Merkez bankası faiz indirecek mi, faiz indirimi olacak mı? Faizler yükselecek mi, düşecek mi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararına ilişkin toplanacak. Eylül ayındaki toplantıda faiz oranını 100 puan indiren Merkez Bankası, ekim ayı toplantısına ilişkin Merkez bankası faiz kararı beklentisi nedir? Faiz indirimi olacak mı? Faizler yükselecek mi, düşecek mi? soruları ile gündemde. Peki, Merkez bankası faiz kararı beklentisi nedir? Faiz indirimi olacak mı? Faizler yükselecek mi, düşecek mi?

20 Ekim 2021 Çarşamba 11:57
Merkez bankası faiz indirecek mi, faiz indirimi olacak mı? Faizler yükselecek mi, düşecek mi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin büyük çoğunluğu bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) indirileceğini tahmin ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararına ilişkin toplanacak.

Eylül ayındaki toplantıda faiz oranını 100 puan indiren Merkez Bankası, ekim ayı toplantısına ilişkin Merkez bankası faiz kararı beklentisi nedir? Faiz indirimi olacak mı? Faizler yükselecek mi, düşecek mi? soruları ile gündemde. Peki, Merkez bankası faiz kararı beklentisi nedir? Faiz indirimi olacak mı? Faizler yükselecek mi, düşecek mi?

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI BEKLENTİSİ NEDİR?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin büyük çoğunluğu bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) indirileceğini tahmin ediyor.

AA Finans'ın 21 Ekim Perşembe günü gerçekleştirilecek PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketi, 26 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Buna göre, 6 ekonomist politika faizinin yüzde 18'de sabit bırakılmasını beklerken, 8 ekonomist 50 baz puan, 1 ekonomist 75 baz puan ve 11 ekonomist politika faizinin 100 baz puan düşürüleceğini tahmin ediyor.

Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı 50 baz puan indirim yönünde gerçekleşti.

Eylül ayındaki PPK toplantısında politika faizi yüzde 19'dan yüzde 18 seviyesine çekilmişti.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faiz oranına ilişkin beklentilerinin medyanı ise bir önceki anket dönemine göre 100 baz puan azalarak yüzde 17 oldu.

MERKEZ BANKASI FAİZ ORANLARI KAÇ?

Para Politikası Kurulunun faiz kararları, önceden ilan edilmiş bir takvim çerçevesinde yapılan toplantılarında alınmaktadır.

Para Politikası Kurulu toplantılarında faiz oranlarına ilişkin olarak alınan kararlar, gerekçeleri ile birlikte, toplantı ile aynı gün saat 14.00'da Merkez Bankası Genel Ağ sayfasından açıklanmaktadır.

1 Haziran 2018 tarihinden itibaren bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı Merkez Bankası politika faizi olmuş, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 150 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine ve Geç Likidite Penceresi işlemlerinde uygulanacak Merkez Bankası borçlanma faiz oranının yüzde 0 olarak uygulanmasına karar verilmiştir.

22 Ekim 2020 tarihinde ise para politikası operasyonel çerçevesinde değişikliğe gidilerek Geç Likidite Penceresi işlemlerinde uygulanacak Merkez Bankası borç verme faiz oranı ile gecelik borç verme faiz oranı arasındaki farkın 300 baz puan olarak belirlenmesine karar verilmiştir.

TCMB Faiz Oranları (%) Gecelik (O/N)

Borç alma: 16.50

Borç verme: 19.50

TCMB Faiz Oranları (%) Geç Likidite Penceresi (LON)

Borç verme: 22.50

1 Hafta Repo

Borç verme: 18.00

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 20.10.2021 12:33
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol