmesini yapıyor.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 22.03.2021 13:00
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol