Erdoğan'ın 'Haddini Bil' Dediği TÜSİAD'dan Bir İsyan Daha

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomideki durumu eleştirdi diye 'Siz kimsiniz, Önce haddinizi bileceksiniz' sözleriyle tepki gösterdiği TÜSİAD'dan bir isyan daha geldi. TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, " Bırakın uzun vadeyi kısa vadeyi bile öngöremez haldeyiz" dedi.

25 Eylül 2022 Pazar 15:56
Erdoğan'ın 'Haddini Bil' Dediği TÜSİAD'dan Bir İsyan Daha

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, yüksek enflasyon ve faiz politikası nedeniyle AKP hükümetini eleştirdi. Turan, Merkez Bankası faizi ile kredi faizleri arasındaki bağlantının koptuğunu, reel kesimin kredi bulmakta zorlandığını söyledi.

Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı sözlerine, “TÜSİAD olarak, geleceğin inşası için ortaya koyduğumuz vizyonda benimsediğimiz yaklaşım da budur: Herkes için refah, herkes için ilerleme, herkes için kalkınma” diyerek başladı.

Sözlerinin devamında ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Turan şunları kaydetti:

“Hepimizin bildiği gibi ekonomimizde son dönemde önemli refah kaybı ve enflasyon artışı ile yüz yüzeyiz. Enflasyonun yüksek olduğu bir ekonomi hiçbir paydaşa; ne hane halkına, ne reel kesime, ne de finans sektörüne fayda sağlar. Hane halkının alım gücündeki şiddetli düşüş, zamanla tüm ekonomiye sirayet eder. Büyümenin sağlıklı sürdürülemediği, oldukça uzun zorlu ekonomik dönemlere sebep olur.

TÜSİAD: KISA VADEYİ TAHMİN ETMEKTE BİLE ZORLANIYORUZ

Öte yandan aynı sıkıntılı durum bugün reel kesim için de geçerli. Bir taraftan bırakınız uzun vadeli plan yapmayı, kısa vadeyi tahmin etmekte bile zorlanıyoruz. Bu koşullar yatırım yapma imkanını da sınırlamakta. Bu denli faiz düşüşüne rağmen, reel kesim kaynak bulmakta zorlanmakta. Merkez Bankası faizi ile tüm faizler arasında bağlantı kopmuş, sık değişen regülasyonun yarattığı belirsizlik içinde bugün bankalar kredi vermekte zorlanır hale gelmiştir. Sorunu; bir sonuç olan kredilerde değil, soruna sebep olan yüksek enflasyonda aramalıyız.

KONU KREDİ FAİZ YA DA KUR DEĞİL, YÜKSEK ENFLASYONDUR

Konu kredi, faiz ya da kur değil aslında tam da yüksek enflasyondur. Enflasyonla doğru yöntemlerle mücadele etmediğimizde, süreç bizi hedeflerimize yaklaştırmadığında, bu süreci aşırı yoğun regülasyonlarla yürütmeye çalışıp finans sektörünü zorluyoruz. Tam da bu sebepten, bugün faizi düşürseniz dahi krediye erişim son derece zor hale gelmiştir. Unutmayalım ki bir ekonomide reel kesimin sağlıklı işlemesi ne kadar önemli ise, o reel kesimi fonlayan bankacılık sektörünün de sağlıklı işlemesi olmazsa olmazdır.

Bu konuları doğru politikalarla doğru zamanda çözüp, enflasyon-kur-faiz sarmalından ekonomimizi çıkarmalıyız. Enerjimizi global ekonomide değişen sistemi anlamaya ve bu sisteme nasıl uyum sağlayacağımıza harcamalıyız.”

ERDOĞAN HEDEF ALMIŞTI

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜSİAD Başkanını hedef almış ve “TÜSİAD’ın başına gelen kişi, sen bize dış politikada bize ders veremezsin. Önce haddini bileceksin, iktidara ders vermek kim siz kimsiniz” demişti.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 25.09.2022 16:00
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol