Kripto Para Terra ve Luna neden çöktü, kripto parada son durum!

Kripto paralar neden düşüyor? Herkes aynı soruyu soruyor! Terra ve Luna'da büyük çöküş... Uzmanlar yorumladı, yatırımcılar dikkat Bybit Türkiye Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü’nün kripto paralar neden düşüyor sorusuna ilişkin yorumları şöyle:

11 Mayıs 2022 Çarşamba 17:02
Kripto Para Terra ve Luna neden çöktü, kripto parada son durum!

“Kripto para piyasalarında yüksek dalgalanma, endişeler ve gittikçe azalan güven baremleri görmeye devam ediyoruz. Terra’nın stablecoini olan UST, 1:1 dolar sabitini yüksek sapma ile kaybetmesi sonrası artan endişeler, tekrar bu dengeyi kurmak için Bitcoin sattıkları iddiaları ile satış dalgasına dönüşmüştü.”

LUNA’nın 1 haftada yüzde 85 düştüğünü hatırlatan Süllü şöyle devam ediyor:

LUNA’daki karmaşa ve saldırını etkileri devam ederken bir taraftan da adeta düşene vurmak deyimi yerindeyse Janet Yellen yakın tarihli bir kongre oturumu sırasında stablecoin’lerin “hızla büyüyen fakat hızla artan riskler” olduğunu, stablecoin düzenlemeleri için bir an evvel aksiyon alınması gerektiğini belirtti.

Yani kripto para camiası LUNA’daki sorunlara ek olarak bir de regülasyon stresi yaşayabilir. Bugün ABD’de ayrıca enflasyon verileri açıklanacak. Tahminler yıllık manşet enflasyonun %8,5’ten %8,1’e gerilemesi yönünde. Ancak sorun artık enflasyon değil, sorun hem faizleri artıran hem de bilanço küçültmesine başlayacak olan ABD’de artan resesyon riski. Bu nedenle de saatlik ücretler verisinin önemi artmaya devam ediyor. Bu nedenle endeksler düşüyor, Nasdaq korelasyonu yüksek olan Bitcoin ve öncülüğünde diğer kripto paralar geriliyor, altın değer kaybı yaşamıyor. Bugün enflasyon endişeleri bir nebze olsun düşmesi kripto paralarda tepki alımları sağlayabilir. Fakat henüz LUNA’nın kurtarılmasına ilişkin desteklenen bir durum oluşmadığı için bu yükselişler tepki mahiyetinde, geçici olabilir.

Kripto Para piyasalarına yatırım yapanlar son günlerde ekrandan gözlerini ayıramaz hale geldiler. Kripto paralar kısa sürede büyük kayıplar vermeye başladı ve düşüşlerin devamı da geliyor. Fed’in faizi 50 baz puan artırmasının ardından kısa süreli küçük yükseliş hareketiyle cesaret kazanan yatırımlar bir anda ters hareketle paralarını kaybetmeye başladı. Fed Başkanı Jerome Powell’ın Haziran ve Temmuz’da faiz artırımlarına devam edileceğini, Fed’in bilançosunu Haziran ayından itibaren daraltmaya başlayacağını açıklaması kripto paralarda buhrana yol açtı.

Fed’in bilançosuyla kripto paralar arasındaki korelasyonun uyumlu olması satışları derinleştirdi. Fed bilançosunu artırdığında kripto paralar yükseliş göstermiş, daralttığında da sert düşüşler görülmüştü.

HERKESİN TEK SORUSU VAR: DÜŞÜŞ NEREDE DURACAK

Sosyal medyada grafikler, teknik analizler ve tavsiyelerde bulunan uzmanlar nedeniyle birçok yatırımcı ellerindeki varlıkları kaybetti. 2022 yılı sonunda Bitcoin’in çok yüksek miktarlara ulaşacağını iddia eden uzmanlar düşüş karşısında suskunluklarını koruyorlar. Yatırımcılar ise kayıplarının nerede stop edeceğine dikkat kesilmiş durumda.

Fed, varlıkları satın aldığında bilanço da otomatik olarak genişliyor. Buna benzer şekilde Fed varlıklarını sattığında ise bilanço daralıyor. Ancak Fed her ne kadar istediği kadar sınırsız bir biçimde bilançosunu genişletebilse de bilançoyu daraltmayı sınırsız olarak yapamıyor.

KRİPTO PARALARDA NELER OLUYOR?

Bitcoin liderliğinde başlayan düşüş hareketi altcoinlerde çok büyük kayıplara neden oldu. Bitcoin kısa sürede 40 bin dolardan 29 bin dolara kadar geriledi. Çok kısa sürede yüzde 28’e yakın düşüş kaydeden Bitcoin tarihi zirvesinden de yüzde 58 oranında uzaklaşmış durumda.
Bitcoin’le birlikte Ethereum, Ripple, Solana, Dogecoin, Shiba Inu gibi volatil kripto para birimleri de dev kayıplar yaşadı.

LUNA ETKİSİ DE VAR

Terra’nın sabit kripto parası UST, toparlanma çabalarına rağmen yeniden sabitliğini kaybederek 0,31 dolara kadar geriledi. Luna Foundation Guard, UST'nin 1 dolar sabitliğini sağlamak için tüm Bitcoin rezervlerini kullanmasına rağmen fiyatı eşitleyemedi ve başarısız oldu.

Luna ise dramatik düşüş sergiledi ve kısa sürede yüzde 97'a yakın kayba yönelerek şu sıralar 15 lira seviyelerinde işlem görüyor. Luna düşüşlerden önce 1300 lira seviyelerinde işlem görüyordu. Yatırımcıları ellerindeki tüm varlıkları neredeyse kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 11.05.2022 17:07
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol