'Erdoğan Onu da Yaparsa Tam İntihar Olacak'

Ekonomist Remzi Özdemir, Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi. Özdemir, kararla ilgili faizle "Bu faizle kimse ne devlete borç verir ne de vatandaş parasını yüzde 16 faizle mevduata yatırır" ifadelerini kullandı.

22 Ekim 2021 Cuma 10:27
'Erdoğan Onu da Yaparsa Tam İntihar Olacak'

Yeniçağ Gazetesi Ekonomi yazarı Remzi Özdemir Merkez Bankası'nın faizi yüzde 16'ya indirmesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Özdemir, piyasalarda şimdi neler olacağını açıkladı.

Özdemir, açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

Merkez Bankası yine ters köşe yaptı ve faizleri 200 baz puan düşürdü. Türkiye artık yeni bir döneme girdi. Resmi enflasyonun yüzde 19.75 olduğu ülkede resmi faiz yüzde 16 oldu.

Bu faizle kimse ne devlete borç verir ne de vatandaş parasını yüzde 16 faizle mevduata yatırır.

Dolar ne olur sorusuna yanıt olarak da yabancı analistlerin aylar öncesi gündeme getirdiği adil değere yani 9.500 seviyesine geldi. Bu seviyenin üstü şimdilik görünmüyor ancak Merkez Bankası'nın bundan sonraki faiz indirimi Türkiye için intihar kararı olacaktır.

TÜRKİYE BUGÜNDEN SONRA YENİ BİR BOYUTA GEÇTİ

Şu an inşaat lobisi kazandı. Kaybeden ise Türkiye oldu. Artık bu seviyeden sonra iğneden ipliğe her şeye zam gelecektir. 

Dolar her ne kadar ihracatı destekliyor gibi görünse de ara mamül ithalatından dolayı çift taraflı bıçak gibi ülkeye zarar verecek.

Türkiye krizde bugünden sonra yeni bir boyuta geçti.

ERDOĞAN'DAN ALIŞILMADIK HİPOTEZ...

Erdoğan’ın para politikalarının ‘alışılmışın dışında’ olduğu vurgulanan haberde ise, Bloomberg’in konuştuğu 26 uzmanın indirim beklediği ama çoğunluğun bunu 100 baz puan olarak tahmin ettiği kaydedildi.

Haberde, ‘kendini yüksek faiz oranlarının ‘düşmanı’ olarak tanımlayan Erdoğan’ın, faiz oranlarının düşürülmesinin daha düşük enflasyona yol açacağı şeklindeki alışılmadık bir hipotezi benimsediği’ de vurgulandı.

Bloomberg’e konuşan kıdemli döviz analisti Piotr Matys, indirim hakkında şunları söyledi: “Piyasadaki hızlı düşüşün olumsuz sonuçlarından bağımsız olarak Merkez Bankası’nın para politikasını gevşetme niyetinde olduğuna dair piyasa katılımcılarına çok güçlü bir mesaj olarak yorumlanabilir. Bugünkü karar, enflasyonun yüzde 20’ye yakın olduğu ve çekirdek enflasyonun faizleri düşürmek için geçerli bir argüman olarak kullanılamadığı durumlarda, piyasanın MB’ye faizleri düşürmesinin bir politika hatası olduğuna dair önceden gönderdiği uyarıların bariz bir şekilde göz ardı edilmesidir.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 22.10.2021 10:38
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol