Lütfi Elvan 'Tek Kuruş Çıkmayacak' Demişti Ama...

İstifa eden Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın yerine atanan Lütfi Elvan, İstanbul’a yapılan İstanbul Havalimanı için “devletin kasasından para çıkmayacak” demişti fakat CHP’li Erdoğdu 2018’de yaptığı açıklamada devletin 32 Milyar TL’nin üzerinde zarar ettiğini belirti.

10 Kasım 2020 Salı 07:38
Lütfi Elvan 'Tek Kuruş Çıkmayacak' Demişti Ama...

İstifa eden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yerine atanan ve 2013-2015 yılları arasında Ulaştırma Bakanı olarak görev yapan Lütfi Erkan, “olmazsa olmazımızdır” diye nitelendirdiği İstanbul Havalimanı’na ilişkin yaptığı açıklamada “Devletin kasasından para çıkmadan dünyanın en büyük havalimanını yapıyoruz” demişti.

LÜTFİ ELVAN 'TEK KURUŞ ÇIKMAYACAK' DEMİŞTİ
CHP’li Aykut Erdoğdu 2018’de yaptığı açıklamada, arazi tesliminin geç yapılması ve ihale şartnamesindeki yükseltilme planının düşürülmesiyle devletin zararının 32 milyar TL’nin üstünde olduğunu iddia etti.

“Yolsuzluk iddiası aynı zamanda Devlet Hava Meydanları işletmesiyle de ilgili. Sayıştay raporlarında tespit edildi. Ancak Sayıştay sadece tespit yapıyor, suç duyurusu yapmıyor” diyen Aydoğdu sözlerine, ” Yolsuzluk iddiası aynı zamanda Devlet Hava Meydanları işletmesiyle de ilgili. Sayıştay raporlarında tespit edildi. Ancak Sayıştay sadece tespit yapıyor, suç duyurusu yapmıyor. İki temel başlık var: 2013 yılında 25 yıllığına yıllık 1 milyar 45 milyon kira toplamda 26 milyar Euro’nun biraz üstünde bir bedelle ihale edildi. Yap-İşlet-Devret projelerinde önemli bir şey vardır, yer teslimi yapılır, süre işlemeye başlar. Bunun içinde hem inşaat hem de işletme süresi vardır. Bir evi kiralarsınız, anahtarı alırsınız kira işlemeye başlar gibi. Ama burada ihaleden iki yıl sonra resmi yer teslimi yapıldı. Hatta 2014 yılında temel atma töreni bile yapıldı. Yer teslimi yapılmadan temel atma töreni olmaz. Yer teslimi yapılmış olsa yıllık 1 milyar 45 milyon Euro kira bedelinin başlaması iki yıl önce olacak. 2017’de bitmesi gereken havalimanı 2019’da bitirilecek ve bu kira ödenmemiş oldu. Hatta geç bittiği için ceza var o da ödenmedi. İki yıllık taksit ödenmediği gibi iki yıllık taksitin de 25 yılın sonuna ertelendi duyumu var. Bunu bakan beye sordum. Bunlarla beraber 4 milyar Euro’nun üstüne çıkacak konuşulan para” dedi.

AKP VE İNŞAAT BİR ARAYA GELDİĞİNDE NASIL BİR TEHLİKE OLUŞUYOR, VARIN SİZ HESAP EDİN
Bahadır Özgür de Gazete Duvar’da kaleme aldığı yazısında şunları söylemişti:

 Hiç uzatmadan söyleyelim. 3. havalimanı henüz tam faaliyete geçmeden battı. Milyarlarca Euro’luk faturası da vatandaşa kaldı. Köprüde, havalimanında oy pusulası geçmediğine göre, her kuruşunu ‘mega projelerin’ üzerinde erik dalı oynayanlarla oynamayanlar beraberce ödeyecekler. Geçmiş olsun…

2019’da ekonominin küçüleceği düşünüldüğünde zararın katlanacağını, bırakın 2043’ü, 2071’de bile kâr etmenin mümkün olmadığını söylemek abartı sayılmaz.

Peki niye yaptılar? Bunu şirketler, iktidar bilmiyor muydu? Elbette biliyordu. Yanıtın bir kısmı şu hesapta gizli.

Yeni havalimanı için ayrılan alan 7400 hektar. 45 milyon yolcu kapasiteli Atatürk Havalimanı’nın alanı 1178 hektardır. Geçen yıl 100 milyon yolcunun uçtuğu ve dünyanın en yoğun havalimanlarından Atlanta’nın kurulduğu alan da 1625 hektar. Velev ki, 3. havalimanı 150 milyon yolcuyu bulsun, gerekli alan fazla fazla 3500 hektar hesaplanıyor. Kalan 3900 hektar ne olacak? Ya çevresindeki binlerce hektar? O arazilerin ortakları kimler?

AKP ve inşaat bir araya geldiğinde nasıl bir tehlike oluşuyor, varın siz hesap edin…

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 10.11.2020 07:51
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol