KAYYUM MAAŞLARI DUDAK UÇUKLATIYOR

Kaynak Holding'e bağlı 19 şirket, bir vakıf ve derneğe atanan 7 kayyum, maaşlarının düşürülmesi için Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu.

20 Kasım 2015 Cuma 23:35
KAYYUM MAAŞLARI DUDAK UÇUKLATIYOR

 Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Fetullahçı Terör Örgütü / Paralel Devlet Yapılanması" (FETÖ/PDY) bünyesinde faaliyet gösterdiği iddia edilen Kaynak Holding'e bağlı 19 şirket, bir vakıf ve derneğe Anadolu 10. Sulh Ceza Hakimliği tarafından atanan kayyumlar, maaşlarının düşürülmesi talebinde bulundu.

105 bin lira aylıklı kayyum bakın kimlerle beraber

Alınan bilgiye göre, kayyum heyetinde yer alan iş adamı İmran Okumuş, avukat Sezai Çiçek, bilişim uzmanı Hüseyin Yaşar, maliyeci Aytekin Karahan, basın ve halkla ilişkiler uzmanı Ertuğrul Erdoğan, vakıf ve dernek uzmanı İsmail Gülen ile vergi denetçisi Levent Küçük, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, maaşlarının düşürülmesini talep etti.

105'er bin lira maaşı duyan 'kayyum nasıl atanır?'ı arattı

Kayyumların göreve başlamasının ardından, yüksek maaş aldıklarına yönelik iddialar gündeme gelmişti.

KAYYUM NEDİR?

‘Kayyum’ kelimesi hukuki anlamda "Belli bir malın yönetilmesi ya da belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse" demektir. Kayyum, genellikle usulsüzlük yapılan özel kurumlara, şirketlere, devletin el koyduktan sonra atadığı yöneticidir.

KAYYUM NASIL ATANIR?

 Kayyum, usulsüzlük yapıldığı belirlenen özel kurumlara ve şirketlere devlet el koyduktan sonra atanan yöneticidir. Kayyum, mahkeme tarafından atanır. Kayyum olarak atanan kişiler, makamlarının kendilerine verdiği yetki ve görevler dahilinde çalışmalarını yapar.

KAYYUMUN GÖREV VE YETKİLERİ NELERDİR?

 Atanan kayyumun görevleri mahkeme tarafından belirlenir. Kayyumun görev yetkileri geçicidir. Kayyumun yetkileri atanmasına neden olan durumlarla sınırlıdır. Eğer kayyum atanması belli bir işin için istenirse, kayyumun görevi, yetkisi ve kalacağı süre, bu işe göre belirlenir. Kayyumun görevi, şirket ya da kuruluşun suç unsuru mahkeme kararıyla sabit olana kadar ya da söz konusu kuruluş, suçlamalardan aklanana kadar bulunduğu şirketi ve kurumu yönetmektir. Kayyum olan kişi, bu kapsamda her türlü kararı alarak uygulamaya geçirmek, yeni yönetimi belirlemek, suçlamalara konu olan faaliyetler varsa bunları sonlandırmakla görevlidir.

Kayyum ataması 3 çeşit yapılır

Kayyum atamaları üç çeşit yapılır. Ergin kişilerin isteği üzerine kayyum ataması olabilir. Buna ‘İstek Üzerine Kayyımlık’ denir. Vesayet makamı bazı sebeplerden veya kanunda belirtilen hallerde, bir ilgilinin isteği üzerine de kayyım atayabilir. Buna da ‘Temsil Kayyımlığı’ denir. Son olarak da vesayet makamı, yönetimi kimseye ait olmayan yerler için gereken önlemleri alır ve bazı hallerde yönetim kayyumu atar. Buna da ‘Yönetim Kayyımlığı’ adı verilir.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 21.11.2015 12:25
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol