İşte 10 ili vuran depremin ekonomik maliyeti

Türkiye Kahramanmaraş depremlerinin acısını yaşarken ekonomik maliyeti de konuşulmaya başlandı. Ekonomist Selçuk Geçer, yıkıcı depremin maliyetiyle ilgili tahmini açıkladı.

08 Şubat 2023 Çarşamba 14:04
İşte 10 ili vuran depremin ekonomik maliyeti

Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından yıkıma uğrayan şehirlerle ilgili konuşan ünlü ekonomist Selçuk Geçer, deprem bölgelerinde maliyetin 100 milyar doları aşabileceğini söyledi.

Selçuk Geçer şöyle dedi:

"BAS BAS BAĞIRDIK"

"Biz 20 yıldır deprem konuşuyoruz bu ülkede. 17 Ağustos 1999'dan beri hatta, 25 yıldır fiili olarak her yıl o tarihte deprem konuşuyoruz. Ama ondan sonra hep deprem olmayacakmış gibi davrandık. Van oldu aynı şeyi yaptık, İzmir depremi oldu aynı şeyi yaptık. Bas bas bağırdık, şu toplama alanlarını, elden çıkartmayın Bina yapmayın buralara diye."

"DEPREM PARALARINI DEPREM FAALİYETİ İÇİN KULLANIN DİYE BAĞIRDIK"

"Deprem paralarını, deprem faaliyeti için binaları güçlendirmek için kullanın diye bağırdık. Yol yapıldı, köprü yapıldı. Yapılan yollar parçalandı, köprüler yıkıldı. Şiddet çok yüksek, süre çok uzun zaten bunlar yaşanacak, niye yıkıldı demiyorum."

"SİZ HESAPLAYIN"

"Risk altında bulunan ve afet bölgesinde yer alan yapıların düzenlenmesi ile ilgili kanun, gecekondu ve imar mevzuatına göre yapılmayan ve inşa edilmeyen yapıların mülkiyet ve uygulama sorunlarını düzenleyen kanun. Peki biz bu kanunu nasıl düzenledik? Getirin parayı, imarsız binaları, yapı denetime uygun olmayan binaları imarlı hale getirelim dedik. 10 milyondan fazla insan başvurdu. Kaç bina olduğunu siz hesaplayın. Bugün yıkılan 6 bin binanın kaçının imar barışından yararlandığını siz hesaplayın."

"ÜLKE 4 TRİLYON LİRALIK BÜTÇE BORCUNA BATMIŞ DURUMDA"

"Benim konuştuklarımın önemi yok. Jeofizikçiler, inşaatçılar konuşuyor. Ülke 4 trilyon liralık bütçe borcuna batmış durumda şu an. O 4 trilyon ve daha önce toplanan deprem paralarıyla, vergilerle bugünkü depreme hazırlıklı olamaz mıydık?"

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 08.02.2023 14:14
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol