İZMİR KOYUN VE KEÇİ SÜTÜNDE LİDER

İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, 16-17 Nisan 2011 tarihlerinde Seferihisar ilçesinde 2. Koyun Keçi Panayırı düzenleyecek.

12 Nisan 2011 Salı 19:00
İZMİR KOYUN VE KEÇİ SÜTÜNDE LİDER

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, İzmir Valiliği, Seferihisar Belediyesi ve İzmir Tarım Grubu’nun desteklediği panayıra bu yıl, Türkiye genelinde faaliyet gösteren birlik başkanları da katılacak.
Konu hakkında düzenlenen basın toplantısında konuşan Birlik Başkanı Özer Türer, koyun ve keçi sütü toplamada İzmir’in, Türkiye’deki bir ilke imza attığını söyledi. Türer, panayırın küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi, koyun ve keçi yetiştiriciliğinin ülke ekonomisi açısından öneminin vurgulanması, yetiştiriciyle sektörün buluşturulması amacıyla düzenlendiklerini belirtti. Panayır kapsamında keçi ve koyunların çobanlarıyla birlikte kortej yürüyüşü, en güzel keçi ve koyun yarışmalarıyla koyun kırpma şenliği de yapılacağını belirten Türer, “Türkiye'de sektörünün buluşma adresi olacak. Geçen yıl ilkini düzenlediğimiz panayıra ilgi bizi çok mutlu etmişti. Sektörün bileşenleri arasında bir buluşma noktası oldu. Bu yıl düzenlediğimiz koyun keçi sütünde bölgesel işbirliği toplantısı ve Türkiye'de koyun keçi birliklerinin problemleri çalıştayıyla fikir alışverişi bilgi platformu oluşturuyoruz.” dedi.
Birliğin sürekli geliştiğini, başlangıçta 106 olan, geçen yıllarda 3 bin 500’e ulaşan üye sayısını 5 bin 700'e çıkardıklarını anlatan Özer Türer, ”Koyun ve keçi sütünün soğuk zincirle toplatılmasına İzmir'de başlandı. 16 ilçede soğuk zincirle süt topluyoruz, her ilçede toplama merkezimiz var. Keçilerin ormanlara girişi 40 yıldır yasaktı. Çevre ve Orman Bakanı'nı İzmir'e davet ettik, bazı noktaları anlattık. Torba yasaya eklenen bir maddeyle keçilerin ormanlara girmesinin önündeki engelleri kaldırdık. 30 keçi, bir aileyi geçindirebilir ancak biz hayvancılığı meslek olarak görmüyoruz. Bu bir mesele olarak görülmeli.” şeklinde konuştu.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise panayırla üreticiyle müşterileri biraraya getireceklerini belirterek, ilçenin unvanı "Sakin Şehir"in özelliklerinden birinin de üreticileri desteklemek olduğunu söyledi.
İzmir Tarım Grubu Başkanı Sümer Tömek Bayındır da küçükbaş hayvancılığın İzmir ve çevresinde büyümeye başladığını belirterek, üreticiden alınan fiyatlarla müşteriye ulaşan fiyatlar arasındaki uçuruma dikkat çekti.
İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, panayırın ilk günü Koyun Keçi Sütünde Bölgesel İşbirliği Toplantısı'yla sektörün geleceğini tartışacak. Mandıralar, yetiştirici temsilciler ve akademisyenlerin katılacağı toplantıda, koyun ve keçi sütünde bölgesel işbirliği imkanları masaya yatırılacak.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol