'Erdoğan'ın Yeni Ekonomik Modeli En Geç Şubat'ta...'

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'faiz sebep enflasyon sonuç' odaklı yeni ekonomik modeli ve Merkez Bankası'nın almış olduğu kararlar döviz kurlarında tarihi rekorlar getirirken ünlü Ekonomist Atilla Yeşilada'dan çok çarpıcı bir açıklama geldi.

13 Aralık 2021 Pazartesi 09:39
'Erdoğan'ın Yeni Ekonomik Modeli En Geç Şubat'ta...'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'faiz sebep enflasyon netice' teziyle savunduğu 'yeni ekonomik model', Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son üç ayda verdiği toplam 400 baz puan faiz indirimi kararı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndaki görev değişimiyle 'resmen hayata geçirildi.'

Atılan adımlar ve hükümet kanadından yapılan açıklamalarla birlikte eylülde 8.30 seviyelerinde olan doların kasımda 13 liranın üzerine yerleşmesiyle, TL'nin üç ayda değer kaybı yüzde 57'yi aştı.

Yeni ekonomik modelde cari dengenin sağlanmasıyla enflasyonun düşeceğine inanılıyor. Ayrıca değersizleşen TL’nin ihracatı destekleyeceği, düşük faiz ortamının da yatırımları yukarı taşıyarak istihdamı artıracağı savunuluyor. Ancak ekonomistler söz konusu modelin altını 'bilimsel gerçekliliklerle' doldurmakta zorlanıyor.


'BİZİ ÇOK AĞIR BİR EKONOMİK BUNALIM BEKLİYOR'

Ekonomist Atilla Yeşilada, yaşananlarla ilgili “Yeni ekonomik model en geç şubatta defnedilir. Bizi çok ağır bir ekonomik bunalım bekliyor” ifadesini kullandı. 

Integral Forextv'de konuşan Yeşilada, "Bizi çok ağır bir ekonomik bunalım bekliyor. Tüm yeni ekonomi modelinin ilham kaynağı ekonomik büyümeyi hızlandırmaksa şubat ortalarına geldiğimizde büyük ihtimalle uçak gibi yere çakılmış olduğunu göreceğiz” dedi. Ardından şunları kaydetti:

"Türkiye'de faizler düşerken Fed faiz arttırdığında tabii ki doların TL'ye karşı değeri artacaktır. Fed faiz artırmaları yüzünden ekonomi de mevduatlar gibi dolarize olacak. Ekonominin ancak %30-35'i fiyat artışlarını hazmedebilir, geriye kalanı dolarizasyona dayanamaz."

DOLARDA YENİ REKOR

Öte yandan ABD'de enflasyonun 39 yılın zirvesine çıkmasının ardından dolar ve altındaki yükseliş hızlandı. Dolar ve altın haftanın ilk işlem gününe rekorla başladı. Kur 14,11'le, gram ise 810 lirayla tüm zamanların en yüksek seviyesinden işlem görüyor.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 13.12.2021 09:59
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol