Merkez Bankası Başkanı: Ekonomimiz Başarılı...

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye’nin sanayicilerin büyük gayretiyle dünya konjonktüründe başarılı bir sınav verdiğini anlattı.

03 Mart 2022 Perşembe 15:30
Merkez Bankası Başkanı: Ekonomimiz Başarılı...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ısrarları sonucu Eylül - Aralık 2021 arasında faiz indirimine giden ve Türk lirasının yabancı paralar karşısındaki değer kaybının hızlanmasına katkı sağlayan Merkez Bankası'nın Başkanı Şahap Kavcıoğlu, organize sanayi bölgesi başkanları, yönetim kurulu üyeleri ve sanayicilerle bir araya geldi.

Türk ekonomisi açısından organize sanayi bölgelerinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Kavcıoğlu, Türkiye’nin sanayicilerin büyük gayreti ile dünya konjonktüründe başarılı bir sınav verdiğini anlattı.

Türkiye’nin 2021 yılında yüzde 11 büyüme gösterdiğini hatırlatan Kavcıoğlu, “Pandemi dönemi öncesi rakamlarla bu dönemi kıyasladığımızda, sanayicilerin, sizlerin gayreti ve tüm sektörlerin çabasıyla pandemi öncesi rakamların çok üzerine çıktığımızı görüyoruz” şeklinde konuştu.

HEDEFLİ KREDİ VURGUSU

Türkiye’nin üretim, istihdam ve ihracat ana politikalarında desteklenmeye, finanse edilmeye devam edeceğini ifade eden Kavcıoğlu, konuşmasında hedefli kredi vurgusu yaptı. Kavcıoğlu, Merkez Bankası olarak üretim, yatırım, istihdam ve ihracat hedefleyen tüm işletmelerin yanında olduklarının altını çizerek, şunları söyledi:

“Enflasyonist baskı yapmadan, üretim ve istihdam oluşturacak, ihracatı artıracak, ithal ikamesi ürünler için yatırım yapılacak tüm adımların arkasında olacağımızı çok net ifade ediyorum. Bugün 30 milyar dolara çıkardığımız Eximbank kredilerini hem Eximbank kanalıyla hem tüm bankalar kanalıyla, uzun vadeli, düşük faizli olarak ihracatçı firmalarımıza, aynı zamanda ihracat yapan ithalatçı firmalarımıza da kullandırıyoruz.”

Kavcıoğlu bunları söylerken Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı resmi verilere göre enflasyon yüzde 50'yi aştı, üretici enflasyonu üç haneli rakamlara ulaştı.

İktisatçı Mahfi Eğilmez, "Yanlış para politikasının bizi getirdiği yer" yorumunda bulundu.
 
Rusya'nın ABD ve NATO'yla yaşadığı gerilimde yeni bir perde açarak başlattığı 'Ukrayna işgali' ve bu doğrultuda uygulanacak yaptırımların etkisi henüz kendini göstermemişken, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı resmi enflasyon oranı yüzde 54'e ulaştı. 

Ekonomistler, geçim ağırlığının daha da arttığına dikkat çekerek, yeni zamların kaçınılmaz olduğunu vurguladılar.

ÜFE yüzde 100'ü, TÜFE yüzde 50'yi aştı! Enflasyon durdurulamıyorÜFE yüzde 100'ü, TÜFE yüzde 50'yi aştı! Enflasyon durdurulamıyor

Ekonomist Murat Sagman, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, üretici enflasyonunun 3 haneli rakamlara çıkmasını işaret ederek, "Yurtiçi üretici fiyat endeksi (ÜFE) yıllık yüzde 105,01, aylık yüzde 7,22 arttı. Uzun zamandır ilk defa üç haneli rakamlar var. Bu üretici fiyat artışları maalesef tüketici fiyatlarına yansımaya devam edecek" dedi.

Ekonomistlerin değerlendirmeleri şöyle:

Mahfi Eğilmez (İktisatçı): TÜFE % 54,4, ÜFE % 105,1. Yanlış para politikasının bizi getirdiği yer.

Uğur Gürses (Ekonomi yazarı): Hangi yoksul-orta gelirli buna dayanabilir? Şubatta gıda fiyat artışı yüzde 8.5 (yıllık yüzde 65)

Fatih Özatay (İktisatçı): Hamdolsun. Hem enflasyonu sıçrattık hem de cari açığı yükselttik.

Veysel Ulusoy (İktisatçı/Akademisyen): Gıdadaki KDV indirimi enflasyon oranını aylık bazda indirdi. Ama fiyatlar %5.44 arttı.

Mustafa Sönmez (İktisatçı/Yazar): Bu da oldu ; üretici fiyatlarının yıllığı %105’i aştı. ÜFE Şubat’ta 7.2 arttı. ÜFE ile TÜFE makası 51 puana çıktı.

Murat Kubilay (Finans uzmanı):
1 Aylık Enflasyon: Yüzde 4,81,
12 Aylık Enflasyon: Yüzde 54,44,
19 Yıllık Enflasyon: Yüze 767
1 Ocak 2003'teki 100 TL'nin bugünkü değeri: 11,5 TL.
Kaynak: TÜİK

Hakan Kara (İktisatçı/Akademisyen): %50 asgari ücret artışı önümüzdeki ay itibarıyla enflasyon tarafından tamamen eritilmiş olacak.
 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 03.03.2022 15:46
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol