İşte AKP'nin Enflasyon Oyunu!

AKP’nin salgın günlerinde artan hayat pahalılığını enflasyon oranlarına yansıtmama oyunu sürerken, bu oyun emekçilerin ve emeklililerin alacağı zammı da belirliyor. Emekliler ve kamu emekçileri yapılan yüzde 5,75’lik zamma tepki gösterirken, AKP’nin TÜİK operasyonu da tam gaz sürüyor.

04 Temmuz 2020 Cumartesi 11:39

TÜİK, dün haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. Enflasyonun Haziran ayında yüzde 1,13 arttığı, yıllık bazda ise yüzde 12,62 olduğu duyuruldu.

Açıklanan bu rakamlar kamu emekçileri ve emeklilerin temmuz ayı maaş zammını da belirledi. Temmuz ayı zammı bu veriler sonucunda yüzde 5,75 olarak hesaplanırken, emekçiler bu duruma tepkili.

AKP’nin tüm resmi rakamlarda olduğu gibi enflasyonda da “oynamalar” yaptığı eleştirileri uzun süredir gündemde. TÜİK, geçtiğimiz yıl enflasyon hesaplama paketinde gıda, konut ve ulaştırma ile giyimin ağırlıklarını düşürürken, konu Meclis gündemine de gelmiş, AKP’nin enflasyonu düşük göstermek için çeşitli “oyunlara” başvurduğu ifade edilmişti.

TÜİK’in enflasyon oyuna DİSK de tepki göstermiş, yapılan oynamalara ilişkin, “TÜİK’in iki hafta önce açıkladığı yıllık enflasyon oranı yüzde 10.53, ortalama enflasyon 15.87’dir. TÜİK’in yine iki hafta önce açıkladığı bir yıllık gıda enflasyonunu yüzde 8.89, ortalama gıda enflasyonu yüzde 20.76’dır. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomik Program’daki 2019 enflasyon beklentisi yüzde 12’dir. Ancak TÜİK’e göre işçilerin yaşam maliyetleri sadece yüzde 5.3 artmıştır. Baskılanmış ve iyimser resmi enflasyon oranının bile yüzde 10’un üstünde olduğu bir ortamda işçilerin asgari yaşam maliyetlerinin sadece yüzde 5.3 arttığını iddia etmek akıl dışıdır” denilmişti.

TÜİK’in geçtiğimiz yılki bu tabloya benzer şekilde, enflasyonu yine Berat Albayrak’ın hedeflediği rakamlara sabitlediği görülüyor. Albayrak geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada yıl sonu için yüzde 8,5’luk bir enflasyon hedefi koyduklarını, temmuz sonrası bu hedefe yaklaşacaklarını söylemişti. Yani AKP’nin TÜİK verileri üzerindeki baskısı önümüzdeki aylarda daha da artacağa benziyor.

TÜİK operasyonu sonuç veriyor
TÜİK’in açıkladığı bu veriler kuruma olan “güveni” tamamen bitirirken, AKP’nin kuruma yönelik kapsamlı operasyonu 2018 yılında başlamıştı.

O tarihte açıklanan yüksek enflasyon verileri sonrası kurumun başına Berat Albayrak’a yakın bir isim atanmış, böylecek TÜİK’te sürprize izin verilmeyeceği ilan edilmişti.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 04.07.2020 11:46
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol