Mehmet Şimşek, Erdoğan'ın teklifini kabul etti, işte şartları

Abdulkadir Selvi, bir süredir görüşmeler yapılan eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in yeni dönemde yer alıp almayacağına dair son kulis bilgileri paylaştı.

02 Haziran 2023 Cuma 13:01
Mehmet Şimşek, Erdoğan'ın teklifini kabul etti, işte şartları

Hürriyet Gazetesi'nin Saray'a yakın yazarı Abdulkadir Selvi, bir süredir görüşmeler yapılan eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in yeni dönemde yer alıp almayacağına dair, "Bu kabinede en önemli koltuklardan biri ekonomi yönetimiydi. Yerli, yabancı yatırımcı Mehmet Şimşek ekonomi yönetimini üstlenecek mi diye soruyordu. Mehmet Şimşek dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’la iki kez görüştü ve sonunda ekonomi yönetimini üstlenmeye karar verdi" dedi.

Selvi, bugünkü yazısında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ile Mehmet Şimşek'in dün iki görüşme daha yaptığını belirtti.

Selvi, Şimşek'in Erdoğan'dan Merkez Bankası yönetimi ve faiz politikası hakkında güvence aldığını ve ekonomi yönetimini üstlenmeyi kabul ettiğini yazdı.

Selvi, yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Rahatça ekonomi yönetimi Mehmet Şimşek’te diyebiliriz. Bu seçimlerde AK Parti’yi en çok ekonomi zorladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonominin başına Mehmet Şimşek’i getirerek çok önemli bir adım attı. Mehmet Şimşek’in ismi piyasalara moral oldu. Çünkü nasıl bir ekonomi modeli uygulanacağı önemliydi. Mehmet Şimşek’in reel ekonominin gereklerini yerine getireceği konusunda bir güven var. Geçmişte ekonomi yönetimindeki tercihleri piyasa dostu tercihlerdi. İç ve dış piyasalarda kendisine karşı büyük bir güven oluşmuştu. Şimşek’in Merkez Bankası yönetimi ve faiz konusunda güvenceye ihtiyacı vardı. Dün iki kez bir araya geldiği Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan o güvenceyi aldıktan sonra ekonomi yönetimini üstlenmeyi kabul etti."

ŞARTLARI DA BELLİ OLDU

Öte yandan Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan da, Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimine dönüp dönmeyeceğiyle ilgili kulis bilgilerini aktardı.

Babacan, "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 'ne deve ne kuş' misali ekonomik modelinden vazgeçirmek için Mehmet Şimşek’e 2,5 saat brifing verdirildi. Şimşek, son derece keskin ve net biçimde kötü tabloyu ortaya koydu. Erdoğan’ın baştaki itirazları azaldı ve sustu. Şimdi, Şimşek’in dönme şartlarını içeren dosya Erdoğan’ın elinde…" ifadelerini kullandı.

"Mehmet Şimşek, Türkiye’nin ekonomik tablosunu gerçekçi bir şekilde anlattı. Rakamlar ve tablolarla süreci ortaya koydu. Örneğin, Faiz yüzde 8,5 demenin bir anlamı yok. Çünkü piyasadaki faizler bu oranın çok üzerinde. Realite bu değil' gibi değerlendirmeler yaptı. Yeni bir finans ve para politikası uygulanmasının şart olduğunu, Merkez Bankası Başkanı’nın değişmesi gerektiğini belirtti. Şimşek’in 'Çünkü Merkez Bankası Başkanlığı çok önemli. Uluslararası piyasalar merkez bankalarına bakarlar' dediğini de aktaralım." diye yazan Babacan, yazısını şöyle sürdürdü:

Erdoğan’ın başlarda sık sık Şimşek’in anlattıklarına itiraz ettiği, uyguladıkları politikanın amacını aktardığı ancak eski bakanının rakam ve verilerle farkı ortaya koyduğunda ise itiraz etmeyip sustuğu iddia ediliyor.

Gelelim hikâyenin finaline. Bu brifing, partide Şimşek’in dönmesini isteyenleri çok umutlandırdı. Özellikle de Erdoğan’ın tutumu. Daha önce, tablodaki vahametin bu kadar net anlatılmadığı ortada… Mehmet Şimşek’in görev üstlenmesinin şartlarını da net olarak ortaya koyduğu biliniyor. Örneğin, cumhurbaşkanı yardımcılığı gibi bir koordinatör görev istemiyor. Hazine ve maliyeden sorumlu bakan yapılması gerektiğini ve Merkez Bankası Başkanı’nı kendisinin belirleyeceği isimlerden birinin olması gerektiğini söylüyor.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 02.06.2023 13:08
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol