Ermenistan, Kamboçya Hatta Burkina Faso Bile Türkiye'yi Solladı!

Amerika’nın önde gelen muhafazakar düşünce kuruluşlarından Heritage Vakfı, her yıl yayınladığı 2022 Ekonomik Özgürlük Endeksi’nde Türkiye’ye 107. sırada yer verdi.

18 Şubat 2022 Cuma 13:37
Ermenistan, Kamboçya Hatta Burkina Faso Bile Türkiye'yi Solladı!

Aynı listede geçtiğimiz yıl 76. sırada yer alan Türkiye sadece bir senede 31 basamak geriledi. Ekonomik özgürlük puanı ise 64’ten 56,9’a düşmüş oldu.

2009 yılında Türkiye’yi Cumhuriyet’in 100. yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden arasına sokma hedefini koyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023’e bir kala bu hedeften çok uzak olsa da daha dün Engelli Memurlar Atama Töreni’nde yaptığı konuşmada orta vadeli hedeflerinden biri olarak 13 yıl önce ortaya atmış olduğu iddiayı yineledi.

Ancak uluslararası sermayenin bir ülkeye yatırım yaparken baktığı temel endekslerden biri olan Heritage Vakfı Ekonomik Özgürlük Endeksi, Türkiye’nin hukukun üstünlüğünden yargı etkinliğine, iş ve emek özgürlüğünden mali sağlık ve ticaret özgürlüğüne kadar tüm temel göstergelerde kan kaybettiği görüşünde. Sadece finansal özgürlük ve yatırım özgürlüğü notları bir önceki yılla aynı kaldı. Tüm verileri alt alta koyan Ekonomik Özgürlük Endeksi Türkiye’yi ‘‘orta düzeyde özgür’’ kategorisinden ‘‘çoğunlukla özgür değil’’ kategorisine düşürdü.

TÜRKİYE, BURKİNA FASO, ERMENİSTAN VE KAMBOÇYA’NIN GERİSİNDE KALDI

Listenin ilk dört sırasında Singapur, İsviçre, İrlanda Cumhuriyeti ve Yeni Zelanda var. Hollanda sekizinci, Almanya 16, Güney Kore 19, İngiltere 24,  ABD 25, İsrail 43, ve Fransa 52. sırada yer aldı.

Türkiye’nin üzerinde yer alan ülkeler arasında Ermenistan (58), Dominik Cumhuriyeti (71), Benin (81), Gana (89),  Burkina Faso (100), Gambiya (102), Kamboçya (106) da bulunuyor.

Türkiye ile benzer kategorilerde yer alan ülkelerden Güney Afrika 112., Rusya 113., Suudi Arabistan 118., Brezilya 133. Arjantin ise 144. sırada yer aldı. 

‘‘ERDOĞAN İSLAMİ AJANDA İZLEDİ, DEMOKRASİYİ AŞINDIRDI’’

Endeksin Türkiye bölümünde yalnız ekonomik değil siyasi analizlere de raporu okuyanlarla paylaşıldı.

‘‘Türkiye anayasal olarak laik bir cumhuriyet bununla beraber Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İslamcı bir ajanda izledi ve demokrasiyi aşındırdı. Erdoğan, 2018 seçimlerinden sonra iktidarı daha da pekiştirdi, AKP Milliyetçi Hareket Partisi ile koalisyonu sayesinde tek meclisli ulusal meclisin kontrolünü elinde tutuyor zira Erdoğan küçük bir farkla ikinci bir dört yıllık cumhurbaşkanlığı dönemini kazanmayı başardı. Türkiye'nin büyük ölçüde serbest piyasa ve çeşitlendirilmiş ekonomisi, sanayi ve hizmet sektörleri tarafından yönlendiriliyor, ancak geleneksel tarım hala istihdamın yaklaşık yüzde 25'ini oluşturuyor. 2021'de ekonomi önemli bir büyüme yaşadı, ancak bu büyüme kısmen fiyat istikrarını etkileyen yapay olarak düşük faiz oranlarının neden olduğu para birimi devalüasyonunun ardından geldi.’’

SOSYAL MEDYA PLATFORMLARI, ÇEVRİMİÇİ PAZARLAMA VE ÖDEME PLATFORMLARI ÜZERİNDEKİ DÜZENLEMELER TİCARİ YATIRIMLARI DURDURDU

Düzenleyici etkinlik bölümünde ise son düzenlemelerin ticari yatırımları durdurma noktasına getirdiği öne sürülürken yüksek teknolojik beceri gerektiren iş kollarında işçi sıkıntısı yaşandığının altı çizildi

‘‘Son yasalar, veri, sosyal medya platformları, çevrimiçi pazarlama, çevrimiçi yayıncılık, vergi tahsilatı ve ödeme platformları üzerindeki düzenlemeleri artırarak ticari yatırımları durdurdu. Hem vasıfsız hem de yarı vasıflı işgücü bol, ancak yüksek teknolojiye hakim işçi sıkıntısı var. Mesleki eğitim artıyor. Mart 2021'de yeni bir merkez bankası başkanı atandı ve artan enflasyona rağmen parasal gevşeme döngüsüne başladı.’’

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 18.02.2022 13:46
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol