Merkez Bankası'nın Faiz Kararı Açıklandı!

Son dakika: Merkez Bankası, piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. 2021 Eylül'de başladığı seri faiz indirimlerine yeni yılla birlikte ara veren Merkez Bankası, geçen ay olduğu gibi bu ay da faizi yüzde 14'te sabit bıraktı.

17 Şubat 2022 Perşembe 14:10
Merkez Bankası'nın Faiz Kararı Açıklandı!

2021 yılının Eylül ayında seri faiz indirimlerine başlayan Merkez Bankası, 4 ayda 500 baz puan indirim yaparak faizi yüzde 14'e çekmişti. 2022 yılıyla birlikte faiz indirimine ara veren banka, ocak ayında faizi sabit bırakmıştı.

2022 yılının ikinci faiz kararını açıklayan Merkez, bu ay da faize müdahale etmedi ve piyasa beklentisi doğrultusunda yüzde 14'te sabit bıraktı. Merkez'den yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 14 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir." denildi.

Son dakika haberine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) şubat ayında politika faizinde değişikliğe gitmedi. Piyasaların merakla beklediği karar sonrası gözler dolar ve altın fiyatlarına çevrilirken yatırımcılar, “TCMB faiz kararı sonrasında dolar/TL ne kadar oldu? Altın kaç TL” sorularını araştırmaya başladı. İşte Merkez Bankası faiz kararı sonrası dolar ve altın fiyatında son dakika gelişmeleri…

Merkez Bankası 2022 Şubat ayı toplantısında faizleri sabit tuttuğunu açıkladı. Faiz kararı sonrasında döviz kurlarında kayda değer hareketler yaşanmadı. Dolar/TL 13,62; euro/TL 15,50-52 bandında değerleniyor.

Merkez Bankası, şubat ayı Para Politikası Kurulu toplantısını gerçekleştirdi. PPK'dan piyasa beklentilerine paralel bir şekilde faizlerin sabit tutulması kararı çıktı. Böylece haftalık repo faizi olan politika faizini yüzde 14 seviyesinde kaldı.

GRAM ALTINDA HIZLI YÜKSELİŞ
Gram altın fiyatı ise güne 819 liradan başlamasının ardındangün içinde en yüksek 828 lirayı gördü. Gram altın faiz kararı sonrasında 827 seviyesinden alıcı ile buluşuyor.

PİYASALAR SAKİNLEDİ
İngiliz haber ajansı Reuters, Türkiye ekonomisindeki son gelişmelere ilişkin bir analiz yayımladı. Raporda, "TCMB'nin TL'nin getirisini belirgin negatif bölgeye taşıyan faiz indirimleri ardından aralık ayında dolar/TL tarihi zirvelerini görürken bu enflasyonist bir sarmala da dönüştü. Daha sonra ise kamunun kur riskini üstlendiği mevduatlar ve maliyetli döviz müdahaleleri piyasayı ciddi şekilde sakinleştirmeyi başardı" ifadeleri yer aldı.

"Kurumlar ve bireyler artık güvenli bir liman olarak gördükleri döviz mevduatına yönelmiyor" ifadesinin kullanıldığı analizde, “Aksine kur korumalı mevduata 350 milyar TL'lik yönelim oldu ve bu tutarın yaklaşık yarısı da döviz cinsi hesapların TL'ye dönüştürülmesinden geldi” denildi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 17.02.2022 14:15
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol