KART BORCU 11 KÖPRÜYE BEDEL

3. Boğaz Köprüsü'nün maliyeti 4.5 milyar lira. Vatandaşın taksitli kredi kartı borcu ise 48 milyar lira.

10 Ekim 2013 Perşembe 14:07
KART BORCU 11 KÖPRÜYE BEDEL

 Akşam'dan Mehmet Ali Ergün'ün haberine göre önceki gün Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’la birlikte ekonomide 3 yıllık yol haritasını açıklayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’la ABD ziyareti öncesinde birlikteyiz.

Konumuz yeni dönem OVP hedefleri ve kredi kartlarıyla ilgili yürürlüğe giren bazı sınırlamalar… Kredi kartında taksit sayısında düzenleme yapılacağını yeniden hatırlatan Babacan, uygulamanın en geç 3-4 hafta içinde başlayacağını anlattı. 
Ve önemli bir noktaya dikkat çekti:

ELEKTRONİKTEKİ TAKSİTE DÜZEN

“Gıda ve akaryakıtta taksiti zaten kaldırmıştık. Sektörleri daha da genişleteceğiz. Örneğin taksitle telefon alıyoruz. Borcu bitmeden yenisi çıkıyor, gidip onu da alıyoruz. Bu durum ülkenin de vatandaşın da aleyhine.” 
Ardından da sürece ilişkin bilgi veren Babacan şunları söyledi: “BDDK, Kalkınma Bakanlığı ve Hazine konu üzerinde çalışıyor. Çalışma bittikten sonra BDDK bunu görüşe açacak. Süregelen 10 gün içinde de konuyu sektör sektör netleştirmiş olacağız.

HER YIL 10 MİLYAR TL ARTIYOR

Babacan, sohbetimiz esnasında çarpıcı bir veriyi de paylaştı. Vatandaşın taksitlendirilmiş kart borcu Aralık 2011’de 26 milyar lirayken, 2012 yılının Aralık ayına gelindiğinde 38 milyar liraya fırlamış. Yani taksitli borçta 12 milyar liralık artış var. 27 Eylül 2013 itibarıyla ise kart taksitlerinden oluşan borç 48 milyar liraya yükselmiş. Yani 2011’den bugüne kadar her yıl düzenli olarak 10 milyar liralık fazladan taksit yükü altına giriyoruz.

TOPLAM BORÇ 82 MİLYAR TL

Buna taksitlendirilmemiş (tek çekimlik) tutar eklendiğinde ise toplam kart borcu 82 milyara yükseliyor. Kaba hesapla; İstanbul’a yapılacak üçüncü boğaz köprüsünün maliyeti 4,5 milyar lira. Vatandaşın taksitli kredi kartı borcu ise 48 milyar lira. Yani kart sahipleri 11 köprü tutarı kadar alışverişi taksitlendirmiş durumda…

TASARRUF İÇİN TEŞVİK UYGULAMASI GELİYOR

Tasarrufu artırmak için bir takım özendirici uygulamalar olacağını da aktaran Ali Babacan şu noktalara dikkat çekti: “Örneğin sanayi yatırımlarında enerji verimliliği sağlayıcı bir takım yatırımlar yapılırsa, işyerinin nerede olduğuna bakmaksızın teşvik uygulayacağız. O firmayı, İstanbul’da dahi olsa “5. Bölge’deymiş gibi o teşviklerden yararlandıracağız. Mesela, konutta ısı yalıtımı yapılıyorsa, bunun kredisini sübvanse edeceğiz. Bina sahipleri ‘yalıtım maliyetini’ 5 yılda ödesin diye bir çalışmamız var. Yakında bunu da açıklayacağız.

2011’DE İYİ Kİ KREDİYİ KISMIŞIZ

Bankaların kredi büyümesiyle ilgili de konuşan Babacan şunları paylaştı: “2011’de kredileri kısmasaydık ve son türbülansa yüzde 11 cari açıkla girseydik sonuçları ağır olurdu. Normal koşullarda cari açık bu kadar yüksek olsa sorun yoktu ama normal günlerde değiliz. Ayağı yere basan bir duruşa ihtiyaç var.”

BARACK OBAMA GÖRSEYDİ 'TÜRK MODELİ' İSTERDİ

Babacan, ABD’de sorun yaratan sağlık reformu Obamacare’le ilgili ilginç bir yorum yaptı: “Obama sağlık sigortası olmadığı için annesini kaybetmiş, bu yüzden Obamacare’i çok istiyor. Bizdeki sağlık sistemini görseydi eminim çok isterdi.”

166.5 MİLYARLIK HEDEF KONULDU

Önümüzdeki 3-4 yıl dünyada likiditenin daha az olacağını ve OVP’yi hazırlarken bunu dikkate aldıklarını ifade eden Babacan, “İhracat, üretim ve yatırıma yönelik kredilerin önü açık” diye konuştu. Ali Babacan, Avrupa’da toparlanma gördükleri için 2014’te 166,5 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduklarını söyledi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 10.10.2013 14:10
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol